De Pers: NEC-Ajax

VI.nl
Ajax stelt geduld fans danig op de proef

Ajax had in Nijmegen legio kansen om een voorschot te nemen op z’n 29ste landstitel. Maar door het missen van vele opgelegde kansen, bestaat de kans dat de Amsterdammers zelf tot de voorlaatste speeldag moeten wachten eer het zover is. Tegen NEC bleef de ploeg steken op 0-0.
Ajax was naar Nijmegen gereisd in de wetenschap dat de landstitel er (nog) niet inzat. Wél wist het dat het opnieuw een zevenmijlsstap in de richting van het kampioenschap zou kunnen doen. Middels een overwinning op NEC zou de ploeg van Ronald Koeman volgende week in Zwolle immers het laatste puntje op de i kunnen zetten.

Ajax maakte het zich in De Goffert echter onnodig moeilijk. De ploeg kreeg voor de pauze een handvol uitgespeelde kans, maar aan Rafael van der Vaart en met name Zlatan Ibrahimovic waren ze niet besteed. De Zweed blijkt na zijn terugkeer nog altijd niet zijn oude scherpte te hebben hervonden en maakte meermalen de verkeerde keuze.

NEC, dat voor de rust via Jarda Simr trouwens de beste kans tot dusverre had verprutst, kon door de schotloosheid aan Amsterdamse zijde derhalve in de wedstrijd blijven. En een échte wedstrijd bleef het, na de pauze, met legio kansen over en weer. Bij NEC was het Andrzej Niedzielan die de openingstreffer op zijn schoen had, terwijl Rafael van der Vaart de uitblinkende Dennis Gentenaar op zijn weg vond.

En zo konden de Amsterdammers opnieuw niet winnen. De ploeg speelde de afgelopen vier wedstrijden drie keer gelijk en won uiterst moeizaam (en dankzij een buitenspeldoelpunt van Johnny Heitinga) van FC Groningen. De ploeg sleept zichzelf met hangen en wurgen in de richting van de 29ste landstitel, die waarschijnlijk zelfs volgende week waarschijnlijk nog geen feit zal zijn. Ajax stelt het geduld van z’n fans wel érg op de proef.

NOS Sport
NEC houdt Ajax op 0-0

Ajax heeft in de jacht op de 29ste landstitel uit de clubhistorie kostbare punten laten liggen. De Amsterdammers, die met een voorsprong van vijf punten op PSV naar Nijmegen waren afgereisd, kwamen tegen NEC niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Hoewel de uitslag wellicht zou doen vermoeden dat het treffen tussen de koploper en de nummer 14 van de Holland Casino Eredivisie niet om aan te zien was, was het tegendeel waar. De duizenden toeschouwers in de Goffert waren getuige van een zeer onderhoudende wedstrijd waarin het kansen regende aan beide zijden.

Na de eerste helft had het zo maar 2-2 kunnen staan, als Frank Demouge en Jarda Simr (namens NEC) en Zlatan Ibrahimovic (namens Ajax) zorgvuldiger om waren gesprongen met de uitstekende kansen die zij kregen.

Ook in de tweede helft hadden de beide doelmannen, Dennis Gentenaar en Bogdan Lobont, de handen vol. Gentenaar ontpopte zich uiteindelijk tot de held van Nijmegen door een inzet van Rafael van der Vaart met een katachtige reflex uit zijn doel te ranselen, terwijl Simr zijn zeperd uit de eerste helft goed maakte door een schot van Daniël de Ridder van de lijn te koppen.

Voetbal.nl
Ajax stelt kampioensfeest uit

Ajax wordt volgende week uit bij FC Zwolle geen kampioen. De Amsterdammers speelden zondag in Nijmegen in een vermakelijke wedstrijd met 0-0 gelijk tegen NEC en de ploeg van Ronald Koeman heeft door het derde gelijkspel in vier duels met nog drie wedstrijden te gaan nu nog zes punten voorsprong op PSV.

Wedstrijden met een 0-0 eindstand zijn meestal saai. Het duel tussen NEC en Ajax was dat absoluut niet. Beide ploegen zochten vanaf het eerste fluitsignaal in een hoog tempo de aanval en omdat scheidrechter Jan Wegereef veel toeliet ontstond een boeiend voetbalgevecht. Ajax was in de eerste helft de iets betere ploeg. De Amsterdammers verzuimden echter het lichte overwicht in doelpunten om te zetten. Rafael van der Vaart en de weer in de basis startende Zlatan Ibrahimovic hadden allebei drie kansen om de openingstreffer binnen te schieten. Bij NEC waren Jarda Simr, Andrzej Niedzielan en Frank Demouge dicht bij een treffer.

Na rust bleef het tempo hoog, maar nu was juist de thuisploeg de sterkere. Vooral Ajax-huurling Youssouf Hersi en de Paraguayaan Edgar Barreto kwamen een aantal keren dreigend door, maar de middenvelders vonden steeds doelman Bogdan Lobont op hun weg. In de laatste tien minuten ebden de krachten langzaam weg bij NEC. Ajax-coach Ronald Koeman bracht de aanvallers Wesley Sonck en Daniël de Ridder in de ploeg en Ajax kreeg met de verse krachten nog een aantal mooie kansen. Keeper Dennis Gentenaar reageerde vijf minuten voor tijd uitstekend op een inzet van Van der Vaart en de doelman had bovendien in blessuretijd het geluk aan zijn zijde. Gentenaar werd gepasseerd door een afstandsschot van Ajax-invaller Daniël de Ridder, maar hij had het geluk dat de op de doellijn staande Simr de bal wegkopte.