De Cork Reisgids

Hoe komen we in Cork?
Vliegtuig
Het vliegtuig is de snelste en meest voor de hand liggende optie om Cork City-NEC te bezoeken. Met een beetje geluk boek je een redelijk goedkope vlucht via de vele budget-vliegmaatschappijen. Er zijn ook legio opties mogelijk, je kunt vliegen vanaf Nederland, Duitsland of Belgie en de kosten lopen uiteen van 100 euro (retour) per persoon tot en met 400 euro per persoon. Je kunt zelfs direct op Cork vliegen aangezien daar een vliegveld aanwezig is andere mogelijkheden in Ierland zijn de vliegvelden van Shannon en Dublin.
Meer info: AerLingus, BasiqAir, EasyJet, RyanAir, Ebookers & PriceFighter Tickets

Auto/Bus
Ook dit is een mogelijkheid om in Ierland te komen maar uiteraard wel een langere reis. Vanaf Nijmegen naar Cork ben je dan ongeveer 18 uur onderweg, je rijdt dan via de Eurotunnel langs London, Birmingham en Liverpool richting de haven van Swansea waar je de boot pakt naar Dublin (de boot is meer dan 4 uur onderweg) en vanuit Dublin is het dan nog dik drie uur rijden naar Cork, aldus een erg lange reis die je het best met het vliegtuig kunt afleggen.
Meer info: RouteNet, ANWB & Swansea Cork Ferries

Trein
Tot slot de laatste en tevens duurste optie die je kunt nemen richting Cork, de trein! Je reist dan via Amsterdam, Brussel, London & Dublin naar Cork. Ten eerste ben je dan dik 25(!!!) uur onderweg en ten tweede ben je een paar honderd euro lichter. Als je beschikt over teveel vrije dagen en een trein-kortingskaart voor heel europa dan is dit misschien een optie maar anders moet je gewoon met het vliegtuig gaan!
Meer info: NS, ItravelNet, & RailEurope

De stad Cork
In het zuiden van Ierland ligt de derde stad (na Dublin en Belfast) van het land Cork City. Een stad met één van de belangrijkste havens van het land en daardoor een druk handelscentrum voor heel Ierland. Cork telt ongeveer 140.000 inwoners en is net zoals Venetie gebouwd op het water, in het centrum wordt je dan ook omringt door bruggen.

Toeristische trekpleisters
Blarney Castle: Bevat de beroemde Blarney steen. Wie de steen kust verkrijgt de gave van welsprekendheid!
Bantry Gardens: Schtiterende tuinen met een spectaculair uitzicht over zee en op de bergen van Cork en Kerry.
Fota Wildlife Park and Arboretum: Meer dan 70 soorten exotische dieren in hun natuurlijke omgeving.
Ilnacullin Garinish Island: Klein eiland met een verzameling bijzondere bomen, planten en heesters. Zeer fraai aangelegd.
West Cork Model Railway Village: Een miniatuurwereld die laat zien hoe Clonakilty, Kinsale, Bandon en Dunmanway eruit zagen in de jaren veertig. De miniatuur spoorbaan die de vier plaatsen met elkaar verbindt, brengt het geheel tot leven.
Arigideen Valley Heritage Park: Archeologische route waarmee u de geschiedenis van West Cork volgt.
Cobh The Queenstown Story: Indrukwekkende tentoonstelling in het gerestaureerde vroegere Victoriaanse spoorwegstation van Cobh. De vele hoogtepunten en dieptepunten uit de geschiedenis van dit stadje worden indringend belicht.
Jameson Heritage Centre: Volg de oude productielijn door de distilleerderij en u weet alles over de vele stappen die nodig zijn om een goede whiskey te maken.
Cork City Goal: voormalige gevangenis, nu museum dat laat zien het gevangenisleven er in het verleden uit zag
Cork Public Museum: museum met diverse tentoonstellingen : van prehistorie tot 19e en 20e eeuw. Gehuisvest in een Georgian herenhuis.
St. Anne’s Church: kerk uit 1772, op zondag nog in gebruik als kerk.
The ‘English’ Market: Coal Quay open-air market, The "English Market" is particularly interesting and colorful.

Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Ierland over het algemeen hoger dan in Nederland maar het is ook weer niet schreeuwend duur.

Winkelen
Winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Donderdagavond is koopavond; de meeste grote winkels zijn dan tot acht of negen uur ’s avonds geopend. Op zondag zijn de belangrijkste winkelcentra en de grotere warenhuizen geopend vanaf het begin van de middag tot 17.00 of 18.00 uur. Veel kleine supermarkten zijn eveneens open.

Cafe’s, Pubs & Clubs
Ierland is bezaaid met gezellige pubs en zo ook Cork. De leeftijd waarop men in Ierland alcoholische dranken mag gebruiken is gesteld op 18 jaar. Sommige pubs hanteren echter 21 als minimumleeftijd. Bij twijfel over de leeftijd kan om identificatie worden verzocht. Een pint bier kost in Cork zo’n € 3,50

De pubs sluiten al om half 12 ’s avonds. Kijk dan ook niet raar op als om 11 uur de lampen beginnen te knipperen. Dit betekent dat het tijd is voor de laatste ronde. Voor het echte nachtleven kan men naar een van de vele nachtclubs. Let wel op dat je je identiteitsbewijs bij je hebt want je moet 21 jaar zijn om naar binnen te kunnen. Er zijn geen duidelijke kledingvoorschriften in deze clubs maar spijkerbroeken en gympen zijn niet toegestaan.

Let op!!! Roken in pubs is verboden, sommige hebben wel een overdekte plaats waar je kunt roken maar bij andere moet je toch echt buiten gaan staan als je perse wilt roken.

Ho(s)tels en Bed & Breakfast
Je kunt het zo duur maar ook zo goedkoop maken als je zelf wilt, voor een kleine twintig euro heb je al een slaapplaats maar als je zo graag een luxe overnachting wil dan kun je ook in een vijf sterren hotel terecht voor een paar honderd euro per nacht.
Meer info: Hotels Ireland, Hostels Ireland & Irish Bed & Breakfast

Openbaar vervoer
Op de volgende sites kunt u terecht voor informatie over trein- en busverbindingen op het eiland Ierland. Dit kan handig zijn als je op een ander vliegveld land dan Cork, bijvoorbeeld in Dublin of Shannon. Op de onderstaande sites kun je dan makkelijk opzoeken welke bus/trein je moet pakken om in Cork te komen en uiteraard ook de tijden en kosten daarvan.
Meer info: Irish Rail, Irish Bus & TransLink

Weer
Op het moment van schrijven (dinsdag 29 juni) regent het een beetje in Cork en is het ongeveer 14 graden. Maar voor een actueel weersoverzicht: http://dutch.wunderground.com/global/IE.html

Geld, munteenheid & Banken
In Ierland wordt ‘gewoon’ met de Euro betaald en dat is voor ons wel zo makkelijk, geen moeilijk gedoe met het omwisselen van geld dus! De meeste banken in Cork zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur, maar uiteraard zijn er ook genoeg ATM’s (pin-automaten) te vinden.

Hou er nog even rekening mee dat….
– de elektriciteit in Ierland via een drie pins stekker gaat op 220 volt, je zult bij de meeste ho(s)tels een speciale euro-stekker nodig hebben.
– het in Ierland een uurtje vroeger is dan in Nederland.

Miss Ierland
En dan sluiten we af met de 23-jarige Cathriona Duignam die dit jaar werd verkozen als Miss Ierland, zie de foto’s hieronder:

Maar onze topper is toch de Miss Ierland van 2003 Rosanna Davison:

 

NEC1900.nl wenst alle NEC-supporters veel plezier in Cork en hopelijk kunnen we na de wedstrijd met z’n allen wat drinken op de goede afloop en kunnen we daarna een reisgids in elkaar gaan zetten voor Nantes!  

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan