De Pers: NEC-PSV

Voetbal.nl
Kezman is terug en redt PSV in Nijmegen

De komst van Björn van der Doelen gaf de aanhang van NEC deze week hoop op betere tijden. De aankoop zette zijn nieuwe ploeg zaterdag tegen PSV dan ook al na vijf minuten op 1-0. Acht minuten later was het in de Goffert zelfs 2-0. De van een schorsing teruggekeerde Mateja Kezman draaide het duel echter om en PSV ging met een 2-3 zege naar huis.

De van FC Twente overgekomen Van der Doelen debuteerde uitgerekend tegen zijn oude liefde voor NEC. Zijn treffer in de vijfde minuut was mede daarom speciaal. Toen de Nijmegenaren in de achtste minuut via Frank Demouge zelfs op 2-0 kwamen, geloofde Van der Doelen net als de rest van het rood-zwart-groen in de Goffert in een stunt. John de Jong maakte in de veertiende minuut weliswaar de aansluitingstreffer voor PSV, maar NEC hield daarna nog heel lang stand. In de tweede helft capituleerde de ploeg echter voor Mateja Kezman. De Servische spits stond voor het eerst sinds zijn schorsing vanwege de rode kaart tegen ADO Den Haag weer in het veld en was direct doorslaggevend. In de 72ste minuut hielp Kezman PSV aan de gelijkmaker en daarmee bleek de ban tegen het krampachtig verdedigende NEC gebroken. Eén minuut later profiteerde Kezman opnieuw van onachtzaamheid in de Nijmeegse defensie en daarmee was de wedstrijd gespeeld. NEC verloor voor de tweede opeenvolgende maal in eigen huis met 2-3 na een 2-0 voorsprong. FC Groningen haalden twee weken geleden in de Goffert hetzelfde kunstje uit als PSV.

VI.nl
NEC laat gelukkig PSV ontsnappen

‘Als we dinsdag tegen AS Monaco zo beginnen, kunnen we binnen het kwartier naar het casino’, zei Guus Hiddink na afloop van NEC-PSV. Dat zit er dik in, want de Eindhovense ploeg stond in Nijmegen door eigen lamlendigheid voor het het goed en wel wist met 2-0 achter.
Uiteindelijk kwam het voor de landskampioen allemaal nog op zijn pootjes terecht. Dat was te danken aan één man: Mateja Kezman. De Serviër was de gehele wedstrijd onzichtbaar geweest, maar deed wat hij moest doen op de momenten dat daarom werd gevraagd. Twee maal, en nog binnen één minuut ook, sloeg de sluipschutter toe, twintig minuten voor tijd. Het was de genadeklap voor een beter NEC en betekende volle buit voor een gelukkig PSV.

‘Prachtig om zo terug te komen. Twee beslissende goals, een heel mooi gevoel’, zei Kezman na afloop over de twee Nijmeegse verdedigingsfouten die hij in de 71ste en 72ste uiterst koelbloedig had afgestraft. ‘Aan de andere kant ben ik ook trots op mijn collega’s. Want als je met 2-0 achterkomt, en je wint toch nog… Zoiets is moeilijk.’

PSV was namelijk lamlendig gestart. De ploeg stond als gevolg daarvan ook al na vier minuten voetballen op een achterstand. Doelpuntenmaker was uitgerekend Björn van der Doelen, afgelopen week overgenomen van FC Twente én met een verleden als PSV’er. Zes minuten later stond het al 2-0 ook. Nu was het de Nijmeegse local hero Frank Demouge die de trekker overhaalde.

PSV deed na dik een kwartier wat terug (kopbal John de Jong nadat Arjen Robben op de vuisten van Dennis Gentenaar had geknald), maar de Eindhovense ploeg had nauwelijks recht op meer. Daarvoor was NEC eenvoudig te vaak de bovenliggende ploeg. Maar zoals de thuisploeg ook twee weken geleden tegen FC Groningen een 2-0 voorsprong weggaf, zo deed het dat nu opnieuw. Met dank aan Mateja Kezman.

Voetbalkrant (NOS)
PSV krijgt de punten kado in Nijmegen

Enkele dagen voor het belangrijke Champions League-duel met Monaco ontsnapte PSV in Nijmegen. NEC stond binnen acht minuten met 2-0 voor, maar door knullig verdedigen gaf de Gelderse ploeg, net als in het vorige thuisduel met Groningen, die veilig ogende marge volledig prijs: 2-3.

Vrijdag kreeg de NEC-selectie een Sinterklaas-kado van de supporters, een Gouden Gids. Het was een verwijzing naar de sponsor van de eerste divisie, het niveau waarop de ontevreden fans hun club liever niet zien spelen, maar waarop de spelers in hun ogen soms niet zouden misstaan. Tegen PSV pakten de NEC’ers aanvankelijk de handschoen op en overrompelden ze de Eindhovenaren in de openingsfase. Oud-PSV’er en Twente-huurling Björn van der Doelen luisterde zijn NEC-debuut na vijf minuten op met de 1-0 en Frank Demouge strafte de slappe start van PSV nog eens af.

Na twaalf minuten leidde een vlotte combinatie tussen Kezman en Robben tot de 2-1 van John de Jong, maar bij dat hoogtepunt bleef het, ondanks een Brabants overwicht, lange tijd. De matige partij kabbelde voort, totdat de score halverwege de tweede helft kantelde: eerst miste Simr voor NEC nog een grote kans, maar daarna kwam de tot dan onzichtbare Mateja Kezman op stoom. Eerst lette hij als enige op bij een verdwaalde PSV-pass en een minuut later rende hij achter een kansloze lange trap aan, die hij na een koddig misverstand tussen Dennis Gentenaar en Arjan Ebbinge in het doel mocht lopen.

Kezman lachtte van oor tot oor: “Ik ben trots op mijn medespelers. We waren mentaal sterk”, vond de Serviër. “Wel goed dat als je labbekakkig begint, je je herstelt en toch nog wint”, bekeek zijn caoch Guus Hiddink het ook van de positieve kant. “Wij hebben PSV goed partij geboden, ze hebben met geluk gewonnen, maar gezien ons spel zie ik toch wel perspectief,” vond collega Johan Neeskens.