Van topscorer naar bankzitter

Van clubtopscorer tot bankzitter; het kan snel gaan in een voetballeven. Zelfs als je 34 jaar bent en Dennis de Nooijer heet.

Drie keer scoorde Dennis de Nooijer dit seizoen en daarmee is hij momenteel clubtopscorer van NEC. Toch is hij sinds drie weken gedegradeerd van aanvoerder van de fronttroepen, tot vedette op de bank. Een plek die hij in Nijmegen eigenlijk niet kent. “Ik heb zelf de aanzet gegeven om anders te gaan spelen”, zegt De Nooijer na de wedstrijd tegen RKC (1-1). “Frank (Demouge, red.) en ik zijn toch dezelfde soort spelers en het leek mij beter als er voor een van ons gekozen werd.”

Neeskens koos, maar wel voor Demouge. Dus heeft De Nooijer zichzelf in de voeten geschoten. “Je verwacht niet direct dat je zelf naar de bank verhuist. Maar de trainer kiest voor Frank en dat kan. Ik zeg niet dat ik het terecht vind, maar het gaat nu niet om mijn eigen belang. Het clubbelang gaat boven alles.”

De Nooijer verwacht dat er voorlopig geen verandering komt in de situatie. “Ik denk dat de keuze van de trainer vast staat tot aan de winterstop. Dat weet ik niet zeker, maar dat is de manier waarop ik het beleef.”


Dus kan Demouge – die de laatste weken erg sterk speelt – een ongelukkige wedstrijd zoals die tegen RKC wel hebben. “Ja, anders blijf je aan het wisselen”, vindt De Nooijer. “Ik zou het ook niet terecht vinden als hij er nu ineens weer naast zou staan.”Tegen RKC komt De Nooijer een kwartier voor tijd in het veld voor zijn jonge concurrent. Vijftien minuten waarin van alles gebeurt en waarin vooral De Nooijer vergeet de rol van held op zich te nemen. “Een keer door pech, een keer door onkunde”, zegt hij zelf.


De kans die de spits in de laatste minuut krijgt is de grootste.


Khalid Sinouh redt tot twee keer toe knap. “Ik dacht eerst dat ik buitenspel stond”, zegt De Nooijer. “Achteraf had ik meer tijd dan ik zelf dacht. Maar zo’n bal moet er natuurlijk gewoon in.”


Op zijn inzet in blessuretijd is weinig aan te merken. Beheerst drukt De Nooijer de bal met binnenkant voet over de RKC-verdediging inclusief keeper, maar het ding komt terug van de lat.


De Nooijer denkt niet dat de late gelijkmaker – de zoveelste mentale tik dit seizoen – in de hoofden van de spelers gaat zitten. “Deze wedstrijd werkt niet tegen ons. We kregen genoeg kansen om 2-0 te maken en dan was de wedstrijd gelopen. Ik had ook helemaal niet het idee dat RKC nog zou scoren.”


Dat het niet meer verwachte doelpunt wel valt, is geen toeval. “Het is de fase waarin we nu zitten”, meent De Nooijer. “Dat zie je ook bij de kansen die er net niet ingaan. Om eruit te komen moeten we gewoon hard werken en punten gaan pakken.”


Komend weekend is dat helemaal vereist als Vitesse op bezoek komt. Maar is NEC wel klaar voor de beladen derby? “Die wedstrijd kan twee kanten op werken. Verlammend of juist niet. Zondag moet blijken of de ploeg mentaal klaar is.”


De Nooijer gelooft daar wel in. “Ik twijfel niet meer dan andere jaren. Wat iedereen vergeet is dat de wedstrijd van vorig jaar in de week voor Vitesse veel slechter was dan die van vandaag. Toen verloren we met 3-2 bij Utrecht, maar het had ook 7-0 kunnen zijn. We stonden er toen ook bijna net zo slecht voor.”


Toch zijn er verschillen. “Nu spelen we na Vitesse nog maar één competitiewedstrijd voor de winterstop, dus is er niet zo heel veel meer te verdienen. Vorig jaar konden we na de wedstrijd tegen Vitesse nog een goede serie neerzetten. Maar je kunt natuurlijk een hoop goed maken. Ik verwacht in ieder geval dat het een mooie wedstrijd wordt.”


Met De Nooijer waarschijnlijk weer op de bank. “Dat is niet leuk en ik probeer er ook voor te zorgen dat ik straks weer kan starten. Dit kan mijn laatste seizoen zijn. Het is niet fijn om dan te moeten zeggen dat je nog vijf maanden op de bank hebt gezeten.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.