‘NEC is Europees nog een echt groentje’

Johan Neeskens hield, zoals gebruikelijk, woord. Pas
na het duel tegen Volendam wilde hij vooruitblikken op de wedstrijd waar Nijmegen al weken reikhalzend naar uitkijkt: Wisla Kraków – NEC. Zijn visie: “Ik geef ons dertig procent kans om de tweede ronde te bereiken.”


Het was in 1979 dat Johan Neeskens voor het laatst actief was tijdens een Europa Cup-duel. Als gangmaker van Barcelona versloeg hij destijds in Basel het Duitse Fortuna Düsseldorf: 4-3. De Europa Cup II was binnen, de zoveelste prijs op de uitpuilende palmares van De Nees. De NEC-trainer wordt niet meer zenuwachtig van een internationaal duel meer of minder.

Het gros van de NEC-selectie beleeft overmorgen tegen Wisla Kraków zijn Europese vuurdoop. Het klinkt onwaarschijnlijk maar op die avond zal ook Johan Neeskens zijn Europa Cup-debuut als coach vieren.

“Extra spanning? Daar heb ik echt geen last meer van. En ik verwacht eigenlijk dat voor mijn ploeg hetzelfde geldt. ‘Wisla’ moet voor NEC vooral een mooie ervaring worden. Ik kan goed begrijpen dat Nijmegen momenteel helemaal naar dit duel toeleeft. Dat is fantastisch. Maar de mensen moeten vooral niet vergeten dat wij Europees nog echte groentjes zijn. Wisla is wat dat betreft veel meer wereldwijs.

Dat heeft die club vorig seizoen overduidelijk bewezen. Als je Schalke en Parma weet uit te schakelen in de UEFA Cup heb je gewoon heel veel in je mars.”

NEC’s ‘generale’ van vrijdagavond tegen Volendam heeft Johan Neeskens veel wijzer, maar nauwelijks vrolijker gemaakt in de aanloop naar Nijmegens Europese rentree.

“Het eerste halfuur speelden we echt heel goed. Ik dacht, dit wordt een simpele klus. We waren scherp, fel. Het ging wel erg makkelijk. En dat zag je op een gegeven moment ook terug bij de spelers. Ze gingen er te gemakkelijk over denken. We gaven het daarna hopeloos eenvoudig weg. We hebben tegen Volendam onnodig veel krachten verspeeld. In sommige wedstrijden komen wij goed voor de dag, maar deze ploeg mist nog te vaak slimheid. Als je internationaal de fouten maakt zoals in de tweede helft tegen Volendam, dan word je straks afgeslacht.”

Toch ziet Johan Neeskens zeker ook kansen tegen de Poolse landskampioen. “Natuurlijk. Waarom niet? Als we er maar in slagen voortdurend de concentratie vast te houden.”

Het Europese NEC-avontuur wordt, hoe lang of kort het ook zal duren, in elk geval een bijzonder leerzame ervaring, zo hoopt Neeskens.

“NEC moet nog veel meer gogme krijgen. Misschien dat dit soort ervaringen daarbij helpt. De spelers zullen zich goed moeten realiseren dat ze NEC én Nijmegen over de landsgrenzen nu positief kunnen uitdragen. Bewijzen ze zich in Europa, dan is dat ook goed voor hun marktwaarde. Wat we bij NEC nu vooral niet moeten vergeten, is te genieten van het moment. Het blijft natuurlijk toch uniek wat er bij NEC in de voorbije jaren is neergezet. Het zou best even kunnen duren voordat we dit weer eens meemaken.” Neeskens hoopt dat het nakende Europese avontuur zijn ploeg zal helpen op weg naar meer volwassenheid.

De eerste stap in die richting werd gisterochtend al gezet. Drie geblesseerde spelers, Demouge, Simr en Heije werden niet fit genoeg bevonden. Terwijl hun collega’s zich vanochtend al om 6.15 uur bij De Goffert dienen te melden voor de reis naar Kraków, zal het ongelukkige trio in Nijmegen revaliderend achterblijven. “Natuurlijk is dat hard voor die jongens, maar de afspraak was vooraf duidelijk: degene die niet fit is, blijft in Nijmegen. Het gaat hier tenslotte niet om een schoolreisje.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.