De Pers: NEC-Roda JC

De Gelderlander
UEFA Cup-deelnemer NEC onherkenbaar zwak tegen Roda JC
Voor NEC staat komende week in het teken van de UEFA Cup. Vrijdag bepaalt de loting in Monaco welke reis NEC kan boeken in zijn Europese avontuur. Maar na de ontluisterende 3 – 1 thuisnederlaag tegen Roda JC blijkt het competitietripje van zondag naar Utrecht nu al duizendmaal belangrijker.De blik van de voorzitter was veelzeggend. Hans van Delft liep na de 3-1 zeperd tegen Roda JC de catacomben in alsof hij het zojuist in De Goffert had horen donderen. Eigenlijk was dat ook ’t geval. Zo’n teleurstellend NEC als gistermiddag moet de preses in geen tijden meer hebben aanschouwd.

Johan Neeskens was na afloop de eerste om te waarschuwen voor ‘te veel paniek’. “Daarvoor is het nog veel te vroeg. Ook vorig seizoen verloren we bij Feyenoord en thuis tegen Roda en werden we nog keurig vijfde.”

Dat klopt, maar toch moet ook de NEC-trainer geschrokken zijn van het niveau van zijn ploeg. Verliezen tegen Roda is geen schande – het overkwam NEC vorig seizoen zelfs drie keer – maar de wijze waarop gaf stof tot nadenken. Neeskens’ elftal is slechts op één positie gewijzigd vergeleken met het zo succesvol verlopen vorige seizoen – Ebbinge in plaats van Hesp – maar leek gisteren in geen enkel opzicht nog op de brutale, gretige formatie die afgelopen voetbaljaar zeventien keer de nul hield. De organisatie was wankel, doelpunten werden te eenvoudig weggegeven. En de opbouw – een overschot aan eenvoudig te verdedigen lange halen – is nu al meer dan een zorgenkindje. Tel daarbij op de mindere vorm van het complete middenveld – uitgezonderd Resit Schuurman – en de verklaring is daar waarom het ‘Europese’ NEC na twee duels nog altijd puntloos is.

Al vanaf minuut één was gisteren helder dat NEC een lastige middag tegemoet zou gaan, al duurde het lang voordat Roda werkelijk een serieus gat in de Nijmeegse defensie vond. Cynisch genoeg na een spaarzame NEC-aanval viel de 0-1. Zico Tumba – serieus in beeld bij De Graafschap – maaide in kansrijke positie over de bal heen. De Roda-counter was even secuur als dodelijk. Het was de Braziliaan Cristiano die na een briljante assist van landgenoot Sergio na veertig minuten raakprikte.

NEC zette daarna aan en leek – onder leiding van de immer zwoegende Rob Wielaert – zowaar even een overwicht te bemachtigen. Roda leunde achterover en wachtte op de juiste momenten om het krachtsverschil in de juiste cijfers uit te drukken. Dat lukte via Yannis Anastasiou en opnieuw Cristiano.

De enige NEC’er die positieve herinneringen zal overhouden aan gistermiddag was de debuterende Fabian de Freitas. De spits werd deze zomer uit de vergetelheid naar De Goffert gehaald om te scoren en deed dat diep in de slotfase: 1-3.


Voetbalkrant.nl (NOS)
Individuele klasse Roda-aanvallers doet NEC de das om

Veel goede wil, nog meer inzet, weinig raffinement; in Nijmegen bestreden NEC en Roda JC elkaar hartstochtelijk. Uiteindelijk won het voetbal het van de strijd. Met een paar prachtige combinaties zetten Cristiano en Yannis Anastasiou de ploeg van Johan Neeskens in de hoek. Dat Fabian de Freitas in de slotminuut nog voor 1-3 tekende, was slechts de beloning voor het harde werken van de Nijmegenaren.

Een zeldzaam Braziliaans pareltje brak vijf minuten voor rust de ban in een tot dan toe door veel strijd beheerste wedstrijd. Sérgio stak de bal met veel samba door naar zijn landgenoot Cristiano die beheerst afrondde. Een kwartier na rust verdubbelde Yannis Anastasiou de marge als besluit van een oogstrelende combinatie. Na een vlotte aanval over de rechtervleugel scoorde Cristiano zijn tweede doelpunt van de middag en zat de wedstrijd in de Limburgse tas: 3-0. NEC bleef hard werken, maar miste elke overtuiging in de afwerking.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Roda-coach Wiljan Vloet zijn spelers op het hart gedrukt niet te makkelijk over ‘het karwei NEC’ te denken. “We zullen elke week de instelling moeten hebben die we tegen PSV hadden. Als dat lukt gaan we een mooi seizoen tegemoet.” Vloet werd op zijn wenken bediend en de individuele klasse van zijn aanvallers maakte uiteindelijk het verschil. Dat vond ook Neeskens, die bovendien rust predikte. “Vorig seizoen verloren we ook de uitwedstrijd tegen Feyenoord én de thuiswedstrijd tegen Roda. Toch eindigden we heel hoog, dus ik hoop dat de paniek nog even uitblijft.”


Voetbal.nl
Roda legt NEC over de knie
Er zat wat oud zeer bij Roda JC voor de reis naar NEC. De Limburgers liepen in de slotseconde van de competitie van vorig seizoen Europees voetbal mis, doordat NEC in de extra tijd scoorde tegen RKC Waalwijk en het UEFA Cup-ticket bemachtigde. De ploeg van Wiljan Vloet kende dan ook geen genade in De Goffert en won overtuigend met 1-3.


Beide clubs begonnen aan het duel met in het achterhoofd de confrontatie van vorig jaar toen NEC twee maal op voorsprong kwam, maar Roda met 2-4 zegevierde. Cristiano was destijds met twee goals trefzeker en de Braziliaan herhaalde die prestatie zondagmiddag. In de 39ste en de zeventigste minuut trof de spits van de Limburgers doel. Tussendoor maakte Yannis Anastasiou 0-2. Trainer Johan Neeskens heeft heel wat te bepraten de komende week. Zijn manschappen toonden geen vechtlust en lieten zich de kaas heel simpel van het brood eten. Pas in de slotminuut toonde de Nijmegenaren hun tanden toen Fabian de Freitas de 1-3 aantekende. Het was de zevende treffer van de spits in zes ontmoetingen met Roda JC.


VI.nl
Roda JC profiteert van complete offday NEC
Fraai was het niet wat er zich zondag in de Goffert afspeelde. Vooral thuisploeg NEC kampte met een complete offday, en Roda JC profiteerde gretig. De Limburgers liepen, zonder zelf de pannen van het dak te voetballen, in de tweede helft weg naar een ietwat geflatteerde 1-3.
Aanvankelijk toonden beide ploegen nog de intentie om een felle en agressieve wedstrijd te gaan spelen, maar al snel ontaarde het duel in een foutenfestival. Het enige excuus waar NEC zich op mocht beroepen, was de absentie van spits Frank Demouge. Zijn plaats in de punt werd ingenomen door Zico Tumba.
 
Lichtpuntjes waren er voor rust in de Goffert nauwelijks te bewonderen. Pas vlak voor rust begon het genieten, toen Sergio zijn landgenoot Cristiano vanachter het standbeen langs bediende. Middels een bekeken schuiver in de verre hoek liet hij doelman Dennis Gentenaar kansloos: 0-1.
 
NEC richtte zich kort na de pauze nog even op. Het zette Roda JC tien minuten lang vast op de eigen helft, maar het bleek niet meer dan een oprisping. Na een dik uur voetballen was het met de dadendrang van de Nijmegenaren echter gedaan. Wie anders dan Yannis Anastasiou strafte een regen aan blunders in de NEC-defensie af (0-2).
 
Johan Neeskens probeerde het in het restant nog met vijf aanvallers, maar een punt zat er nimmer in. Sterker nog: Cristiano tekende halverwege de tweede helft zijn tweede en Roda’s derde treffer aan. Pas in blessuretijd kon Fabian de Freitas voor de thuisploeg nog even wat terugdoen: 1-3.


Omroep Gelderland
Zwak NEC niet opgewassen tegen Roda JC
NEC verloor zondagmiddag in een zeer matige wedstrijd met 3-1 van Roda JC. Het lukte de Nijmegenaren in een uitverkochte Goffert niet om een vuist te maken tegen de Limburgers. 
 
In een oersaaie eerste helft waren de kansen schaars. De eerste echte mogelijkheid was in de 19e minuut voor NEC-spits Dennis de Nooijer. Zijn schot werd gered door Roda-doelman Kujovic. 
 
De eerste kans voor de Limburgers was gelijk raak. Sergio bereikte met een fantastische voetbeweging zijn landgenoot Christiano. De Braziliaan troefde Mike Zonneveld af en schoot de bal in de korte hoek achter Gentenaar.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan