Frank krijgt de stadstattoo van Henk

Frank krijgt ‘m van Henk: de enige echte Nijmegen – tattoo, zo groot als een biljet. Henk Schiffmacher onthulde gistermiddag zelf de tekst bij zijn ontwerp. “Alleen de burgemeester mag de tattoo ook.”


Een Schiffmacher hébben, is cóól, vindt Kiri de Bruin. “Maar ik ben nog geen achttien en dus niet oud genoeg.” De Nijmeegse neemt genoegen met een demonstratie van ’s lands beroemdste tattoerder, net als tientallen andere bezoekers. De beroemdheid die ‘Nijmegen 2000-tattoo’ gaat dragen is Frank Demouge, de spits van NEC. De voetballer kaapt het sieraad van Schiffmacher voor de neus van anderen weg: Demouge krijgt de Nijmeegse tattoo op zijn arm: een roos – “had natuurlijk een gladiool moeten zijn”, zegt iemand – en een banier met een spreuk, ter ere van de stad.

Alleen voor burgemeester Guusje ter Horst zegt Schiffmacher een uitzondering te maken. Als zij wil, krijgt ook zij de Nijmegen-tattoo van Schiffmacher. De rest moet ‘m laten namaken.

Bij de opening van zijn tentoonstelling ‘Henk Schiffmacher on tour’ in de Nijmeegse Galerie Magenta onthult Schiffmacher de tekst van de Nijmegen-tattoo. Al bij binnenkomst zit Schiffmacher onder de verfspetters.

Terwijl Demouge in Groningen aan het voetballen is, zien wij hoe Schiffmacher ‘Rus in Urbe’ in sneltreinvaart op de zeefdruk van de tattoo tekent. “Mag ik het papiertje erbij houden?”, vraagt Henk.

Rus in Urbe is een verzinsel van Anneke Zwaan uit Zetten.

De woorden betekenen ‘land in de stad’. “Omdat Nijmegen alle facetten van het leven in zich heeft”, zegt galeriehouder Rien Otto, die Schiffmacher heeft moeten beloven om ook een tattoo op zijn lijf te laten zetten.

Schiffmacher heeft in meer voetballers de naald gezet: Kluivert, Davids, Bogarde. Die van Demouge wordt zo groot als een bankbiljet. “Dat is het minste formaat voor een kerel”, zegt Schiffmacher, die de Nijmeegse tattoo een geweldige stunt vindt. Nijmegen mag zich met de leus best op de borst kloppen, vindt de Amsterdammer, “daar is de stad oud en eigengereid genoeg voor”.

Schilderijen, zeefdrukken en tekeningen van Schiffmacher zijn tot 14 november in Magenta te zien. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.