Geen Turkse zon maar wél Andrzej Niedzielan

NEC ging hoopvol op zoek naar de Turkse zon, maar vond vooralsnog noodweer. Windkracht acht leverde een gedenkwaardige training op. Zo vond ook Andrzej Niedzielan op zijn eerste Nijmeegse werkdag.


De vertrekhal van Eindhoven Airport blijkt op zaterdagochtend het decor van een ware NEC-reunie. Op het moment dat de Nijmeegse selectie bepakt en bezakt binnenwandelt, hebben oud-collega’s als Pieter Collen, Marcel Koning, Danny Hesp, Jeffrey Kooistra en Juan Viedma elkaar al uitgebreid de hand gedrukt. NEC overwintert dit jaar in Antalya en dat blijkt tegenwoordig geen bijster originele bestemming meer. Vlucht OHY0716 herbergt deze ochtend behalve NEC ook de voltallige selecties van NAC en RBC. ‘Mocht dit vliegtuig neerstorten dan heeft de competitieleider van de KNVB direct een groot probleem’, zo krijgt één passagier de lachers op zijn hand.

Anno 2004 is de Turkse kustlijn de Spaanse costa’s ruimschoots voorbijgeschoten als favoriet oord voor Nederlandse voetbalclubs. De lage kosten en grote luxe lokken momenteel vliegtuigladingen vol profs naar Antalya en omgeving. Zelfs de hoofdklasse-amateurs van IJsselmeervogels en Sliedrecht (met 41 personen!) kost het tegenwoordig geen enkele moeite meer geld te vinden voor een avontuurtje aan de Turkse kustlijn waar door enkele zeer kapitaalkrachtigen in notime resorts uit de grond zijn gestampt die hun weerga niet kennen. Stuk voor stuk vernoemd naar roemruchte bouwwerken als het Top Kapi-paleis, de Titanic en het Moskouse Kremlin. Sterker nog: de kolossale hotels zijn grotendeels replica’s van hun illustere voorbeelden. Natuurlijk is dat decadent, vooral gezien de nogal desolate omgeving waarin de bouwwerken zijn opgetrokken, maar voor een trainingskamp van een bvo zijn alle noodzakelijke gemakken aanwezig. En het belangrijkste van alles: de trainingsvelden zijn van sublieme kwaliteit.

De reis naar Antalya is voor één NEC’er al bijzonder voordat-ie is begonnen. Om half acht ’s morgens ligt doelman Matteus Hoop nog op één oor als hij door zijn moeder uit een diepe slaap wordt gewekt. “Opstaan Matteus. Ron de Groot aan de telefoon. Je moet zo snel mogelijk naar De Goffert komen. Je mag mee naar Turkije.”

Er zijn beroerdere manieren om wakker te worden. “Dat kun je wel zeggen”, grijnst de jeugdige doelman van Jong NEC. “Dennis Gentenaar bleek op het laatste moment toch te ziek om nu al mee te reizen. Dit wordt voor mij in elk geval een leerzame trip.” Vorig seizoen beleefde NEC in Antalya een in alle opzichten ideale voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Het is maar de vraag of dat dit kalenderjaar opnieuw gaat lukken. In Turkije blijkt het januariweer net zo onvoorspelbaar te zijn als het spel van NEC: soms goed, soms acceptabel, soms bar slecht. De Nijmegenaren hebben dit jaar vooralsnog pech: het is noodweer.

Toch blijkt trainen bij windkracht acht ook zo zijn voordelen te hebben. Een trainingskamp geldt doorgaans als een voornaam middel tot teambuilding. En de sfeer in de Nijmeegse spelersgroep is opperbest als tijdens de zondagse ochtendtraining pionnen omwaaien, passes volstrekt onverwachte curves krijgen en de complete selectie binnen een straal van één meter om Johan Neeskens heen moet staan om zijn uitleg te kunnen verstaan. “We hebben nog even getwijfeld of het verstandig was om Youssouf Hersi mee te laten trainen gezien de kracht van de wind”, zo grappen meerdere spelers. De lichtgewicht van NEC kan er de humor wel van inzien.

De ‘onmogelijke’ zondagtraining is niet alleen vanwege de storm gedenkwaardig. Het is de eerste keer dat Andrzej Niedzielan op het veld kennis maakt met zijn nieuwe collega’s. De Poolse international, de nacht tevoren aangekomen in hotel Kremlin, imponeert zijn ploeggenoten tijdens de training vooral met zijn snelheid en behendigheid.

“Ik voetbal al heel lang, maar dit weer heb ik bij een training nog nooit meegemaakt”, zegt Niedzielan die toegeeft op zijn eerste Nijmeegse werkdag ‘een beetje nerveus te zijn’. “Maar dat lijkt me logisch. Alles is nieuw voor me. De spelers, de trainer, de taal. Ik kende eigenlijk helemaal niemand van de spelersgroep voordat ik in Nijmegen tekende. Maar ik moet zeggen: ik word tot nu toe prima opgevangen.”

Op zijn eerste dag wordt de Pool vooral wegwijs gemaakt door kamergenoot Jarda Simr. “Hij spreekt Tsjechisch, ik Pools. Zo komen we er wel uit.”

Vanavond zal NEC’s duurste aankoop uit de clubhistorie naar verwachting eindelijk zijn wedstrijddebuut maken voor NEC. De Nijmegenaren oefenen tegen het Turkse Diyabakirspor. Vermoedelijk zal daar ook Poolse pers bij aanwezig zijn. Niedzielan – in zijn geboorteland veelvuldig beschimpt vanwege zijn verrassende overgang naar De Goffert – zal het artikel niet bekijken. “Er is werkelijk van alles over me geschreven. Ik ben allang gestopt met het lezen van Poolse kranten.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.