Vooruitblik: NEC-RKC Waalwijk

Beleefd: Déjà Vu. In eerdere competities was het voetbal al niet om over naar huis te schrijven, maar in deze jaargang wordt alles nog eens dunnetjes overgedaan. De blessures, de niet aflatende stroom tegendoelpunten, de desorganisatie op het middenveld en de verdediging, de vaak letterlijk kansloze voorhoede en een rammelend tactisch concept (welk?), dat voor elke tegenstander vrij eenvoudig te ontregelen is.

Verzucht: Vol onbegrip, dat het bestuurlijk- en technisch beleid aan het begin van het seizoen zo opzichtig gefaald heeft. Iedereen verwachtte een moeilijk seizoen. Er was grote toeloop van sponsoren en seizoenkaarthouders, er was zelfs een positieve meningsvorming in den lande ontstaan over het presteren van NEC, maar desondanks kwam men niet op het idee zorg te dragen voor het uitbouwen van die met veel moeite verworven positie; laat staan het minstens stabiliseren daarvan.

Gevolg hiervan is, dat alles wat in de loop van de laatste 5 jaar is opgebouwd, met een aaneenschakeling van mislukkingen op het veld teniet wordt gedaan. binnen een half jaar ben je weer terug bij af.

Verwacht: Dat NEC van fouten uit het verleden geleerd zou hebben. Echter niets is minder waar. Het kan ook moeilijk anders, want op het technische vlak zitten er nog steeds dezelfde beleidsbepalers. Zolang zij aan het roer staan, zal eenzelfde koers gevaren worden, terwijl er nu juist een schreeuwende behoefte is aan een andere kapitein op het schip. Looijen heeft al eens aangegeven niet op de winkel te willen passen. Het lijkt me ook verstandig om een andere filiaalleider aan te stellen, want de klanten op de tribune zijn al lange tijd ontevreden.

Gehoopt: Dat V. Delft conclusies gaat verbinden aan het gestumper op het technische vlak binnen de club. Maar nog veel meer dan dat, hoop ik dat we in de eredivisie blijven.

Uitgekraamd: Vrijwel wekelijks, dezelfde dooddoeners door Neeskens. Telkens komt hij weer met hetzelfde verhaaltje na afloop van een verloren wedstrijd. Hij zal er bij de jongens op hameren de afspraken na te komen. In plaats van praten met de spelers, kan hij beter eens gaan trainen op al die zaken die in de wedstrijd weer fout gaan. Een bal afspelen onder druk van een tegenstander, het omschakelen van aanval naar verdediging en omgekeerd, het fatsoenlijk trappen van een corner, of voorzet, zijn allemaal zaken waar niet over gepraat moet worden, maar waar de trainer iets aan moet doen. In de ruim 3 jaar dat Neeskens hier traint, had hij zorg moeten dragen voor een alternatief spelconcept. Dat is er niet, met als gevolg, dat iedere tegenstander NEC gemakkelijk oprolt.

Gerealiseerd: Dat als er niet snel iets verandert, NEC regelrecht op de eerste divisie afkoerst. Bij De Graafschap hield Peter Bosz ook heel erg lang vol dat het nog wel goed zou komen. Hij had nog voldoende vertrouwen in de groep. Neeskens roept al weken hetzelfde. Als de blessuregevallen genezen zijn, zit hij weer beter in de spelers, orakelt hij. Nota bene spelers die nog geen minuut gespeeld hebben (Heije), er al jaren niks van gebakken hebben (Ax) en op de bank zitten en aan het eind van het seizoen mogen vertrekken (Tumba).

Gewanhoopt: Dat de mensen bij NEC wakker worden als het straks echt te laat is. Iedereen blaat de ander maar na en steekt zijn kop in het zand. De selectie zou teveel kwaliteit hebben om in de problemen te komen. Nou, kijk eens naar de ranglijst en realiseer je eens van wie je hebt verloren en op welke manier.

Vooruitgeblikt: Naar de wedstrijd van zaterdag tegen RKC. Die doen het dit seizoen ook niet al te best, maar hebben kwaliteit genoeg voorin lopen. Jol is ook niet gek, weet hoe NEC speelt (wie niet trouwens) en weet hoe simpel het spel te ontregelen is. Zolang Neeskens blunders blijft maken door bijvoorbeeld Gova achterin te zetten, zal er voor NEC weinig eer te behalen zijn. Hogendorp verheugt zich nu al op een heerlijk avondje. De supporters kunnen er weer rekening mee houden, dat al het lekkers hun neuzen voorbij zal gaan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.