Herinnering aan vergeten Europees avontuur

Dat NEC lang geleden twee Europese wedstrijden tegen Barcelona speelde, weten we. Maar wie weet nog van wie NEC destijds in de eerste ronde won? Geert Peters wel. Hij was er bij op 29 september 1983.


Bij de voorbeschouwingen op het Europese avontuur van NEC wordt regelmatig teruggeblikt op de ontmoeting met FC Barcelona in 1983. Afgelopen maandag nog, in een uitzending van Studio Sport, vertelde voormalig NEC-trainer Pim van de Meent over die legendarische wedstrijden tegen de Catalanen.

Maar doordat de nadruk zo vaak op die tweestrijd met Barcelona ligt, wordt haast vergeten dat NEC die partijen destijds alleen kon spelen door in de eerste ronde van het Europacup II toernooi af te rekenen met het heel wat minder aansprekende Brann Bergen uit Noorwegen.

Wie die wedstrijden tegen de Noren echter nooit zal vergeten, is Geert Peters, woonachtig in Tiel en in Nijmegen werkzaam als assistent-accountant. Hij reisde destijds als 26-jarige met een vriend achter NEC aan, als een van de naar zijn schatting ongeveer zeven andere fans. Van de wedstrijd staat hem na bijna twintig jaar niet veel meer bij, maar van alles wat er omheen gebeurde, des te meer. “Dat vergeet ik nooit meer. Die vriend en ik hebben er een weekje vakantie in Noorwegen aan vastgeplakt. Kaartjes voor de wedstrijd kon je in Nederland niet kopen. We hadden wel contact opgenomen met NEC, en we kregen te horen dat er kaarten in ons hotel zouden klaarliggen. Dat bleek niet het geval te zijn. Maar de club heeft uiteindelijk wel kaarten voor ons geregeld, waar we niks voor hoefden te betalen.”

Een prachtig Noors programmaboekje met de namen en foto’s van de Nijmeegse helden van weleer nam hij na de wedstrijd mee naar huis. Hoekman, Vievermans, Janssen, om er een paar te nomen. Het boekje kan zo een NEC-museum in. NEC won met 0-1 door een goal van Michel Mommertz. “Dat heb ik laatst op internet op moeten zoeken, ik kon het me niet herinneren.”

Wat hij zich wél kan herinneren, is de ongedwongen en gemoedelijke sfeer op de Noorse tribunes. “We zaten daar als enige NEC’ers tussen alleen maar Noren. Ook toen we juichend opsprongen voor die goal deed niemand vervelend. Ze keken ons alleen een beetje vreemd aan. Dat kan tegenwoordig niet meer, kijk naar wat er hier nu allemaal rond die Poolse supporters gebeurt.”

Die veranderde sfeer rond het voetbal is voor Peters een van de redenen om niet meer zo vaak naar zijn NEC te gaan. “Maar ook mijn verhuizing naar Tiel speelt daarin mee”, vertelt hij.

Morgen zal de fan van het eerste Europese uur er in Kraków niet bij zijn. Toch volgt hij NEC nog steeds. “Ik zal aan de radio gekluisterd zitten.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan