Gemeenteraad wil onderzoek naar gedrag ME

De voltallige Nijmeegse gemeenteraad eist een onafhankelijk en diepgaand onderzoek naar het ME – optreden tijdens de huldiging van NEC op Hemelvaartsdag. De Mobiele Eenheid voerde op en rond het Kelfkensbos charges uit waar veel kritiek op is gekomen.

”Ik heb mensen gesproken die zeggen dat mensen van een bankje zijn weggeknuppeld, dat een geboeide man in de knieholtes is geslagen, dat kinderen zijn aangepakt en dat er honden overal op af zijn gestuurd. Ik wil van dit alles weten wat waar is”, zei SP-raadslid H. van Hooft gisteravond tijdens de raadscommissievergadering Algemeen Bestuur.

Voor GroenLinks staat al min of meer vast dat de ME grenzen is overschreden. H. Roorda: ”Waarschijnlijk hebben twee, drie ME’ers hun agressie niet kunnen beteugelen.”

Ook alle andere fracties vinden dat de onderste steen boven moet komen. Al brak B. van Zijll de Jong-Lodenstein van de Stadspartij Leefbaar Nijmegen daarbij ook een lans voor de politie. ”Een kleine groep hooligans zet zoiets in gang. Het is dan spijtig dat bij politie-ingrijpen onschuldige slachtoffers vallen. Maar ook dit aspect moet bij het onderzoek betrokken worden.”

Burgemeester G. ter Horst noch loco-burgemeester P. Depla waren op de vergadering aanwezig. Wethouder P. Lucassen liet weten dat alle benodigde informatie over het incident al wordt verzameld. Het verzoek om een onderzoek wordt vandaag nog aan Ter Horst voorgelegd.

De supportersvereniging van NEC heeft na een oproep meerdere klachten ontvangen over de ME. Bij de politie zelf is één klacht binnengekomen en één aangifte, meldt een woordvoerster.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.