NEC zet charme-offensief voort in Friesland

NEC is met een moeizaam seizoen bezig. Toch mag de Nijmeegse UEFA Cup – deelnemer hardop blijven dromen van een nieuw Europees avontuur. Dankzij een 1 – 0 zege op Heerenveen is de kwartfinale van de KNVB – beker bereikt.


Foppe de Haan vertrekt na dit seizoen bij Heerenveen. Na elf jaar vindt de gemoedelijke Fries het welletjes. Slechts één droom resteerde de oefenmeester nog: het winnen van de KNVB-beker. In de aanloop naar het cupduel van gisteravond met NEC liet De Haan er geen onduidelijk over bestaan. Hij wilde afscheid nemen met de dennenappel. Het zal hem opnieuw niet lukken.

Dat uitgerekend NEC hem gisteren dwars zat, kwam niet geheel onverwacht. Natuurlijk draaien de Nijmegenaren een aanmerkelijk beroerder seizoen dan Heerenveen, maar de voorbije jaren is Johan Neeskens zijn collega De Haan voortdurend de baas. Zowel dit als vorig seizoen zegevierde NEC in Friesland.

Bovendien drukte het gemis van Gerald Sibon een stempel op Heerenveen. Zonder de spits, die afgelopen zaterdag tegen RBC Roosendaal geblesseerd raakte, misten de Friezen hun vaste aanspeelpunt voorin. De Haan posteerde tegen NEC de jonge Griek Georgios Samaras in de spits en Richard Knopper op links. Hun bedoelingen waren goed, maar gevaarlijk waren ze geen moment.

De Heerenveen-NEC van gisteravond deed vooral in de eerste helft pijn aan de ogen. Het matige niveau van het duel deerde na afloop logischerwijs niemand in het Nijmeegse kamp. Na een rampzalige periode in de reguliere competitie, lijkt NEC langzaamaan de weg omhoog te hebben hervonden. De ploeg die dit seizoen door de eigen supporters regelmatig De Goffert werd uitgefloten, is sinds een aantal weken bezig aan een charme-offensief om de uiterst kritische achterban weer tevreden te stellen.

Met succes. Het uitvak ontplofte gisteravond zowat van vreugde toen Youssouf Hersi na 82 minuten op aangeven van Frank Demouge de beslissende 1-0 binnenschoof.

Heerenveen begon opvallend sterk aan het bekerduel, kreeg drie prima mogelijkheden in het eerste halfuur, maar zakte daarna met de minuut verder weg. NEC kwam een aantal keer goed weg. Vooral Hakansson was tweemaal dichtbij. Eerst kopte hij te zacht in waardoor doelman Dennis Gentenaar redding kon brengen. Diep in de tweede helft raakte hij de paal.

NEC werd met het verstrijken van de tijd de bovenliggende partij, kwam nog zelden in de problemen, maar creërde zelf ook schrikbarend weinig kansen. Dat moet ook Andrzej Niedzielan hebben verbaasd. De Poolse international was gisteravond, keurig afgeschermd van de pers, aandachtig toeschouwer in het Abe Lenstra-stadion. De voormalig Pools topscorer heeft sinds kort van NEC een aanbieding voor tweeënhalf seizoen op zak en zal daar de komende dagen over beslissen. Van het niveau in Heerenveen zal de spits van Groclin niet warm geworden zijn, wél van de Nijmeegse strijdlust.

“Het begint er langzaamaan weer een beetje rooskleurig uit te zien voor ons”, zo sprak een zichtbaar tevreden Neeskens na afloop. “Eerst de winst op Vitesse en nu komt dit goede resultaat erover heen. Ik heb vooraf tegen de jongens gezegd: ‘We hebben kwalitatief natuurlijk een mindere ploeg dan Heerenveen, dat weet iedereen. Maar we hebben hier ook al twee keer op rij gewonnen. Ik zou niet weten waarom we dat geen derde keer zouden kunnen flikken’. We hebben, gezien de tweede helft, verdiend Heerenveen verslagen en zitten nu bij de laatste acht in het bekertoernooi. Dat is en blijft toch de kortste weg naar Europa.”

De voorzichtige wederopstanding van NEC had voor Neeskens op geen beter moment kunnen komen. De winterstop nadert en dankzij de zeges op Vitesse en Heerenveen heeft zijn ploeg nu ineens weer alle kans om zonder overdreven stress met kerstreces te gaan.

En De Haan? Hij baalde na afloop intens. “Het zal me inderdaad opnieuw niet lukken om de beker te winnen”, aldus de coach.

Extra pijnlijk detail voor De Haan is dat de voorbije tweemaal dat NEC en Heerenveen tegen elkaar bekerden, de winnaar steevast de finale haalde.

Heerenveen:
Vonk; Venema (Bakkati), Hansson, Radomski en Edman; De Lange, Hakansson (86. Correia) en Väyrynen; Selakovic (89 Van Eijk), Samaras en Knopper.

NEC:
Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge en Leiwakabessy; Schuurman, Govedarica, Simr (29. Demouge) en Van der Doelen; Hersi (90. Heije) en De Nooijer (78. Ax).


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.