Eénmansactie tegen ‘politieprovocatie’

NEC-fan Peter van Loosbroek gaat zaterdagochtend in zijn eentje het Keizer Karelplein in Nijmegen ‘bezetten’. Tussen negen en elf uur zal hij voor het pand van de ABN AMRO staan met een bord met de tekst ‘Supporters tegen politieprovocatie’.


Van Loosbroek stoort zich net als andere fanatieke NEC-aanhangers, overwegend verenigd in de supportersclub HKN, aan de houding van de politie de afgelopen weken. Nadat NEC-fans in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Wisla Kraków stoeltjes op het veld gooiden en twee agenten mishandelden, zijn de verhoudingen gespannen.

De politie hield bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van NEC een stevige ingangscontrole en is van zins voortaan de mobiele eenheid bij de toegangspoorten van het Goffertstadion te posteren.

Van Loosbroek noemt dat pure provocatie. “Er zijn altijd jongens die willen provoceren en de politie uitdagen. Dat zijn individuele gevallen. De HKN wil dat niet, maar ja, niemand heeft dat in de hand. Maar de politie wil ons nu wel als groep pakken.”

De NEC-supporter heeft bewust voor een éénmansactie (“nou ja, een paar vrienden ondersteunen me”) op het Keizer Karelplein gekozen. Het is een knipoog naar de daadwerkelijke bezetting van het plein enkele weken geleden. Een grote groep HKN’ers blokkeerde toen het verkeer uit onvrede over het niet op tv uitzenden van de wedstrijd tegen Wisla.

Bang dat zijn stil protest uit de hand loopt wanneer zich onverhoopt meer boze fans melden, is Peter van Loosbroek niet. “Nee, want ik benadruk tegen iedereen dat het slechts om een ludieke actie gaat. Dat begrijpen ze.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.