De Nooijer ziet ‘aardig’ Sparta

Met de beoogde nieuwe spits Dennis de Nooijer in zijn NEC-outfit op de tribune, liet Sparta gistermiddag in het Turkse Antalya zien dat het een elftal heeft dat zich nu al aardig kan meten met clubs uit de eredivisie. Door een benutte strafschop van Henk Vos verloren de Rotterdammers het oefenduel weliswaar met 0-1, maar De Nooijer en zijn Nijmeegse ploeggenoten hebben kunnen constateren dat ze Sparta straks in de kwartfinale van de KNVB-beker niet zomaar even opzij zullen schuiven. En dat is nou precies de reden waarom De Nooijer op 3 februari, als NEC naar het Kasteel komt, van zijn huidige werkgever niet voor Sparta mag spelen. De soap rond de Zeeuw, zelf al rond met zijn oude club, is nog immer niet ten einde, al zeggen de Rotterdammers dat ze hun aandacht inmiddels naar anderen hebben verlegd.


Het aantal geschikte kandidaten voor de mager bezette spitspositie wordt echter steeds kleiner. Sparta-trainer Mike Snoei, die Harrie Gommans met lede ogen van Fortuna naar Excelsior zag gaan, liet na afloop van het af en toe stevige potje met de Brabanders weten dat hij vergeefse pogingen heeft ondernomen om Iwan Redan (mag niet weg van RKC), Klaas Jan Huntelaar (ligt vast bij AGOVV) en Jhon van Beukering (de Vitesse-spits is niet de eerste optie) naar Rotterdam te halen. De bij NAC overbodige Henk Vos ziet Snoei (‘Ik ben geen liefhebber van zijn manier van spelen’) niet zitten. En De Nooijer? Snoei: ,,Ik ga er niet vanuit dat hij nog komt, maar je weet het natuurlijk nooit in de voetballerij.”


Aan de spits zelf zal het niet liggen. ,,Ik had gehoopt hier in Turkije met Sparta te zitten,” liet De Nooijer gisteren in Antalya weten. ,,Maar als de clubs er niet uitkomen, houdt alles op. Die bekerwedstrijd blijft het probleem en zolang NEC daaraan vasthoudt, speel ik bij NEC.”Geen ruzie

‘Kinderachtig,’ vindt De Nooijer, die mag hopen dat de Nijmeegse club hem alsnog laat vertrekken als de Poolse aanwinst Andzrej Niedzielan zijn werkgunning binnen heeft. ,,Maar ik ga er ook geen ruzie om maken. Als ik moet blijven, wil ik het seizoen goed af kunnen maken.”


Met het oog op het naderende bekerduel kwam de complete NEC- selectie alvast spioneren bij de opponent in de kwartfinale. Nuttig, vond De Nooijer. ,,Want Sparta heeft een aardig elftal. RBC dacht ook dat ze wel even de volgende ronde zouden bereiken tegen Sparta.”


Snoei beschouwde het bezoek van de Nijmeegse delegatie als een compliment. ,,We worden serieus genomen door NEC. Die gasten zitten hier niet voor niets op de tribune,” stelde de Sparta-coach genoegzaam vast.


Ook Mike Snoei gaat zijn ploeg steeds serieuzer nemen. De aanvankelijk op het Kasteel zo voorzichtig geformuleerde doelstelling is halverwege het seizoen naar boven bijgesteld. Sparta wil promoveren en schreeuwt die ambitie tegenwoordig van de daken. Waarom ook niet? Ook tegen NAC lieten de Rotterdammers immers zien over een zeer degelijke ploeg te beschikken, die maar weinig kansen weggeeft.


,,Dit soort ploegen kunnen we tegenwoordig hebben,” toonde Snoei zich dik tevreden over het spel van zijn formatie. ,,We boeken progressie en worden steeds volwassener. Maar we hebben in deze wedstrijd ook goed kunnen zien waar het aan schort. Het is allemaal leuk tot de zestien en daarna houdt het op. We missen een spits die een bal vast kan houden, waardoor Levtsjenko en Mendes kunnen bijsluiten. Nu moeten ze de bal continu komen brengen. Dat is een bevestiging van iets wat we natuurlijk al langer weten. Er moet gewoon op korte termijn een spits bij.”


Want Ricky van den Bergh (eerste helft) en Mustapha Riga (tweede helft) voelen zich als diepste aanvaller doodongelukkig. Van den Bergh kwam ook nu nauwelijks in het stuk voor, al kreeg de Hagenaar met een kopbal op de paal wel de beste kans van de wedstrijd. Riga kwam een paar keer dicht bij het doel van Arno van Zwam, maar hij is geen koele afmaker. Henk Vos is dat wel. De NAC-invaller had na een overtreding op Arne Slot vanaf elf meter weinig moeite om de enige goal te maken.Spitsuur

Op de velden rond het WOW-stadion in Antalya, waar het eindelijk gestopt is met regenen, was het gistermiddag spitsuur. Behalve Sparta-NAC werden ook de wedstrijden Willem II-La Louvière en Genclerbirligi-Unterhaching gespeeld, terwijl Club Brugge op hetzelfde moment aan het trainen was. ,,Dus zo toevallig is het niet, dat ik Sparta hier tegenkom,” lachte Dennis de Nooijer. ,,Iedereen gaat hier tegenwoordig naartoe.”


Dat was NAC-trainer Ton Lokhoff ook niet ontgaan. ,,Als het in Nederland gaat vriezen, kunnen we de competitie straks hier wel beginnen.”


Bron: Rotterdams Dagblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.