Uitkomst loting domper op euforie in Schotland

Het Schotse voetbalelftal had niet slechter kunnen loten voor de playoffs voor het EK. Het Nederlands elftal staat hoog aangeschreven in Schotland, het vaderland van Jimmy Calderwood. De huidige trainer van Dunfermline heeft Nederland als tweede thuis, aangezien hij er twintig jaar heeft gewoond.

“Nederland is het beste land in de playoffs”, meent Calderwood. “De loting is hier een domper op de euforie die er sinds zaterdag heerste.” De Schotten wonnen die dag van Litouwen (1-0) en door de zege van Duitsland op IJsland pakten ze de tweede plaats. “Nederland moet wel complete off-days hebben, wil het niet winnen”, stelt de voormalige trainer van Willem II en NEC.


“Natuurlijk heeft Nederland wat problemen”, heeft Calderwood in Schotland meegekregen. “Maar die zijn er bij Oranje altijd wel. En natuurlijk bestaat er het gevaar van onderschatting, maar Schotland is echt niet zo sterk als Ierland twee jaar geleden tegen Nederland was. Als de Nederlanders op niveau spelen, halen ze het EK. Holland is gewoon een van de favorieten voor de Europese titel.”


Calderwood, die in Nederland voetbalde voor Sparta, Willem II, Roda JC en Heracles, heeft bij Dunfermline zelf een spits die in het nationale elftal speelt. Steve Crawford komt straks tegenover Jaap Stam te staan. “Of ik tips voor Steve heb? Nou, ik kan hem niet veel meer zeggen dan dat hij zijn borst nat kan maken.”


Nederland zal in de eerste wedstrijd in Hampden Park in Glasgow in een heksenketel belanden, voorspelt Calderwood. “Er zitten ruim 50.000 fanatieke toeschouwers, het zal een fantastische ambiance zijn. Zelf ben ik er ook bij en ik hoop dat het nog zin heeft om de reis naar Nederland mee te maken. Ik zal mijn geld er niet op zetten, maar je weet het nooit met die Schotten. We zijn een trots volk. Daarin schuilt onze kracht.”


Ook Glasgow Rangers-speler Ronald de Boer ziet genoeg kansen voor het Nederlands elftal. “Je had slechter kunnen treffen”, meende hij. De Boer noemt de Schotse nationale ploeg “degelijk”. “Ze gaan altijd tot de bodem”, aldus de middenvelder. “Hun zwakste punt? Oranje heeft meer kwaliteit. Maar dat zegt niet alles. Dat hebben de resultaten van de afgelopen tijd wel aangetoond.”


De playoff-wedstrijden met Schotland zorgen bij Glasgow Rangers, een club met vier Nederlandse spelers, voor enige hilariteit. “Ik loop in de kleedkamer al te roepen dat wij naar Portugal gaan”, zei een lachende De Boer. “Dat is natuurlijk een ‘joke’. Het wordt niet makkelijk.”


Bron: De Spits

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.