Geen joint of bier, maar ballonnen

NEC heeft samen met de gemeente de gedragsregels in het Goffertstadion aangescherpt. Bier en drugs, ook softdrugs, zijn voortaan taboe. Hoe strak was de handhaving zaterdag tijdens de eerste competitiewedstrijd?
 
Bij de trap naar vak G leunt een steward, een supportersbegeleider, tegen de muur. Op het grasveld spelen NEC en Willem II tegen elkaar en de thuisploeg koestert al een uur een voorsprong. Af en toe sjokt een stadionbezoeker mét biertje naar boven. De stewards van stadion De Goffert, die tijdens de wedstrijd in de gracht en rondom de vakken staan geposteerd, registreren het aantal overtredingen. En kijken toe. “Mijn teller staat op veertien”, zegt een steward tien minuten voor het eindsignaal.
 
De nieuwe stadionregels van NEC gebieden bierdrinkers sinds zaterdagavond de alcoholhoudende dranken in de gracht van De Goffert te consumeren. Vanaf vanavond, de eerste competitiewedstrijd, is niet alleen het biertje, maar ook de joint taboe op de tribunes. Tot onvrede van in ieder geval een deel van de supporters. In M, het vak van de luidruchtigste supporters, proosten de bezoekers daarom, ondanks het bierverbod. Ze doen dat op een ludieke manier: grote, goudgele ballonnen gaan demonstratief van hand tot hand.


Op andere plaatsen in het stadion zetten supporters een echt biertje aan de keel. Ook op de vip-tribunes: de bieren en wijnen uit de loges worden buiten, dus in het stadion, genuttigd. De overzijde, bekend als de Hazenkamptribune, lapt soms met een paar trays (hier geen glaswerk) tegelijk het verbod aan de laars.
 
Iedereen komt er mee weg, al wijzen de stewards de mensen soms op de voorschriften. “Wat kunnen de stewards zeggen? Niks. Soms doe je het wel, soms niet”, zegt iemand. Een ander: “Ik dronk altijd al in de gracht, alleen in de pauze.” Maar, zeggen de bezoekers zonder uitzondering, “de regels zijn belachelijk”.
 
De stewards peilen de stemming. “Deze wedstrijd geldt niet als een graadmeter, daarvoor zijn we met te weinig stewards. Een aantal stewards is nog op vakantie. Deze wedstrijd is vooral een test, we kijken hoe de mensen op de nieuwe regels reageren.” En? “Er zijn maar weinig overtreders.” Een volgende keer hebben ze minder geluk, want de stewards treden als het moet streng op. “Regels zijn regels. Soms is het schipperen, maar als een heel vak de regels overtreedt, treden we tegen het hele vak op.” Al is niet eenvoudig om wietrokers op te sporen, geeft een steward toe.


Maar wat voor kwaad kan bier op de tribune, vraagt Rini Albers zich af. “Je kunt ermee gooien, maar dat kan met colabekers ook. Met een normaal biertje op de tribune is niks mis.” Het hóórt er zelfs bij, vindt een andere Nijmeegse supporter, Norbert Derksen: “Een biertje en een blowtje passen bij voetbal. Hier komen mensen samen, nietwaar? De agressiviteit is toch niet uit te bannen. Als er gerotzooid wordt, gebeurt dat bovendien buiten en niet in het stadion.” 
 
Supporter Cor Beek: “Het beleid is slap. Nu staat iedereen in de gracht evenementenbier te drinken.” Wel minder dan anders, zeggen ze aan de biertap onder vak G. “Ze bestellen één in plaats van vier bier.” Toch werken de regels niet, vindt Cor Beek. “Het is of wél, of niet. En wat als je al vóór de wedstrijd dronken bent? Moet je dan soms bij de poort blazen? Dan blijven er elke wedstrijd heel wat stoelen leeg, dat weet ik zeker.”
 
Een bierloze wedstrijd scheelt wel een aantal plaspauzes, denkt Rini Albers uit vak H. “Het tweede doelpunt heb ik door het plassen gemist, maar gelukkig kun je in de gracht het voetbal op de televisies bekijken. Voor de gezelligheid moet je elk seizoen zelf zorgen en dat doen we ook, met of zonder bier. Ik kan me daarom niet voorstellen dat iemand zijn seizoenskaart uit protest inlevert.”

Bron: De Gelderlander
Foto’s: Goffert-Site

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.