Tsjechen zijn eersten in rij van proefspelers

NEC heeft het moeilijk in de Nederlandse competitie. Een overwinning, morgenmiddag op FC Groningen, is noodzaak om niet te ver weg te glijden op de ranglijst. Ondanks de huidige problemen is de Nijmeegse club op de achtergrond ook al voorzichtig bezig om de selectie voor komend seizoen samen te stellen. De eerste twee proefspelers zijn gisteren voor een korte stage op De Goffert langs geweest. Het betreft ’t Tsjechische duo Jiri Kowalik (25) en Vit Valenta (20).


De eerste heeft vorig seizoen in Tsjechië snel naam gemaakt. Als spits van een bescheiden club als Synot kroonde hij zichzelf met zestien doelpunten tot topscorer van zijn geboorteland. Valenta is een middenvelder. Hij kwam recentelijk nog uit voor het Belgische Lommel.

Spraakzaam tegen de Nederlandse pers was het duo gisteren allerminst. De verwachting is dat de twee waarschijnlijk vandaag alweer vertrekken. “Deze Tsjechen zullen ook zeker niet de laatste proefspelers zijn de we de komende maanden uitnodigen”, zo voorspelt NEC’s technisch directeur Leen Looyen. “Geld voor versterkingen op dit moment is er eigenlijk niet. Maar volgend seizoen lopen er bij ons veel contracten af. Misschien zijn deze jongens iets voor komend jaar en laten we ze vóór die tijd nog eens voor een stage terugkeren. Ze zijn afkomstig uit landen die in 2004 tot de EU gaan behoren. De salarissen liggen in die voetballanden lager dan in Nederland.”

NEC heeft de scouting in onder meer Tsjechië en Polen recentelijk voorzichtig opgevoerd. Mocht NEC Kowalik en Valenta dit seizoen opnieuw uitnodigen voor een proefperiode dan heeft het duo in elk geval voldoende tijd. Spits Kowalik was onlangs in eigen land ongewild nog even het middelpunt van een relletje toen hij plotsklaps moest vertrekken bij Synot omdat hij met zijn voorzitter niet over contractverlenging wenste te praten. De club betaalt braaf zijn salaris door, maar op zijn aanwezigheid wordt geen prijs meer gesteld. Het is ook maar zeer de vraag of Kowalik, die in eigen land vooral bekend is als een enigszins luie goaltjesdief, momenteel in NEC’s speelwijze zou passen. Middenvelder Valenta beschikt over meer voetballend vermogen en heeft, zo meldden enkele Tsjechische media onlangs, betere papieren om ‘onderdak bij een westerse club te vinden’. Belangijker dan de vraag of Kowalik en Valenta ooit nog op De Goffert te bewonderen zullen zijn, is het thuisduel van morgen tegen Groningen. Johan Neeskens had na het 1-0 verlies van zaterdag bij RBC zijn buik vol van ‘het gebrek aan scherpte’. Hij overwoog binnenkort wat meer met spelers te rouleren. Tegen Groningen houdt hij nog vast aan zijn vertrouwde basiself. “Ik verwacht niet dat de jongens zondag de sterren van de hemel voetballen, als ze maar begrijpen dat ze nu echt álles voor elkaar over moeten hebben.”

Vermoedelijk opstelling NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge, Leiwakabessy; Schuurman, Govedarica, Hersi, Zonneveld, De Nooijer, Demouge


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.