NEC wint met 3-2 van FC Zenit

NEC is het Gazi-toernooi in Antalya goed gestart. FC Zenit uit St. Petersburg (Rusland) werd met 3-2 verslagen.

Aanstaande woensdag speelt NEC tegen Club Brugge. Als NEC poulewinnaar wordt, speelt het zaterdag een finalewedstrijd.

De derde dag op het trainingskamp in Turkije stond in het teken van de eerste wedstrijd van het jaar 2003. Na de voorbereidende ochtendtraining stond om 19:30 uur Nederlandse tijd de wedstrijd tegen de Russische middenmoter FC Zenit op het programma. In het duel kregen alle spelers speelminuten van trainer Johan Neeskens.

In de eerste helft werd er door beide partijen aardig gevoetbald en nam FC Zenit in de 10e minuut de leiding. Een vlotte combinatie door het centrum van de verdediging werd goed afgerond: 0-1. Direct vanaf de aftrap was het Gorgi Hristov die na een fraaie individuele actie beheerst afrondde: 1-1. Hierna ontspon zich een aardige wedstrijd, waarin NEC het meeste balbezit had en de Russen er met snelle, goed uitgevoerde counters een aantal keer goed door kwamen.

De Nijmeegse verdediging had er grote moeite mee, maar bleef overeind, mede door goed keeperswerk van Dennis Gentenaar. Na zo’n 20 minuten spelen maakte de keeper van FC Zenit hands buiten het strafschopgebied, wat NEC een vrije trap opleverde. Deze werd genomen door Rob Wielaert die de bal met enig geluk via een Russisch been tegen de touwen kreeg: 2-1. Na een half uur spelen kregen de Russen een discutabele penalty toen Jeffrey Leiwakabessy een lichte overtreding beging. Uitblinker Dennis Gentenaar stopte de strafschop op bekwame wijze.

In de rust bleven er een aantal spelers achter in de kleedkamer en maakte A-junior Mark Otten voor het eerst zijn opwachting in het eerste elftal. De 17-jarige jeugdinternational speelde zichtbaar zenuwachtig.

Na ongeveer een uur spelen rondde invaller Mike Zonneveld een fraaie combinatie met Youssouf Hersi (die ook ingevallen was) goed af: 3-1. Het laatste gedeelte van de wedstrijd moest FC Zenit met 10 spelers afmaken toen de doorgebroken Jarda Simr werd neergehaald. Voor de dader betekende het zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. NEC kreeg het nog bijzonder moeilijk tegen de tien Russen, maar bleef overeind. In de 89e minuut verkleinde FC Zenit de achterstand nadat Jarda Simr dom balverlies leed op het middenveld en een Russische speler met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied keeper Dennis Gentenaar kansloos liet: 3-2.

Opvallend was dat Frank Demouge toch speelde, maar het was wel zijn laatste optreden in Turkije. De spits heeft nog een schorsing van twee vriendschappelijke duels tegoed na zijn rode kaart op het toernooi in Den Helder afgelopen zomer. Enige afwezige bij NEC was Dennis de Nooijer, die nog niet fit is.

Al met al was het voor NEC een zeer nuttige wedstrijd op een perfect veld, waarin alle spelers speeltijd kregen. Ook voor de weinige toeschouwers (een groepje sponsoren van NEC) was het een aardige wedstrijd, en dat kan lang niet altijd gezegd worden van oefenduels.

Bron: NEC-Nijmegen.nl