Barreto hoopt er vanavond al bij te zijn

Daar was hij dan. De Paraguayaan Edgar Barreto beleefde gisteren voor het eerst een training tussen zijn nieuwe ploegmakkers. Vanavond hoopt hij deel uit te maken van de NEC-selectie die op Spangen strijdt voor een plek in de halve bekerfinale. Maar dan moet de ‘vrijgave’ van de Paraguayaanse bond vandaag binnenkomen.


Edgar Barreto is pas vier dagen NEC’er maar heeft inmiddels al een stevige portie beroerd Nederlands weer achter de rug. Zijn officiële presentatie in De Goffert ging vrijdag gepaard met regen. Zaterdag zag hij – compleet met muts en sjaal – op de tribunes hoe zijn ploeggenoten bijkans wegwaaiden in het stadion van RKC en gisteren tijdens Barreto’s allereerste training daalde de regen opnieuw met bakken uit de hemel neer.

De Paraguayaan bleef er uiterlijk onbewogen onder. Hij zei het eerder al: “In Paraguay is het nu een graad of veertig. Maar ik denk niet dat ik lang aan deze Nederlandse temperaturen hoef te wennen. ”

Edgar Barreto kan zich momenteel nog nauwelijks verstaanbaar maken in de Nijmeegse selectie. Hij spreekt slechts Spaans. Toch kreeg hij gisteren al een keer de lachers op zijn hand. Barreto , in eigen land befaamd vanwege zijn verfijnde traptechniek, miste een penalty en moest, net als enkele andere collega’s die faalden vanaf de stip , voor straf zichzelf een aantal keer opdrukken.

“Het is nog vroeg voor een oordeel, maar Edgar Barreto heeft vandaag een goede indruk achtergelaten”, zo vond Johan Neeskens die het liefst de nieuwkomer vanavond tegen Sparta al op de bank zou zetten. De grote vraag is of dat ook is toegestaan. NEC heeft keurig op tijd alle papieren de deur uitgedaan en de KNVB is bereid een speelgerechtigheidsverklaring af te geven, maar wachtte gisteren nog op de officiële vrijgave door de Paraguayaanse voetbalbond. De KNVB en NEC hopen die vrijgave in de loop van vandaag binnen te krijgen.

Een speelgerechtigde Edgar Barreto zou NEC vanavond wel eens goed uit kunnen komen. De club kampt met twee zieken: Rob Wielaert en Dejan Govedarica. Pas vanochtend zal worden beslist of de twee NEC’ers af kunnen reizen naar Sparta. De zaterdag tegen RKC geblesseerde Peter Wisgerhof stond gisteren weer op het trainingsveld, maar ook zijn inzetbaarheid is nog niet van alle twijfel ontdaan.

In Nijmegen is de kwartfinale in het nationale bekertoenooi pas sinds zondag een voornaam gespreksonderwerp. Tegenstander Sparta praat al een week over niks anders.

“Ik heb vorige week wel tien keer tegen de jongens kunnen zeggen dat we ook nog ‘iets’ te doen hadden in de competitie (Sparta won vrijdag van Veendam, red). Maar dat was zinloos”, aldus Sparta-trainer Mike Snoei. “We hebben dit seizoen al vaker tegen eredivisieploegen gespeeld en dat ging meestal goed. Voor iedereen binnen de club is dit duel belangrijk. Sportief, maar ook financieel. Sparta kan het geld goed gebruiken.”

Net als Snoei wil Neeskens het duel Sparta – NEC het liefst ‘loskoppelen’ van de naam Dennis de Nooijer. De spits verruilde in de winterstop Nijmegen voor Rotterdam, al wilde NEC in eerste instantie pas akkoord gaan met een overgang als De Nooijer niet zou meedoen in de kwartfinale. NEC kwam daar later op terug. Neeskens: “Natuurlijk is dit een belangrijke wedstrijd. Het is voor ons de kortste route richting een Europees avontuur. Sparta is een prima ploeg. Niet voor niets een van de beste in de eerste divisie. Proberen we de wedstrijd in te gaan met tachtig procent scherpte, dan krijgen we het zeker moeilijk. NEC heeft geen ploeg die zomaar van Sparta wint. En vergeet niet: we spelen tegen Sparta, niet alleen tegen Dennis de Nooijer.”

Die spits, onlangs in Nijmegen overbodig geacht door de komst van de Pool Niedzielan, maakte vrijdag bij Sparta zijn eerstedivisiedebuut. De Nooijers naam daalde direct van de tribunes alsof hij nooit uit Rotterdam was weggeweest. Met twee assists en een doelpunt had de oud-NEC’er een essentieel aandeel in de 3-1 overwinning op Veendam.

“Het is ‘maar’ Veendam hè”, relativeerde De Nooijer, die gisteren nog even telefonisch contact had met NEC-verdediger Arjan Ebbinge.

“Maar verder praat ik niet te veel met die jongens van NEC. Dat doe ik straks na de wedstrijd wel. Natuurlijk wordt dit voor mij een speciaal duel. Twee weken geleden speelde ik nog op De Goffert, woensdag werd ik uitgezwaaid door de NEC-supporters. Nu speel ik bij Sparta. Het is voor een spits ook prettig dat we echt veel sterker zijn dan de meeste ploegen in de eerste divisie. We zijn veel vaker in de aanval. Ik denk trouwens dat dit bekerduel nog belangrijker is voor NEC dan voor ons. Sparta wil vooral kampioen worden in de eerste divisie. In de kwartfinale hebben we niet zoveel te verliezen. Voor NEC ligt dat toch anders.”

Vermoedelijk opstelling: Gentenaar; Wisgerhof (Heije), Wielaert (Wisgerhof), Ebbinge, Leiwakabessy; Schuurman, Van der Doelen, Hersi, Simr; Demouge en Niedzielan.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.