Doorstart ENV met Tielbeke en Woerts

Alex Tielbeke en Chris Woerts gaan vanaf 1 juni samen de directie vormen van de Eredivisie NV (ENV). Ze moeten het samenwerkingsverband van de achttien clubs uit de hoogste voetbalklasse nieuw leven inblazen. Het duo, nu nog respectievelijk algemeen directeur van NEC en commercieel directeur bij Feyenoord, vult de vacature in die Hans Herremans op 1 januari achterliet.


De ENV werd in 1997 opgericht om de rechten van de eredivisieclubs gezamenlijk beter te exploiteren, maar kreeg de voorbije jaren van de clubs stevige kritiek te verduren. Veel bvo’s vonden de organisatie behalve te duur bovenal veel te weinig slagvaardig.

Afgelopen jaar gooide de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) ook nog roet in het eten, door de gezamenlijke verkoop van de tv-rechten door de ENV te verbieden.

Onder aanvoering van Tielbeke en Woerts moet de ‘nieuw’ ENV voor betere sponsor- en televisiecontracten zorgen. “Voorheen was er een soort van wij-tegen-zij-situatie”, schetst Alex Tielbeke. “Aan de ene kant stonden de clubs, aan de andere de ENV. Dat is verleden tijd. Daarom leek het ons een verstandig idee om juist mensen vanuit het profvoetbal in de directie van de ENV zitting te laten nemen.”

De ster van Alex Tielbeke is in de profvoetballerij opmerkelijk snel gerezen. Vijf jaar geleden trad hij aan bij NEC. Gepokt en gemazeld als manager bij Holland Casino, relatief onbekend in de voetballerij. Voorzitter Hans van Delft gaf de man die op De Goffert al snel werd gepromoveerd tot algemeen directeur de vrijheid die hij nodig had om NEC de voorbije jaren commercieel groot te laten groeien. Zijn nieuwe collega Woerts is bij Feyenoord onder meer de grote man achter de Aziƫ-connectie.

“Ik had het geluk dat NEC bij mijn aantreden aan de vooravond stond van een hele grote groei. Ik kon in alle vrijheid werken”, kijkt Tielbeke terug. “We waren op een gegeven moment de bvo die in Nederland de meeste progressie doormaakte. We zijn tot club van het jaar gekozen, hebben Europees voetbal gespeeld. We hebben bij NEC veel bereikt.”

Nu de explosieve groei achter de rug is, kiest Tielbeke voor de ENV waar de echte veranderingen nog moeten worden doorgevoerd. “Het was een vreselijk moeilijke keuze. Ik voel me nog steeds ontzettend goed op mijn plek bij NEC. De club wil nog doorgroeien, maar de explosieve groei van de voorbije jaren heeft plaatsgemaakt voor een meer ‘beheerssituatie’. Bij de ENV ligt ook een hele mooie functie voor me. Daar gaat veel goed, maar valt ook nog veel te verbeteren. Uiteindelijk heeft dat laatste toch de doorslag gegeven.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.