De Pers: NEC-FC Groningen

Voetbalkrant (NOS)
FC Groningen laat ook tegen NEC pas na de rust de tanden zien

FC Groningen bewaart het beste tegenwoordig voor de tweede helft. Nadat de ploeg vorige week in het Oosterpark een 3-0 achterstand tegen Feyenoord met succes had weggewerkt, zorgden de Groningers ook in Nijmegen na rust voor vuurwerk en treffers. Alleen leverde het tegen NEC drie punten in plaats van één op.

Johan Neeskens had er na afloop amper woorden voor. Het gemak waarmee zijn ploeg na rust een 2-0 voorsprong verspeelde, zat de Nijmeegse oefenmeester behoorlijk dwars. NEC heeft de punten hard nodig. De Nijmegenaren zijn na de euforie van het afgelopen seizoen, waarin ze als vijfde eindigden, en de snelle, roemloze aftocht in het UEFA-Cuptoernooi enigszins in de vergetelheid geraakt. Na de nederlaag tegen FC Groningen lijkt de ploeg veroordeeld tot een bijrol.

De nederlaag tegen de Groningers had NEC volledig aan zichzelf te wijten. Aanvankelijk leken vijf minuten voldoende om het geschonden blazoen weer enigszins op te poetsen. Frank Demouge en Youssouf Hersi zetten NEC op rozen, 2-0. Maar FC Groningen bleek net als een week geleden vijfenveertig minuten nodig te hebben om warm te draaien. Sander van Gessel gaf 39 seconden na rust het startsein voor een Groningse inhaalrace, die vijf minuten later al door Brian Pinas werd bekroond met de gelijkmaker.

De Nijmeegse gifbeker bleek echter nog niet leeg te zijn. Antoine van der Linden, een verdediger, zette de partij helemaal op zijn kop door Groningen op voorsprong te schieten. “We begonnen de tweede helft niet scherp en niet agressief genoeg”, analyseerde Neeskens. “We verdedigden heel amateuristisch. Bij 2-1 gingen de koppen al naar beneden. Dit is echt ongelofelijk. Maar op basis van de twede helft is de zege van Groningen verdiend. Zo sterk terugkomen na een achterstand is ook een kwaliteit.”

VI.nl
Knappe comeback levert Groningen winst op

Vorige week knokte FC Groningen zich na een uitzichtloze achterstand naast Feyenoord, nu leverde de knappe comeback tegen NEC zelfs drie punten op. Binnen zeventien minuten boog de ploeg van coach Ron Jans een 2-0 achterstand in De Goffert om in een 3-2 overwinning.
Opnieuw vond de wederopstanding na rust plaats. In de eerste helft was NEC namelijk via Patick Demouge, die uit een hoekschop van dichtbij intikte, op voorsprong gekomen. Youssouf Hersi maakte er vervolgens ook nog 2-0 van.

Groningen gaf zichzelf direct na de hervatting van de tweede helft weer hoop toen Sander van Gessel voor 2-1 zorgde. Drie minuten daarna profiteerde Brian Pinas van het mak verdedigende NEC en ook bij de 2-3 van Antoine van der Linden ging de Nijmeegse verdediging niet vrijuit.

Voetbal.nl
Groningen zegeviert in Nijmegen

Er lijkt voor NEC een vloek te rusten op de thuiswedstrijden van dit seizoen in de Holland Casino Eredivisie. De ploeg van Johan Neeskens ging zondagmiddag tegen FC Groningen voor de vierde maal in vijf thuisduels onderuit: 2-3. Antoine van der Linden maakte in de 62ste minuut de winnende goal voor Groningen.

Voor rust leek de tweede thuiszege van dit seizoen al in de tas te zitten voor de Nijmegenaren. Frank Demouge (26′) en Youssouf Hersi (31′) zetten NEC namelijk op een comfortabele 2-0 voorsprong. Direct na rust ging echter alles mis. Sander van Gessel (46′) en Brian Pinas (49′) hadden slechts vier minuten nodig om Groningen op gelijke hoogte te brengen met de thuisploeg. De goal van Van der Linden was vervolgens de genadeklap voor NEC, dat inmiddels is afgezakt naar de dertiende plaats op de ranglijst.