De Pers: FC Groningen – NEC

Voetbalkrant (NOS)
FC Groningen houdt punten eindelijk weer in eigen huis

Het klikte niet meer zo bijster goed tussen FC Groningen en het Oosterparkstadion. De afgelopen drie competitiewedstrijden mochten de noordelingen in vertrouwde omgeving afwerken, maar die reeks leverde louter nederlagen op. Tegen NEC viel de balans echter weer eens uit in het voordeel van de mannen van trainer Ron Jans, die via Arvid Smit en invaller Chris de Witte in de tweede helft toesloegen: 2-0.

De negatieve serie in eigen huis had het Groningse aanhang niet onberoerd gelaten. De supportersschare stak vorige week tijdens de met 1-0 verloren wedstrijd tegen het lager geklasseerde FC Volendam z’n ongenoegen niet onder stoelen of banken. Die kritische houding kwam de fans op een fikse uitbrander van Jans te staan die meende dat zijn ploeg daarbij niet gebaat was. Die opmerking bleek niet aan dovemans oren gericht te zijn geweest, constateerde ook de geplaagde oefenmeester, die onvermeld liet dat na zijn uitlatingen een gesprek tussen hem en een supportersafvaardiging heeft plaatsgevonden om de lucht te klaren. “We hebben vanmiddag een fantastisch publiek gehad. Wij hebben geknokt voor de punten en zijn daarbij enorm gesteund.”

Wellicht is het inderdaad die steun vanaf de tribunes geweest die de doorslag gaf in de confrontatie met NEC, dat binnen de witte lijnen zeker niet onderdeed voor de thuisploeg. Johan Neeskens, die de 19-jarige Paraguayaanse centrale middenvelder Edgar Barreto verdienstelijk zag debuteren, toonde zich dan ook teleurgesteld over het resultaat. Hij wees daarbij op de kansen die zijn formatie in de eerste helft onbenut had gelaten en de onbenullige wijze waarop de 1-0 tot stand was gekomen.

“Vlak daarvoor waren wij in de counter met vier tegen drie. Door een verkeerde beslissing leden wij balverlies en kwamen zij er snel uit.” Arvid Smit rondde de Groningse counter af. Door achterin één-op-één te gaan spelen hoopte Neeskens de gelijkmaker te forceren. Maar dam dan kun je ook wel eens tegen een counter aanlopen, wist hij, hetgeen prompt gebeurde.


Voetbalonline
Groningen boekt nuttige winst op NEC


FC Groningen heeft een uiterst nuttige overwinning geboekt op NEC. Daarmee kreeg de ploeg weer aansluiting met de middenmoot, terwijl de ploeg van Johan Neeskens in de gevarenzone is terechtgekomen.
De spelers van Groningen waren doordrongen van het feit dat ze hun neergang van de laatste weken tot stand dienden te brengen, daar de degradatiezone weer gevaarlijk dichtbij kwam. Het grootste deel van de wedstrijd hadden de manschappen van Ron Jans ook een (licht) overwicht, dat na een uur resulteerde in een verdiende voorsprong. Maker van de 1-0 was Arvid Smit. Het doelpunt werd voorbereid Paul Matthijs, die datzelfde kunstje een minuut voor tijd herhaalde. Deze keer was het De Witte die scoorde en de eindstand op 2-0 bepaalde.


VI.nl
FC Groningen verpest debuut Barreto


Edgar Barreto heeft zijn eerste competitie-optreden in het shirt van NEC achter de rug. Het debuut van de Paraguayaan leverde geen winst op. NEC verliet het Oosterpark zelfs met lege handen (2-0).
Hoewel NEC minder aanspraak maakte op meer dan een punt, dreigde een gebrekkige afwerking FC Groningen twee punten te gaan kosten. Want NEC bleef in de wedstrijd, vooral door het falen van de Groningse voorwaartsen. Maar een half uur voor tijd deed Arvid Smit waar zijn hele ploeg zo mee had geworsteld: een kans benutten. De PSV-huurling schoot raak op aangeven van Paul Matthijs.
 
Na de 1-0 verzuimde FC Groningen NEC de genadeklap te geven. Het kwam de formatie van Ron Jans bijna duur te staan, maar redding van invalkler Tuhuteru op de doellijn voorkwam de Nijmeegse gelijkmaker. In de laatste minuut zorgde Chris De Witte voor de bevrijdende tweede treffer.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.