Biertje en joint horen op de voetbaltribune

Wij plaatsen niet vaak hele stukken uit andere media, hooguit een paar zinnen, maar het stuk dat vandaag in de krant stond was zo goed, dat het wat mij betreft een plek op onze site verdiend. Het stuk met de titel “Biertje en joint horen op de voetbaltribune” is geschreven door Jeroen Alleman, vierdejaars student psychologie en seizoenkaarthouder van FC Twente. Het was vandaag te lezen in De Gelderlander.

“Een voetbalwedstrijd is geen koffieconcert. Wie bier en soft drugs van de tribune weert, laat zien geen affiniteit te hebben met volkssport nummer één, meent Jeroen Alleman.

Geen bier en joints op de tribune maakt voetbalwedstrijden tot vermaak met de entourage van een koffieconcert op zondagochtend. Bestuurders projecteren met zulke maatregelen hun eigen preutse opvattingen op de mensen die in de Nederlandse stadions de sfeer bepalen. Waar eindigt dit: iedereen keurig netjes met de handen over elkaar? In Heerenveen is staan tijdens de wedstrijd al verboden. Opspringen om te juichen is nog net toegestaan. Maar daarna vlug weer zitten. De vraag die zich na de berichtgeving in De Gelderlander (30 juli) opdringt: is de titel van veiligste stadion van Nederland NEC-voorzitter Hans van Delft en met name Nijmeegs burgemeester Guusje ter Horst soms naar het hoofd gestegen?

Voetbal is een volkssport. Dat impliceert dat het gros van de mensen op de tribune gewoon de wedstrijd wil zien, zonder de buitenaardse poespas die sponsoren en andere bobo’s zich in hun skyboxen laten aanleunen. Een biertje, een broodje worst, wie weet een jointje of zelfs een snuifje coke, daaraan heeft de gewone toeschouwer voldoende. Buiten de terechte discussie over de maatschappelijke aanvaardbaarheid van (overmatig) alcohol- en drugsgebruik in het algemeen, is het mijns inziens grote onzin vergaande restrictieve maatregelen te gaan toepassen op bezoekers van wedstrijden in het betaald voetbal. Vooral omdat een deugdelijke argumentatie ontbreekt.

Gemeld wordt dat 70 pct. van de personen die gearresteerd zijn bij wedstrijden van NEC tijdens het plegen van hun delict onder invloed van alcohol en/of drugs verkeerden. Maar om hoeveel mensen gaat het dan eigenlijk? Volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) werden er in het seizoen 2002-’03 25 NEC-supporters aangehouden. Cijfers over het afgelopen seizoen ontbreken nog, dus neem ik deze getallen even als uitgangspunt. Een eenvoudig rekensommetje leert dan dat op basis van de arrestatie van 18 mensen die dronken of stoned waren, een alcohol- en softdrugsverbod voor 12.000 Goffertbezoekers wordt ingesteld.

Deze beleidskeuze wordt nog onbegrijpelijker als je bedenkt dat het ontmoedigen van alcohol- en drugsgebruik waarschijnlijk geen enkel effect zal hebben op gewelddadige uitwassen. Enerzijds omdat de afkeer van, pak ‘m beet, Vitesse ook in nuchtere toestand nog in behoorlijke omvang zal bestaan. Anderzijds omdat het nogal eenvoudig is om in de war en agressief te geraken. Een lijntje coke in combinatie met een paar vroege biertjes doet wat dat betreft wonderen. Die paar evenementenpilsjes in het stadion zijn dan al niet eens meer nodig.

Dat de nieuwe plannen onuitvoerbaar zijn, werd in de eerste berichten al voorspeld. De in Nederland alom geroemde stewards vormen dan wel uitstekende gastheren en -vrouwen in de stadions, zo gauw er calamiteiten ontstaan blijken zij doorgaans volledig ongeschikt. Niet voor niets worden veel Nederlandse stadions, waaronder de Goffert, nog altijd bevolkt door horden politiemensen. Al met al valt te verwachten dat het naleven van de nieuwe regels meer agressie oproept, dan dat er door de verminderde inname van alcohol en drugs wordt voorkomen.

Helaas wordt volkssport voetbal maar al te vaak misbruikt door bestuurders met scoringsdrift. Een tactiek die Ter Horst kennelijk niet vreemd is. Bovendien heeft zij als eigenaar van de Goffert een machtsmiddel van jewelste in handen. Dat blijkt ook wel uit de paniekerige reactie van Van Delft in De Gelderlander. De maatregelen tegen het gebruik van alcohol en drugs op de tribune lijken hem min of meer door de strot te zijn geduwd door de gemeente Nijmegen.

Van Delft geniet onder de supporters van NEC een grote populariteit en het is onwaarschijnlijk dat hij die op het spel wil zetten met zo’n absurde nieuwe regel. Dat brengt hem echter in een lastig parket. Natuurlijk wil hij de verstandhouding met zowel de supporters als met de gemeente open en constructief houden. Toch raad ik Hans Van Delft en de andere NEC-bestuursleden aan in deze kwestie onvoorwaardelijk voor de eigen aanhang te kiezen. Guusje ter Horst heeft eens te meer aangetoond geen enkele affiniteit te hebben met volkssport nummer één, en de cultuur die daarbij hoort.” (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.