Ron Delgado: “Vitesse-NEC een schandaal”


Aldus de cover op de Voetbal International van 16 april 1979. In het voorafgaand paasweekend had de KNVB een dubbelprogramma vastgesteld, waarin de buren elkaar twee maal ontmoetten. Op zaterdag won NEC in de Goffert met 4-1 en op maandag uit opnieuw : 0-1. Enige quotes uit het bijbehorende artikel  :

* ‘huiveringwekkende aanslagen’
* ‘Formannoy stopte een strafschop waarna hij besprongen werd door drie spelers van V.’
* ‘massale vechtpartij’
* ‘de wedstrijd escaleerde volledig’
* ‘Vitesse begon kennelijk oververhit’
* ‘één van de hardste wedstrijden ooit op de Nederlandse velden’


Voor deze dubbel stond NEC nog onder de Arneppers met slechts twee overwinningen en liefst negen doelpuntloze gelijke spelen na tweederde van de competitie. Waarschijnlijk hebben de doorgewinterde routiniers Guus Hiddink, Pleun Strik, Dries en Sije Visser elkaar eens aangekeken en gemeend, dat vier punten uit het paasweekend het slot van de competitie zou vergemakkelijken. Na 180 minuten zuigen, etteren en klieren gingen deze toreadoren als triomfators het veld af, terwijl de geelzwarte stier briesend zijn laatste adem uitblies. Dat was in die tijd ook niets bijzonders want NEC was de stabiele eredivisionist en Vitesse de spartelende promovendus, voortdurend balancerend op de degradatiestreep.


 Vierentwintig jaar later staat NEC er stukken beter voor, speelt ook veel beter, is in de winning mood en gaat op bezoek bij de buurman die in tien maanden op eigen veld alleen van RBC en FC Zwolle kon winnen. In vrijwel het hele land leveren voetballiefhebbers de totoformulieren met een tweetje in, alleen ikzelf durf met de beste wil van de wereld niet aan zoiets te denken. NEC lijkt de etterbakken te missen om dit soort duels met afgrijselijk voetbal tot een goed, winnend einde te brengen via een goal in de 81e minuut. Of is dit nu mijn eigen angst, dat ik voor het gemak maar uitga van een nederlaag om mezelf alvast in te dekken voor een te grote teleurstelling. Eén punt, dan zou ik al een gat in de lucht springen. En de kop in de VI volgende week : ‘Bloedeloze derby zonder winnaar’. Van mij mag het.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.