‘Wisla Kraków is sterk, maar wel te verslaan’

Een delegatie van NEC zag dit weekend UEFA Cup – tegenstander Wisla Kraków in actie komen. De Poolse kampioen won met 3-1 van Wisla Plock. Tijdens een zeer ongemakkelijke terugreis kreeg de Nijmeegse afvaardiging alle tijd na te denken over de kracht van de opponent. Conclusie: ‘Wisla is sterk, maar zeker niet onverslaanbaar.’.


op-schoot-uitzending van Studio Sport was al begonnen toen de NEC-delegatie zondagavond arriveerde in Nijmegen. De terugreis uit Polen was een rampzalige geweest. Door een bommelding kon het vliegtuig van technisch directeur Leen Looyen, Jong NEC-trainer Cees Lok en commercieel directeur Marc Loosen niet landen in Düsseldorf. Na enige tijd doelloos te hebben rondgecirkeld boven de luchthaven, week het vliegtuig uit naar Köln. Van daaruit ging het drietal terug naar Düsseldorf, maar de auto van Looyen bleek in afgezet gebied te staan. Uiteindelijk werd besloten dan maar met een taxi terug naar Nijmegen te gaan.

Wisla-trainer Henryk Kasperczak zat in hetzelfde vliegtuig. Hij wilde NEC bekijken in de wedstrijd tegen FC Twente. Kasperczak huurde in Köln meteen een auto, scheurde naar Nijmegen en pikte nog tien minuten van de wedstrijd mee. Daarna vertrok hij meteen naar Amsterdam om weer naar Polen te vliegen.

De heenreis van de Nijmeegse delegatie verliep wel probleemloos en dus kregen Looyen, Lok en Loosen een aardige beeld van de Poolse topploeg. En iedereen wilde weten of het drietal onder de indruk was.

Meteen na de wedstrijd verdrong de Poolse pers zich rondom Cees Lok die op z’n gemak en in zijn beste Engels uitlegde dat Wisla-spits Maciej Zurawski indruk heeft gemaakt. “And also the number two is a great player.”

De verslaggevers luisterden aandachtig naar de visie van de man die deze avond als Nijmeegse spion naar Kraków is afgereisd. Aan het einde van elke korte interviewsessie diende Lok voortdurend dezelfde slotvraag te beantwoorden. Want: hoe spel je de naam Cees Lok eigenlijk?

Even verderop moest ook Leen Looyen veelvuldig zijn mening geven. Over NEC – ‘normaal gesproken eindigen wij in Nederland in de middenmoot’ – en nog meer over Wisla Kraków, de Poolse UEFA Cup-opponent die tegen Plock tot de rust geen moment overtuigde, maar daarna bij vlagen liet zien waarom de formatie afgelopen seizoen nog een buitencategorie was in de Poolse Eerste Liga.

Looyen heeft deze avond slechts bevestigd gekregen wat de videobanden hem vooraf al vertelden. “Wisla is een goede ploeg. Vooral aanvallend. Natuurlijk maken wij als NEC een kans, al lopen er bij Wisla een paar hele goede voetballers rond”, aldus Looijen, die met name doelde op spits Zurawski, aanvoerder Pater en middenvelder Szymkowiak. “Vooral Zurawski is goed. Een echte moordenaar. Een soort spits dat je in Nederland bijna niet meer ziet. Meeverdedigen voor geen meter, maar wel scoren op de juiste momenten.”

Tegen Plock oogde vooral de Wisla-defensie op zijn tijd allerminst waterdicht. Looyen: “Toch blijft het moeilijk om een heel goed oordeel te vellen over één wedstrijd. Die tegenstander stelde niet zoveel voor. Het was in Nederlandse termen Ajax tegen RBC. Wisla overtuigde lange tijd niet echt, maar dat zal er zeker mee te maken hebben dat de ploeg de voorbije week nogal wat internationals heeft moeten afstaan. Misschien waren sommige spelers wat vermoeid.”

Vorig seizoen overklaste Wisla Kraków iedereen in Polen. Ook in de UEFA Cup acteerde de ploeg bijzonder sterk en werd pas in de vierde ronde onterecht door Lazio Roma uitgeschakeld. Dit jaar heeft de formatie na het vertrek van Kamil Kosowski (Kaiserslautern), Marcin Kuzba (Olympiakos Pireus) en de door Ajax lang begeerde Nigeriaan Kalu Uche (nog altijd onbekend) zichtbaar aan kwaliteit ingeboet. “Toch blijft het een sterke ploeg”, zo hield Cees Lok de Poolse pers nogmaals voor.

Vrijdag moet Wisla aantreden tegen Legia Warschau. Dan is het de beurt aan NEC’s assistent-trainer Ron de Groot om voor een rapportage af te reizen naar Polen. Op die avond neemt NEC het in de competitie op tegen FC Volendam. Met Cees Lok als assistent van Johan Neeskens.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan