Denneboom leeft op een roze wolk

Romano Denneboom werd vorige week opgeroepen voor het Nederlands elftal. Vanavond zal hij waarschijnlijk debuteren als speler.

Hoeveel geluk kan een mens verdragen? Romano Denneboom (23) leeft momenteel in ieder geval op een roze wolk. Zes weken geleden werd hij voor het eerst vader, van een dochter Joni Carmen geheten. Bij zijn nieuwe werkgever NEC gaat het ook lekker: drie wedstrijden, evenzoveel doelpunten. Vorige week werd hij ineens opgeroepen voor de Oranje-selectie. En in Katwijk trainde hij de voorbije dagen dat de stukken er af vlogen.

Het kan niet anders, of vanavond maakt hij zijn debuut als speler van het Nederlands elftal, weliswaar tegen Liechtenstein, maar wat maakt dat uit? En bij een geslaagd optreden lonkt zelfs een heuse wedstrijd tegen de Tsjechen.

Wat een contrast met de situatie van twaalf maanden geleden. Toen conflicteerde Denneboom bij Heerenveen met zijn trainer Foppe de Haan. Die verweet hem een gebrek aan professionaliteit en posteerde hem op de tribune en de bank. Denneboom werd er gek van. “Ik zag het helemaal niet meer zitten. Ik zat de hele week in Friesland, ver weg van mijn vrienden, familie en vriendin. En dan speelde ik ook nog helemaal niet. Het was vreselijk. Ik heb echt heel serieus overwogen te stoppen. Gewoon: contract inleveren en naar Rotterdam gaan. Ik zou wel zien wat ik ging doen om aan de kost te komen.”

Gelukkig voor Denneboom verloste Willem II hem als huurling uit zijn lijden. De aanvaller van Surinaams-Antilliaanse komaf nam sindsdien alleen nog maar goede besluiten.

“Dat mag je wel zeggen. Ergens in december ben ik gevraagd of ik voortaan voor het nationale team van de Antillen zou willen uitkomen. Daar heb ik even over nagedacht en toen maar nee gezegd. Ik wilde toch de deur naar Oranje openhouden.”

Geen slecht besluit, hoewel hij destijds in de verste verte niet dacht aan oproep van de bondscoach. Bij Willem II speelde hij volgens eigen zeggen tenslotte gemiddeld een 6,5. Niet goed en niet slecht dus. Toch wilde de club uit Tilburg hem graag houden, maar bleek deze zomer niet bij machte de door Heerenveen gevraagde vergoeding op te hoesten. NEC bleek daar wel toe bereid en in staat.

De voorbereiding in Nijmegen verliep vervolgens stroever dan stroef. “Dramatisch zelfs, het ging van geen kant. Niet met het elftal, niet met mij. We werden zelfs in de Intertoto uitgeschakeld door Cork City. Dat was echt onvoorstelbaar.” De ommekeer kwam in de allerlaatste oefenwedstrijd. Daar waar NEC voorheen steevast met een of hooguit twee spitsen aantrad, schakelde de technische staf ineens over naar een systeem met drie aanvallers. “Ik was eerst een van de twee spitsen, maar vind mezelf veel beter als ik van rechts kom. Dat heb ik aangegeven bij de trainers en op een gegeven ogenblik gingen we met drie aanvallers trainen. Dat pakte goed uit.” Wat heet. NEC begon goed aan de competitie. Denneboom zelfs uitstekend. Hij scoorde in iedere wedstrijd tot dusverre een doelpunt. Maar Oranje, daar had hij ook nooit aan gedacht.Toch was de selectie vorige week vrijdag een feit. Dinsdag reed Romano Denneboom naar Noordwijk. “Echt idioot om mee te maken. Tot nu toe keek ik altijd naar het Oranjejournaal, zag je die spelers arriveren bij Huis ter Duin. En nu kwam ik zelf met mijn tasje aanlopen. Prachtig gewoon.”

Wat er ook te zeggen valt van het beleid waarbij spelers van modale eredivisieclubs ineens bij Oranje worden gehaald, Romano Denneboom liet de voorbije dagen zien dat hij zijn kans wil grijpen. Waar enkele andere nieuwkomers zich nog immer wat schuchter opstellen, heeft de Rotterdammer duidelijk het doel een visitekaartje af te geven. “Dat klopt. Ik wil niet dat ik mezelf straks iets kan verwijten. Ik ga er gewoon vol voor. Het is heel bijzonder om hier bij te zijn, dus wil ik er ook bijblijven. Daarom wil ik iedere training vol knallen. Ik train me steeds helemaal leeg en pak voor de rest mijn rust om me weer op te laden. Of ik speeltijd krijg weet ik niet, maar ik doe er mijn best in ieder geval voor.” Van Basten liet zich eerder deze week al lovend uit over Denneboom. Aangezien Romeo Castelen nog geblesseerd is en vanavond zeker niet speelt, heeft de NEC’er alleen nog concurrentie van Colins John.

Inmiddels liet Van Basten al weten dat hij in de rust tegen Liechtenstein vijf of zes spelers gaat vervangen. Aangezien er van de 23 geselecteerden vijf niet inzetbaar zijn, leert een klein rekensommetje dat het wel gek moet lopen wil Denneboom geen traditioneel ‘haasje’ gaan scoren. “Ik hoop het natuurlijk, maar ga er niet op rekenen. Dan kan het alleen maar een teleurstelling worden. En daar heb ik geen zin. Ik geniet nu juist zo van alles.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan