Zonneveld maakt keuze op gevoel

Mike Zonneveld stond gisteren tijdens de tactische bespreking als linkshalf op het bord. In werkelijkheid liep de NEC’er tegen Roda JC (1 – 3) vooral in het centrum. Een rol die hij in de toekomst ambieert.

Mike Zonneveld beslist waarschijnlijk op korte termijn over zijn toekomst. Het is zeer de vraag of die bij NEC ligt. De middenvelder, wiens contract komende zomer afloopt, wil graag in het centrum spelen. “Ik heb me bij NEC goed kunnen ontwikkelen. Eerst als linksachter en daarna als linkermiddenvelder. Ik speel graag op links, maar een plaats in het centrum is helemaal aantrekkelijk.”

Of dat in Nijmegen kan, is onduidelijk. Dat hangt er bijvoorbeeld vanaf wie volgend jaar trainer is bij NEC en wat diens plannen zijn. Het contract van Johan Neeskens loopt af. Datzelfde geldt voor het contract van Dejan Govedarica, die op de plek speelt die Zonneveld ambieert.

“Het gaat om het gevoel”, zei Zonneveld na de verloren wedstrijd tegen Roda JC over zijn toekomstige keuze. “Dat vind ik belangrijker dan het financiële aspect. Ja, bij dat gevoel speelt mee hoe een team voetbalt.”

NAC – dat al aangegeven heeft Zonneveld volgend seizoen te willen halen – voetbalt een stuk aanvallender dan NEC. “Zij spelen in een lekkerder systeem voor aanvallend ingestelde spelers. Ik voetbal graag met buitenspelers en dat doen ze daar. Hier heb ik altijd in een wat verdedigender systeem gespeeld en we hebben daar altijd goede resultaten mee gehaald. Het is wel zo dat ik me in het systeem van NAC misschien verder kan ontwikkelen.”

Tegen Roda JC mocht Zonneveld heel even op zijn favoriete positie spelen. Dat kwam omdat Govedarica na een uur werd vervangen door Patrick Ax.

Maar ook vóór die wissel was Mike Zonneveld al regelmatig in het centrum te vinden. “Dat kwam omdat ik de bal wilde hebben. Ik ging alleen te ver achter Dejan spelen. Daar heeft de trainer me in de rust over aangesproken.”

Het was een logische keuze van Mike Zonneveld om de linkerkant regelmatig te verlaten. Vanaf het eerste fluitsignaal moest hij aan de zijkant toezien hoe Sergio in het centrum namens Roda JC de lakens uitdeelde. “Hij stond de hele tijd vrij. En als er eentje kan voetballen dan is het Sergio.”
Zonneveld in actie
Ook aanvallend had Zonneveld op links weinig te zoeken. Hij werd in die beginfase zelden bereikt. “Toen ik naar het centrum trok, kreeg ik wel vaak de bal. Maar meestal kon ik alleen maar terugspelen. Ik weet het, dat ziet er niet leuk uit. Maar ik kon niet anders.” Het was het grote probleem gisteren aan Nijmeegse kant. In balbezit was de ploeg machteloos. Bij gebrek aan afspeelmogelijkheden werd al snel gezocht naar de lange bal, maar die kwam zelden aan. “Vooral voor rust was de opbouw heel traag”, vond Zonneveld. “Het is toch al langer bekend dat die snel moet verlopen. Maar dan moet wel iedereen meedoen.”

Toch dacht Zonneveld tot de 0-2 viel dat NEC nog terug zou komen in de wedstrijd. “Na rust begonnen we goed. Het publiek ging erachter staan en naar mijn gevoel was het echt wachten op de 1-1. Maar toen viel-ie aan de andere kant en scoorden ze vlak daarna de derde. Dan weet je dat het gebeurd is. Aan het eind kregen we nog wel een paar kansen, maar toen was de wedstrijd al gelopen.”

Voor Zonneveld zelf was de wedstrijd na 68 minuten voorbij. Toen moest hij bij een 0-2 stand plaats maken voor Fabian de Freitas. Zijn kortstondige periode in het centrum, negen minuten, was de middenvelder dit keer maar matig bevallen. Anastasiou scoorde in die periode en liep bij zijn doelpunt ondermeer Zonneveld voorbij.

Geen goed gevoel dus, maar het incident zal geen invloed hebben op zijn beslissing over volgend seizoen. Zonneveld gaat de komende tijd eens rustig nadenken over zijn toekomst. NEC heeft in een gesprek ook al aangegeven graag met hem door te willen gaan. “Ik heb tot nu toe altijd de juiste keuze gemaakt. Hopelijk doe ik dat nu weer.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.