Politiek maakt haast voor NEC-Wisla

De Nijmeegse gemeenteraad zet er woensdag naar alle waarschijnlijkheid flink de sokken in. Waar de 39 raadsleden gewoon zijn tot in de late uurtjes te discussiëren over belangrijke en minder belangrijke onderwerpen, speelt deze keer een hoger belang mee dat dwingt tot razendsnelle besluitvorming: NEC-Wisla Kraków.


Om de Nijmeegse raadsleden de gelegenheid te geven de UEFA-Cupwedstrijd rechtstreeks te volgen op televisie of in het stadion, wordt aan het begin van de vergadering afgesproken om tot uiterlijk 20.30 uur te vergaderen. Aanvang van de vergadering blijft 16.00 uur.

De burgemeester zal voor een goede gang van zaken een apart reglement van orde indienen. Daarmee dwingt ze de raadsleden zich strikt te houden aan hun spreektijd. Een tamelijk uitzonderlijke situatie. Een reglement van orde wordt alleen van stal gehaald bij spoedeisende gevallen.

Het initiatief voor de haastklus komt van burgemeester G. ter Horst. Raadsgriffier T. Jorritsma: “Haar gevoelen was dat veel Nijmeegse raadsleden een sterke behoefte hadden om naar NEC te kijken.”

Dat vermoeden bleek te kloppen. De eerder deze week gepolste fractieleiders zitten unaniem op de lijn van Ter Horst om morgenavond een strikte vergaderindeling te hanteren. Lukt het ondanks het goede voornemen niet tijdig de agenda af te werken, dan bestaat er volgens Jorritsma nog de mogelijkheid onderwerpen door te schuiven naar een volgende vergadering.

Advertenties waarin de ongebruikelijke vergadertijd wereldkundig worden gemaakt, moeten voorkomen dat burgers belangrijke besluitvorming mislopen.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.