Titelverdediger NEC kansloos

Zaterdag 2 Augustus 2003


Titelverdediger NEC kansloos
NEC-RKC Waalwijk (1-3) 1-3
 7. Olfers 0-1
 8. Wielaert (pen.) 1-1
26. Texeira 1-2
40. Olfers 1-3
  Oskam
  Onbekend (50 NEC-Supporters)

NEC : Van der Sleen; Wisgerhof (46. Heije), Wielaert (72. De Freitas), Ebbinge (60. Van Rijswijk), Leiwakabessy (46. Zonneveld); Schuurman, Govedarica, Hersi, Simr; Demouge (46. De Nooijer), Ax.
RKC Waalwijk : Sinouh; Greene, Olfers (75. Boulahrouz), Texeira, Van Hintum (84. Peppinck); Cornelisse, Van Diemen, Molhoek (69. Petrovic), Fuchs; Van der Velden (69. Torma), Hoogendorp (66. Boutahar).

NEC maakt voor oefenwedstrijden geen afspraken over standaard situaties. Dat was zaterdag te zien tegen RKC. De Waalwijkse club profiteerde drie keer, won volkomen terecht met 3 – 1 en pakte daardoor de zege op het Maritiemtoernooi.

Doelpunt één kon vallen, doelpunt twee nooit en nummer drie was een schoolvoorbeeld van defensieve chaos. NEC was zaterdag zichzelf niet in de wedstrijd op het Maritiem-toernooi tegen RKC. De Nijmeegse club moet het normaal hebben van de goede organisatie. Die was in Den Helder ver te zoeken.

En niet alleen in organisatorisch opzicht faalde de ploeg uit Nijmegen volkomen. NEC – nog steeds zonder de licht aan zijn rug geblesseerde Dennis Gentenaar – speelde slap en de opbouw was wederom dramatisch. RKC hoefde maar even druk te zetten en NEC wist zich geen raad meer met het balbezit. Niet gek dus dat de UEFA Cup-deelnemer op twee korte fases na – de eerste volgend op de benutte strafschop van Rob Wielaert in de achtste minuut – volkomen zoek werd gespeeld.

De problemen begonnen achterin. Na veertig minuten had RKC al drie keer gescoord, even zo vaak met een kopbal uit een dood spelmoment. De 0-1 en 1-3 van Steve Olfers kwamen uit een hoekschop en een vrije trap. De 0-2 werd – op een voorzet van Nick van der Velden na een afgeslagen corner – binnen gekopt door de andere centrale verdediger van RKC: Virgilio Texeira.

Drie van zulke doelpunten mogen nooit vallen in één wedstrijd. Bij de eerste kwam Olfers nog goed inlopen op een harde hoekschop, maar bij de 1-2 was de bal seconden onderweg. Voor de derde goal mocht de defensie van NEC zich helemaal schamen. Niemand stond bij de tweede paal toen Robert Fuchs daar zijn vrije trap neerlegde. Texeira en Olfers konden bijkans overleggen over wie de bal binnen zou koppen.

“Normaal staat het achterin goed bij dit soort situaties”, zei Peter Wisgerhof na afloop. Om daarna met een deel van de verklaring te komen, waarom dat zaterdag niet het geval was. “Wij spreken bij oefenwedstrijden minder af. Wij hebben vijf koppers: Dejan Govedarica, Arjan Ebbinge, Rob Wielaert, Frank Demouge en ik. In het veld overleg je even snel en pak je wie er bij je in de buurt staat.”

Bij serieuze wedstrijden werkt het anders. Wisgerhof: “Dan weet je vooraf precies bij wie je moet staan. Nu heb ik bij alledrie de goals een andere man gehad. Dat zal dan ook wel voor de andere koppers gelden.”

Een rare manier van verdedigen. “Het is makkelijk om dat nu te zeggen”, vond Wisgerhof. “We hebben sterke koppers, normaal gaat het altijd goed. Laten we het er maar op houden dat dit een incident was. Gelukkig in een vriendschappelijke wedstrijd.”

“Meestal hebben we een betere voorbereiding”, vond Wisgerhof. “Maar ik kan me herinneren dat we voorafgaand aan mijn eerste seizoen ook heel slecht speelden. In de competitie bleven we toen twaalf wedstrijden op rij ongeslagen.”

Wisgerhof kende toen een sterk seizoen in het centrum. Nu vecht hij voor een basisplaats aan de rechterkant. “Ik merk niet dat de strijd om mijn positie spannender is dan om andere plaatsen. Ik weet ook niet voor welke positie Pascal Heije is gehaald. Mijn plek is altijd in het centrum geweest, daar heb ik ook mijn beste wedstrijden gespeeld. Daar speelde ik ook heel constant. Als rechtsback was ik vorig jaar te wisselvallig. Dat moet dit seizoen beter.”

Net als de hele ploeg beter zal moeten spelen. “Iedereen wil nu ineens van ons winnen en is honderd procent gemotiveerd. Bovendien krijgen we er minstens twee zware Europese wedstrijden tussendoor. Het wordt een zwaar seizoen, maar als iedereen zich daarvan bewust is, komt het wel goed.”

De Maritiemcup is NEC door de nederlaag in ieder geval kwijt aan RKC. In Den Helder bleek ook dat de Nijmeegse ploeg met het oog op de Europese campagne nog wel even mag oefenen op het nemen van strafschoppen. Na de penaltynederlaag donderdag tegen Volendam bleek RKC ook te sterk vanaf elf meter. Na vier rake Waalwijkse strafschoppen was het gebeurd. Want van de NEC’ers Schuurman, Heije en Simr scoorde alleen de Tsjech.
 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan