Stille kracht in het hart van de NEC-defensie

NIJMEGEN – Wekelijks ontpopt Rob Wielaert zich tot de onzichtbare uitblinker van NEC. Ook gisteravond, bij de 1-0 zege op De Graafschap was de verdediger weer onmisbaar in het hart van de Nijmeegse defensie.
 
Op een wel heel bijzondere manier is NEC dit seizoen stiekem opgeklommen naar de vierde plaats in de eredivisie. De Nijmegenaren voetballen slechts sporadisch goed, desondanks pakt de ploeg genoeg punten om zich inmiddels subtopper te mogen noemen. 
 
De afgelopen weken was heel Nijmegen in de ban van het fenomeen Dennis Gentenaar en diens reeks van ongepasseerde minuten. Volgens alles wat rood, groen en zwart een warm hart toedraagt, was de opmars van NEC volledig te danken aan de uitstekende vorm van de doelverdediger. Al staat buiten kijf dat de Nijmegenaar in de vorm van zijn leven verkeert, door alle loftuitingen louter aan Gentenaar toe te kennen, wordt de verdediging toch te kort gedaan. 
 
Vooral het ijzersterke centrale duo Hesp-Wielaert heeft een evident aandeel in het record van Gentenaar. Is de ervaren Hesp de baas bij NEC, zijn compaan in het hart van de defensie speelt telkens een onzichtbare, maar uitermate belangrijke rol.
 
In de thuiswedstrijd tegen De Graafschap trok Wielaert de lijn van dit seizoen door. Slechts sporadisch valt hij op, maar wie turft komt elke wedstrijd tot minimaal drie cruciale ingrepen van de Brabander. Tegen de Superboeren nam de oud-PSV’er en passant de leidersrol van de afwezige Hesp over. De gelouterde Hesp werd vader en moest verstek laten gaan. In een daardoor duidelijk zoekende defensie was Wielaert tegen De Graafschap opnieuw een van de betere spelers aan Nijmeegse zijde. Althans de minst slechte.
 
Wielaert was na afloop de eerste die toegaf dat de Gelderse derby een weinig aansprekend schouwspel opleverde. “Het was een draak een wedstrijd. Wij slaagden er geen moment in de bal vast te houden. Het klopte werkelijk van geen kanten”, zo reageerde hij direct na afloop. 
 
Niettemin kon NEC wederom met matig voetbal drie punten bijschrijven. “Dat is het verschil met afgelopen seizoen. Waar we toen slechte wedstrijden verloren of gelijkspeelden, zijn we dit seizoen vaak de gelukkige. Ik denk dat het komt door de sterke organisatie. Voetballend is het misschien slecht, we geven achterin zelden iets weg. Dan hoef je slechts één keer te scoren om te winnen, zo simpel is het.”
 
De degelijke defensie profiteert van het feit dat trainer Neeskens wekelijks dezelfde spelers in de achterste linie kan zetten, waardoor het kwartet de kans en de tijd krijgt om aan automatismen te werken. “Daarnaast hamert Neeskens continu op dezelfde aspecten. Dat lijkt soms overdreven, maar het werpt toch z’n vruchten af”, aldus Wielaert.
 
Opnieuw was de methode goed voor een ongeslagen defensie, al wist het onthutsend zwakke De Graafschap Wielaert en co geen moment in verlegenheid te brengen. Opnieuw houdt Gentenaar dit seizoen dus ‘de nul’. De buitenwacht grapt al over een nieuwe reeks van de keeper, zonder daarbij de sterke Wielaert en mede-verdedigers te complimenteren. Het steekt de 24-jarige Brabander niet. “Ik krijg inderdaad niet altijd de waardering die misschien wel terecht zou zijn, maar toch vind ik dat de club en ook de media complimenteus genoeg zijn. Zij zien ook wel dat het niet alleen Gentenaar is die de goal schoon houdt. Het is een prestatie van het gehele elftal.”
 
Door de magere zege op De Graafschap klimt NEC nu naar de vierde plaats. Een positie die op het einde van de rit recht geeft op Europees voetbal. Iets waarmee de Goffertclub telkenmale mee om de oren wordt geslagen, wanneer de subtop weer lonkt. “Tuurlijk komen die verhalen weer. Wij zingen in de kleedkamer ook wel ‘Wij gaan Europa in’, maar dat is meer grap dan realiteit.” 
 
“Nu volgt een moeilijke periode, met onder meer duels tegen Feyenoord en PSV. We bekijken het per wedstrijd. Er moet voetballend gezien nog zoveel verbeteren dat het niet gerechtvaardigd is om nu over Europees voetbal te praten”, zo liet Wielaert wijs weten. Toch verraadde zijn glimlach dat langzaamaan ook bij de hem de grap steeds meer begint te leven. De onzichtbare uitblinker is in de Europese droom een doorslaggevend factor. 
 
Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.