Tumba schiet NEC naast Grieken

Dinsdag 5 Augustus 2003
Tumba schiet NEC naast Grieken
NEC-OFI Kreta (1-2) 3-3
26. Zonneveld 1-0
31. Kotsios 1-1
34. Roubakis 1-2
64. Hrisavis 1-3
81. Tumba 2-3
85. Tumba 3-3

NEC : Gentenaar; Heije (46. Wisgerhof), Wielaert, Ebbinge, Leiwakabessy; Schuurman (74. Simr), Zonneveld, Hersi. (64.Ax), Van Rijswijk. (46.Govedarica), De Nooijer. (70.Tumba), De Freitas (46. Demouge).

De tijd begint langzaamaan te dringen voor NEC. Kort voor de competitiestart zoekt de ploeg nog altijd opzichtig naar de juiste vorm. Een aardig slotkwartier maakte gisteren tegen het Griekse OFI Kreta (3 – 3) nog veel goed. Neeskens: “Laten we nu maar hopen dat we snel op die fase voortborduren.”

Wat is de werkelijke waarde van een goede of dramatische voorbereiding? Het is de vraag die elk jaar opduikt als de eerste competitiewedstrijd nadert en ook evenzovaak met een onbevredigend ‘geen idee’ beantwoord moet worden.

Neem NEC. Het vierde jaar onder het Neeskens-regime is aangebroken en in al die tijd kende de Nijmeegse club goed beschouwd eenmaal een werkelijk hoopvol stemmende voorbereiding. Dat was vorig seizoen. Het bleek het voorspel op het meest glorierijke jaar uit de 103-jarige historie van de Nijmegen Eendracht Combinatie.

Het contrast met de huidige oefencampagne is vooralsnog groot. Maar al te veel voorspellende waarden vallen daar, zo leert de Nijmeegse geschiedenis, nauwelijks uit te destilleren. Want was het ook niet NEC dat in de voorbereiding op het eerste Neeskens-jaar de fans regelmatig tergde om vervolgens in de competitie het langst van alle eredivisionisten ongeslagen te blijven?

Gisteren tegen OFI Kreta, de nummer acht van Griekenland, was NEC 94 minuten onafgebroken op zoek naar de ploeg die vorig seizoen stuntte door UEFA Cup-deelname af te dwingen. Het bleek een vergeefse zoektocht.

“Het was inderdaad geen beste wedstrijd”, erkende trainer Johan Neeskens. “Te veel spelers presteren nog niet op de wijze zoals ze kunnen. Ons spel is nog te onrustig. Ook geven we weer te makkelijk doelpunten weg.”

Ondanks die enigszins zorgwekkende constateringen maakt Neeskens zich nog altijd geen overdreven zorgen. Waarom zou hij ook. Een tegenvallende voorbereiding met NEC? Hij maakte het al meermalen mee.

Toch doen de NEC’ers er uitermate verstandig aan om nu razendsnel lering te trekken uit de fouten die ook gisteravond weer herhaaldelijk aan de oppervlakte kwamen. Zo blijft de opbouw te traag, het veldspel te weinig creatief en wordt er met de kansen niet zuiver genoeg omgesprongen.

Net als in het laatste oefenduel tegen RKC Waalwijk moest NEC gisteren opnieuw een ‘verdedigbare’ kopgoal (ditmaal van Kotsios) incasseren. Hij bracht Kreta na 31 minuten op 1-1, waarna volledig verkeerd uitverdedigen van Jeffrey Leiwakabessy kort daarna de 1-2 van Roubakis inleidde. Hrisavis counterde de Grieken halverwege de tweede helft zelfs naar 1-3.

Gelukkig voor de teleurgestelde toeschouwers bleek NEC in het slotkwartier één eigenschap van vorig seizoen nog altijd te koesteren: vechtlust. Het was direct genoeg om de Grieken volledig vast te zettten en Zico Tumba (wiens naam nu weer is gevallen bij FC Dordrecht) in staat te stellen tweemaal te scoren: 3-3.

Opvallend aan Nijmeegse zijde was vooral het sterke spel van de man die eerder deze week in het nieuws kwam omdat NAC zich voor hem had gemeld: Mike Zonneveld. De maker van de 1-0 weet zich nog altijd in Bredase belangstelling, maar NEC is niet van plan hem te laten gaan.

“Aan de ene kant is het een compliment dat NEC me wil houden”, zei Zonneveld gisteravond. “Aan de andere kant neemt de club het risico dat ik na dit seizoen, als mijn contract is afgelopen, gratis wegkan. Natuurlijk ben ik nu al bezig met mijn toekomst ná dit seizoen. Maar begrijp me goed, ik hóef niet weg bij NEC, ik heb het hier nog prima naar de zin.”

Het heeft er dus alle schijn van dat Zonneveld komend jaar nog het rood-groen-zwart zal dragen. En dat wordt in elk geval een uniek seizoen waarin NEC voor het eerst sinds twee decennia ‘Europees’ gaat en de verwachtingen van de Nijmeegse supporters ongekend hoog zullen zijn. De vraag is alleen of dat laatste terecht is nu de toch al smalle selectie verder is uitgedund. Meer dan ooit zal het presteren van NEC dit seizoen afhangen van één simpele vraag: blijft de club opnieuw gevrijwaard van veel blessureleed?


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan