De Pers: FC Utrecht – NEC

Van de Haar bezorgt Utrecht zege op NEC
VI.nl

De onderhoudende wedstrijd FC Utrecht-NEC werd een prooi voor de thuisploeg. Hans van de Haar was matchwinnaar (1-0).
NEC en FC Utrecht waren in de Galgenwaard aan elkaar gewaagd, al waren de kansen schaars. Pas in de tweede helft slaagde een ploeg er in het verschil te maken. Hans van de Haar kreeg kort na rust de punt van zijn schoen tegen een voorzet van Dave van den Bergh. De spits van FC Utrecht mocht zich daarmee laten kronen tot matchwinnaar.

In een verwoede poging nog een punt over te houden zette NEC FC Utrecht zwaar onder druk. Het Nijmeegse offensief kreeg extra kracht, toen FC Utrecht in de slotfase met tien man verder moest. Acht minuten voor het einde had Jordy Zuidam een opstootje met Valencia moeten bekopen met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Maar ook met tien man hield FC Utrecht stand.

Utrecht nestelt zich in subtop na 1-0 overwinning op NEC
Voetbalonline.nl

Dankzij een doelpunt van Hans van der Haar in de 51ste minuut trok FC Utrtecht aan het langste eind in het duel met NEC. Door dit resultaat en het doelsaldo voeren de Utrechters de subtop aan in de Holland Casino Eredivisie.

Met het UEFA Cup-duel tegen Djurgardens voor de boeg is de overwinning een goede opsteker voor het zelfvertrouwen. Tenslotte wil de trouwe Utrecht-aanghang wel eens een paar ronden verder komen in Europees verband.
Overigens was een gelijkspel tegen NEC de meest rechtvaardige uitslag geweest. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd.

Toen Jordi Zuidam 10 minuten voor tijd vanwege zijn tweede gele kaart van het veld moest en Utrecht daardoor met tien man de wedstrijd moest uitspelen, werd NEC steeds gevaarlijker en hing de gelijkmaker in de lucht. Maar dankzij het voortreffelijke keeperswerk van Utrecht-doelman Joost Terol bleven de drie punten in de Domstad.

FC Utrecht wint van NEC
FCUtrecht.nl

Met een zware week voor de boeg, de wedstrijd voor de UEFA Cup en het uitduel bij Feyenooord, behaalde FC Utrecht drie belangrijke punten in eigen stadion tegen NEC. Goed voor het zelfvertrouwen met het oog op de confrontatie met Djurgardens van komende donderdag, zei Foeke Booy die met zijn ploeg bovendien een aardig sprongetje maakte op de ranglijst. FC Utrecht staat na vier competitieronden op de vierde plaats.

Het publiek moest zondag lang wachten op de eerste kansen. De thuisclub had dan wel het meeste balbezit, maar vond de opening niet. Nadat NEC-aanvaller Andrzej Niedzielan al een aantal keer gevaarlijk opdook voor Joost Terol, kwam FC Utrecht pas in het laatste kwartier van de eerste helft in de buurt van het doel van Dennis Gentenaar.

Broerse vond het hoofd van Van de Haar, die de bal richting verre hoek kopte. Alleen met een uiterste inspanning slaagde keeper Gentenaar er nog in de inzet tot hoekschop te verwerken. Vier minuten later zette Van de Haar zelf door tot aan de achterlijn. Zijn voorzet werd nog net onderschept door een NEC-verdediger, voordat Darl Douglas aan kon leggen. In de extra tijd van de eerste helft probeerde Douglas het van afstand. Zijn schot had een gevaarlijke curve en raakte de lat.

FC Utrecht kwam na rust snel op voorsprong via Van de Haar, die de bal op aangeven van Van den Bergh behendig langs Gentenaar werkte. Het betekende alweer zijn vierde competitietreffer van het seizoen.

NEC was kort daarna dicht bij de gelijkmaker. Pascal Heije kon tot in het strafschopgebied doordringen, voordat een Utrechter hem van de bal kon zetten. In tweede instantie probeerde Niedzielan het, maar Terol bracht redding.

In de 67ste minuut bracht Booy Jordy Zuidam in het team voor Van den Bergh. Binnen een kwartier kon Zuidam echter alweer vertrekken. Nadat hij al tegen een gele kaart opgelopen was, kreeg hij opnieuw geel van scheidsrechter Van Egmond na een opstootje met José Valencia.

FC Utrecht moest daardoor vanaf de 81ste minuut met tien man verder en beleefde vooral in de drie minuten blessuretijd enkele angstige ogenblikken, maar het was de tot man of the match uitgeroepen Joost Terol die met enkele miraculeuze reddingen stand hield.

‘Het was meer spannend dan goed voetbal’, stelden beide trainers na afloop eensgezind vast. NEC-trainer Johan Neeskend vond dat FC Utrecht op basis van de getoonde strijdlust de verdiende winnaar was. ‘We speelden te onrustig, waren slordig in de passing’, zei Booy. ‘Het lukte allemaal net niet. We willen altijd beter en mooier voetbal laten zien, maar als dat niet lukt moet je terug kunnen vallen op andere elementen.’

Hij keek vooruit naar donderdag. ‘Deze overwinning geeft ons vertrouwen voor de wedstrijd tegen Djurgardens. Ik hoop dat we die wedstrijd in een vol Galgenwaard spelen, want een Europese wedstrijd blijft een unieke gebeurtenis.’