Guus Hiddink wordt niet vrolijk van PSV

PSV vecht morgenavond in Monaco voor zijn laatste kans in de Champions League, maar de vorm van de Eindhovenaren is niet om over naar huis te schrijven. De ploeg van Guus Hiddink sleepte zaterdagavond bij NEC een benauwde 2-3 zege uit het vuur. Verdiend was de overwinning geenszins, en overtuigend al helemaal niet.

PSV solliciteerde zaterdagavond nadrukkelijk naar een afstraffing. De landskampioen begon dermate ongeconcentreerd aan het karwei in De Goffert dat NEC binnen acht minuten een 2-0 voorsprong kon nemen. De openingstreffer kwam op naam van Björn van der Doelen, een paar dagen eerder op huurbasis overgekomen van FC Twente. De oud-PSV’er kon zijn geluk niet op toen een corner van Schuurman zomaar voor zijn voeten viel. Doelman Waterreus kon niet veel later een inzet van de Tsjech Simr nog keren, maar was kansloos op de rebound van Demouge: 2-0.

Hiddink deed na afloop wat lacherig over de ‘labbekakkerige’ manier waarop zijn team aan de wedstrijd begonnen was. “Kennelijk borrelde bij de internationals de champagne nog wat na.” Maar de coach gaf ook aan dat een dergelijke houding morgenavond tegen Monaco, al het hele seizoen in goede doen, dodelijk is. “Als je daar ook zo begint, kun je binnen het kwartier het casino in. Zonder winstpremie uiteraard.”

Tegen NEC kon PSV het zich nog wel veroorloven de eerste tien minuten te verslapen. Vooral ook omdat NEC na rust enthousiast meewerkte aan de eigen val. De equipe van trainer Johan Neeskens speelt dit seizoen een marginale rol in de eredivisie, vlak boven de armoedegrens. De problemen zijn vooral van defensieve aard. Vorig seizoen bleek doelman Gentenaar in de helft van alle wedstrijden niet te passeren, tot op heden wist hij alleen tegen FC Utrecht de nul te houden.

In Nijmegen betreurt men vooral het vertrek van Danny Hesp. De routinier, die vorig seizoen een ijzersterk koppel vormde met Rob Wielaert, wilde best in Nijmegen blijven, maar de 34-jarige verlangde voor zijn laatste kunstje wel een goed salaris.

De Nijmeegse beleidsbepalers vonden dat Hesp te hoog in de boom was gaan zitten en lieten hem gaan. Hesp leidt dit seizoen de achterhoede van RBC, niet zonder succes.

Zijn vervanger bij NEC, de van Helmond Sport overgenomen Arjan Ebbinge, bewijst wekelijks dat hij het eredivisieniveau niet aankan. Goedkoop is nu eenmaal meestal duurkoop.

Ebbinge was bij alledrie Eindhovense doelpunten betrokken. Bij het eerste trof hem overigens geen blaam. Met een voor zijn doen atletisch hoogstandje haalde Ebbinge een kopbal van John de Jong uit de doelmond. Grensrechter Rijser meende echter dat de bal de doellijn in volle omvang had overschreden: 2-1.

Bij de gelijkmaker en bij de winnende treffer van PSV ging Ebbinge wel de fout in. Twintig minuten voor tijd mislukte een poging om voor zijn tegenstander (Vennegoor of Hesselink) te komen. De doorgeschoten bal verraste iedereen behalve Mateja Kezman.

Een dikke minuut later mocht de Servische sluipschutter opnieuw toeslaan. Kezman ging achter een lukrake trap van De Jong aan, maar leek kansloos omdat Ebbinge meters voorsprong had. Volkomen onnodig besloot doelman Gentenaar zijn stopper te hulp te snellen. Ebbinge raakte volkomen de kluts kwijt door de manoeuvre. Kezman profiteerde en kon alweer zijn elfde treffer van het seizoen laten noteren: 2-3.

Kezmans scherpte, de Serviër scoort dit seizoen gemiddeld meer dan een doelpunt per wedstrijd, was voor Guus Hiddink een van de weinige lichtpunten met het oog op het duel met Monaco. De PSV-coach hoopt dat zijn topscorer morgenavond eindelijk een einde maakte aan de ‘Europese droogte’ die hem al meer dan twee jaar teistert. Voor de rest bood het zwakke optreden van zijn elftal Hiddink weinig houvast.

Integendeel, de Eindhovenaren hielden aan het slappe potje in Nijmegen zelfs nog twee vervelende blessures over. Ronald Waterreus hinkelde na afloop moeizaam naar de spelersbus, het gevolg van een luchtduel met Demouge. En André Ooijer haalde zelfs het eindsignaal niet. De international haakte halverwege de tweede helft af met een pijnlijke knie.

Bron: De Gelderlander