Het seizoen zit er al weer op

Na de tweede ontluisterende nederlaag binnen vier dagen kan het boek van het seizoen 2004-2005 al weer dicht. Het bekerverhaal is voorbij nog voordat de topclubs er aan beginnen en in de competitie is de achterstand op een Europese plaats inmiddels ook opgelopen tot acht punten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit gat nog gedicht zal kunnen worden, want ondanks het feit dat de technische staf blijft volhouden dat het tot de derby “zo leuk ging”, werd er na de bliksemstart alleen nog gewonnen van een zeer gehavend RBC.
Grote vraag is natuurlijk wat de reden is van de zeer matige prestaties tot nu toe. De roep om het vertrek van Neeskens was gisteren vrij luid te horen en niet geheel onterecht natuurlijk. Want hoeveel excuses je ook kunt verzinnen (veel blessures, te weinig inzet) feit blijft dat de trainer eindverantwoordelijk is. En die verantwoordelijkheid behelst dus ook het feit dat NEC al twee jaar lang ondermaats presteert. Op papier is de huidige selectie misschien wel de beste die er ooit in de Goffert heeft gestaan, maar de poppetjes op de juiste plaats zetten zodat ze lekker met elkaar gaan voetballen is Neeskens vooralsnog nauwelijks gelukt. FC Twente was gisteren ook onthutsend zwak, maar bij die kwaliteitsarme ploeg had je in elk geval het idee dat ze een plan hadden en zich er allemaal aan hielden. Anders dan bij NEC, waar het er af en toe op leek dat sommige spelers geen idee hadden wat te doen. Schrijnend voorbeeld hiervan was gisteren Wisgerhof, die diep in de tweede helft bij een 0-1 stand, zich geen raad wist met de bal, niemand vrij zag staan of lopen en de bal uit armoede maar vanaf de middenlijn terug speelde op Gentenaar.
Neeskens is er in de afgelopen jaren ook nauwelijks in geslaagd spelers beter te maken. De lijst van veel belovende spelers die in de Goffert uiteindelijk teleur stellen en hun carriere op een dood spoor zien belanden wordt steeds langer en gezien het spel van de laatste weken lijkt Denneboom de nieuwste in de rij.
De vraag is echter of het verstandig zou zijn Neeskens nu te ontslaan. Want naast het feit dat het ongetwijfeld een bom duiten gaat kosten, wordt een eventuele opvolger (Lok?) ook in een weinig benijdenswaardige positie gemanouvreerd. De huidige selectie is immers nogal uit balans, hetgeen door blessures nog eens verergerd wordt. NEC speelt al weken zonder spits en met slechts één echte aanvaller. De onevenwichtigheid van de selectie, waarvan het meerendeel middenvelder is, is overigens ook iets dat Looijen zich kan aanrekenen.
Meest voor de hand liggend lijkt dan ook dat onze technisch directeur de komende zes maanden de tijd neemt om de balans terug te brengen in de selectie en er voor te zorgen dat de nieuwe trainer aan de slag kan met een groep waarvan de neuzen dezelfde richting op staan. Want de manier waarop sommige spelers zich momenteel gedragen, denk aan Denneboom (wil je eigenlijk wel?), Niedzielan (alweer geblesseerd?) en Simr (waar ging dat over?), lijkt ook nergens naar. En als Van Delft dan ook op de open dag gewoon roept dat hij blij is met een plaats in het linkerijtje, komt het misschien toch nog allemaal goed. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan