Ron Delgado: ‘Hoop doet leven’

Twee weken terug gaf Mainz ?05 in blessuretijd een 2-3 voorsprong weg tegen LR Ahlen en moest met lege handen huiswaarts. Daardoor bleef de beslissing om de derde promotieplaats naar de Bundesliga open tot de laatste speeldag, gisteren. Mainz ?05 moest een achterstand van één goal op buurman Eintracht Frankfurt inlopen in haar uitwedstrijd bij degradatiekandidaat Eintracht Braunschweig. Frankfurt ontving SSV Reutlingen, ook bedreigd. Bij het slotsignaal leidde Mainz met 1-4 en was het in Frankfurt 4-3. In blessuretijd liep Eintracht plotseling uit naar 6-3, precies genoeg voor promotie.



Dat is geen column over omkoping of flagrante competitievervalsing, hoewel het daar wel sterk op lijkt. Eerder is dit een poging om een groepje nog zieliger supporters te vinden dan de 12.000 gisteren in de Goffert. Als het slecht met je gaat, kun je maar het best aan iemand denken die het nog treuriger heeft.  In Mainz zal het vandaag niet gezellig zijn. Vorig jaar verspeelden ze promotie door bij Union Berlin te verliezen. En zo kent de geschiedenis wel meer losers, die vrijwel altijd over de laatste horde struikelden. Wat dacht je van Plymouth Argyle dat zes keer achter elkaar als tweede eindigde in de Engelse derde divisie en pas drie jaar daarna de titel pakte.



Ook NEC lijkt zo?n ploeg waarbij het altijd maar ?net? niet lukt. Vier bekerfinales, geen beker. Of zijn wij zelf geboren fatalisten en beelden we ons maar wat in. In de diverse nacompetities heeft NEC zelfs een bijna onverslaanbaar imago. Zeven keer meegedaan, vier keer gewonnen. Een uitstekende score. Ook bij het ontsnappen aan rechtstreekse degradatie of nacompetitie heeft NEC juist op de slotdag een naam opgebouwd.  En toch hebben we bij de huidige kans op Europees voetbal allemaal het gevoel : ?Het lukt ons nooit?. Het grappige is alleen : zo denken ze in Waalwijk ook. Laten we daar moed uit putten.




Dominee Delgado

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.