NEC blijft jan en alleman verbazen

NEC is bezig aan een opmars die zijn weerga niet kent. Gisteren won de ploeg volkomen verdiend met 1-0 van Willem II. Johan Neeskens wil het nog niet horen, maar Nijmegen droomt al hardop over Europa.

Johan Neeskens is van nature een bijzonder voorzichtig man en dus was hij ‘not amused’ toen aan de vooravond van dit seizoen zijn voorzitter Hans van Delft de term ‘Europees voetbal’ in de mond nam. De NEC-trainer loopt al lang genoeg mee in de voetballerij om te beseffen dat zo’n overambitieuze uitspraak bij tegenvallende resultaten als een pijnlijk terugkerende boemerang zal fungeren.

Maar inmiddels blijkt dat ‘Europa’ ook bij onverwacht succes in het Nijmeegse een steeds hardnekkiger onderwerp wordt. En sinds de verdiende 1-0 zege van gisteravond op Willem II is dat volkomen logisch. NEC mag dan dit seizoen op papier beschikken over een selectie die slechts middenmootwaardig lijkt, diezelfde ploeg is wèl verantwoordelijk voor een uiterst knappe serie waar de complete eredivisie momenteel stil van wordt.

Sinds de bijna-crisis van begin december – toen enkele ontevreden ‘harde kerners’ gewapend met fakkels en honden het trainingsveld bezetten – begon de Nijmeegse ploeg aan een opzienbarende reeks van negen duels zonder nederlaag. Het zorgenkindje van weleer is ineens een oerdegelijke subtopper die zelden kansen weggeeft, uiterst gedisciplineerd speelt en gisteren na rust liet zien dat het nog aardig kan voetballen ook. Of Johan Neeskens nu wil of niet, in Nijmegen zal de term Europees voetbal als the talk of the town voorlopig snel verder aan volume winnen. De fraaie herinneringen aan het eerste en enige Nijmeegse Europa Cup-avontuur ooit – alweer twintig jaar geleden – werden de voorbije weken door de fans toch al massaal uit de mottenballen gehaald.

Toch bleef Johan Neeskens ook gisteravond benadrukken dat Europees voetbal nog altijd geen reëel onderwerp is. En ook die reactie is te verklaren. De Nees weigert een onnodig zware druk te leggen op zijn manschappen die momenteel boven alle verwachting presteren. Mocht NEC de extreem zware maand maart – waarin de ploeg respectievelijk PSV, Feyenoord en Roda JC treft – zonder overdreven schade overleven, dan zal ook Neeskens er niet aan ontkomen om serieus over UEFA Cup-deelname na te denken. “Ik vrees dat ik de vraag over Europa steeds vaker zal krijgen”, grijnsde de NEC-trainer gisteren. “Maar iedereen krijgt van mij hetzelfde antwoord: het is voor ons géén onderwerp. Ik zeg ook steeds tegen de jongens: wat jullie moeten doen is genieten van dit moment, genieten van deze positie die je nu inneemt.”

En dat is voor zijn spelers inmiddels een bijzonder eenvoudige opdracht, alhoewel er gisteren in de eerste helft nog weinig te genieten viel. Willem II’er Shoukov raakte de paal en ook Ceesay was dichtbij de Tilburgse openingstreffers. Aan de overzijde was het eigenlijk alleen Youssouf Hersi die met zijn goochelkunsten de Tilburgse defensie op z’n tijd gek maakte.

Uitgerekend uit een hoekschop – al jaren geen Nijmeegse specialiteit – knikte Patrick Ax in de 44ste minuut hard de 1-0 binnen. Saillant genoeg had de spits eerder op de dag van de KNVB een schorsing van drie duels (waarvan een voorwaardelijk) opgelegd gekregen, maar die gaat vandaag pas in.

Na rust was er in De Goffert maar één ploeg die recht had op de overwinning: NEC. Met een beetje meer schotvaardigheid van Patrick Ax, Zico Tumba en Resit Schuurman was de vierde Nijmeegse overwinning op rij aanzienlijk ruimer uitgevallen. Maar over het gebrek aan aanvalskracht sprak gisteravond uiteraard geen mens het in De Goffert.

Nijmegen koestert de 36 punten die NEC na 22 duels heeft weten te verzamelen. Alleen in het voor Nijmeegse begrippen topjaar 1976 presteerde de club nog ietsje beter. Destijds eindigde NEC als zevende op de ranglijst van de eredivisie. Een clubrecord. Maar aan records heeft het huidige NEC dit seizoen geen enkele boodschap.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan