Sterker NEC wordt genekt door Kezman

NEC-PSV (2-1) 2-3
 5. Van Der Doelen 1-0
 7. Demouge 2-0
12. De Jong 2-1
72. Kezman 2-2
73. Kezman 2-3

 Dick Jol
 12.500 (450 PSV-supporters)
 Schuurman (NEC) & Colin, De Jong (PSV)

NEC
Dennis Gentenaar, Peter Wisgerhof, Rob Wielaert, Arjan Ebbinge, Jeffrey Leiwakabessy (66. René van Rijswijk), Resit Schuurman, Dejan Govedarica, Youssouf Hersi (81. Fabian de Freitas), Björn van der Doelen, Jarda Simr, Frank Demouge

PSV
Ronald Waterreus, Jurgen Colin (34. Jan Vennegoor of Hesselink), André Ooijer (Johann Vonlanthen), Wilfred Bouma, Lee Young-Pyo, Park Ji-Sung, Remco van der Schaaf (82. Kevin Hofland), Johann Vogel, Arjen Robben, John de Jong, Mateja Kezman

Hepudanouook?


 


Dat de gesprekken intensief over voetbal gingen in een NEC-loos weekeinde?


Het was met het weekje wel. Geen NEC, maar daarvoor in de plaats het gestumper van Oranje op zaterdag. Vervolgens eindelijk witte rook als het aankomt op de versterkingen voor het basiselftal. En daarna de vreugde over het behalen van het EK in Portugal, door datzelfde Oranje. Ondertussen bereide NEC zich voor op een historische wedstrijd tegen PSV. Immers, er kon een mijlpaal bereikt worden bij het vijfde opeenvolgende thuisverlies.


 


Het moet gezegd worden, alle hulde voor de spelers en technische staf, die er in de afgelopen maanden alles aan gedaan hebben, om dit historische feit aan hun supporters te presenteren. Neeskens deed ook vandaag weer een bom duiten in het zakje door voor de zoveelste keer met het aloude en kansloze 4-5-1 systeem op de proppen te komen.


 


De uitvoering was weliswaar beter dan vorige keren, maar uiteindelijk sta je toch weer met lege handen. Vanaf het begin werd er goed voor gestreden en haast per ongeluk werden de twee doelpunten gescoord. Toch had ik nooit het idee dat NEC deze wedstrijd zou gaan winnen. Het surplus aan technische kwaliteit bij PSV voorin en het schrijnende gebrek daaraan bij NEC achterin zou vast en zeker de doorslag gaan geven. En dat gebeurde ook.


 


De paniek die ontstond wanneer Kezman en Robben aan de bal kwamen was groot. Zelfs een dubbele dekking van Wisgerhof die hulp kreeg van Schuurman, was voor Robben geen onoverkomelijk probleem. Hij maakt zijn acties toch wel. Kezman werd voor het doel weinig bereikt en dat was maar goed ook, want zodra het wel gebeurde, lag de bal er ook in.


 


Opvallende verschijning binnen de lijnen en in zijn spel was Simr. Nu kreeg hij eindelijk de kans om centraal op het middenveld te spelen en hij bewees nu, dat Hersi voorlopig op de bank mag gaan zitten. Simr liet zien op deze positie beter tot zijn recht te komen dan op links-, danwel rechtshalf en belangrijker nog, hij presteerde beter dan Hersi de afgelopen maanden. Het zal me echter verbazen, wanneer Neeskens zijn protégé Hersi er echt naast zet.


 


Doelen was nuttig. Verdedigend gezien dan. Ik ben er nog niet van overtuigd dat hij ook een meerwaarde voor je elftal is wanneer je moet gaan aanvallen, maar met wat duelkracht erbij, iets dat Simr ook meer bracht t.o.v. Hersi, wordt het NEC middenveld wellicht niet meer zo snel overlopen. Probleem blijft de verdediging.


Spelen met ruimte in de rug is met deze langzame spelers niet mogelijk. Dus staat het hele elftal verder naar achteren. Simpel om te constateren dat de afstand naar het vijandelijke doel dan erg groot is. Voorin hebben De Nooijer en Demouge ook te weinig snelheid, waardoor de verdedigers onze aanvallers weer snel bijhalen. Lastig dus. Meer naar voren staan is beter voor de aanvallers, maar brengt de verdediging in problemen. Meer naar achteren staan en je komt er amper nog uit.


 


Hoe dan ook, de achterhoede blijft lek. Den Haag en Twente zijn de enige ploegen tot nu toe, die niet aan de drie treffers kwamen in De Goffert. Dan kun je zelf wel scoren, maar ieder doelpunt voor wordt gecompenseerd door twee tegen. Dan houdt het op. De technische staf zou er verstandig aan doen, al is het kalf al bijna verdronken in de put, om een verdedigend betere speler aan te trekken dan Ebbinge. Hij zal best hard werken, maar dat zou ik ook doen, als ik er zou staan. Hij heeft hoe je het wendt of keert niet de kwaliteiten die nodig zijn om zijn tegenstander van scoren af te houden.


 


Voorstanders van Ebbinge zeggen, dat het niet alleen aan hem ligt. Tegenstanders wijzen op zijn tekortkomingen. Beide zullen deels gelijk hebben, maar ondertussen vliegen de goals je om de oren. Daar zal zo snel mogelijk iets aangedaan moeten worden. Nu was het PSV, daar mag je van verliezen. Echter, van Groningen, ADO, NAC verlies je ook en met bakken tegengoals. Er zijn clubs met minder tegendoelpunten in de nacompetitie beland, om van erger maar te zwijgen. Velen roepen, dat dat NEC niet meer kan gebeuren. Daarvoor zijn we te groot gegroeid. Maar als het lek achterin niet wordt gedicht, kunnen er zomaar rare dingen gebeuren. Ik kan er wakker van liggen.


 


Hepudanouook?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.