De Pers: Feyenoord-NEC

Feyenoord.nl
Feyenoord opent met zege op NEC: 2-1
Na een rampzalige voorbereiding werd de openingswedstrijd van het seizoen met angst en beven tegemoet gezien in De Kuip, maar tegen NEC bleek Feyenoord zich precies op tijd te hebben hervonden. Waar titelfavoriet PSV een valse start kende met een gelijkspel, pakten de Rotterdammers wel direct drie punten. NEC werd op tamelijk overtuigende wijze met 2-1 verslagen, dankzij goals van Lazovic en Buffel. Enige smet op de middag was het uitvallen van de Serviër. Hij moest een klein kwartier voor tijd naar de kant met een blessure.

Rampzalige voorbereiding of niet, Feyenoord begon aan z?n eerste competitiewedstrijd in vrijwel dezelfde opstelling als waarin het de voorbije weken had gedaan. De enige wijziging die Bert van Marwijk voor de wedstrijd tegen NEC had doorgevoerd, bestond uit de basisplaats voor Kees van Wonderen. De routinier van Feyenoord was net op tijd hersteld voor het begin van de competitie, na wekenlang te hebben getobd met een blessure.

De rentree van Van Wonderen was goed nieuws voor Bert van Marwijk, want juist hij zorgde tegen NEC voor de rust op het middenveld die in alle voorgaande oefenwedstrijd zo had ontbroken. Waar de middenlinie in de openingswedstrijd tegen Celta de Vigo nog bestond uit Swerts en Acuna en toen volledig werd overlopen door de Spanjaarden, hadden Van Marwijk nu in de personen van Schreuder en Van Wonderen twee spelers die in staat waren de regie van de wedstrijd in handen te nemen en te houden.

Feyenoord opende sterk tegen NEC. In een opvallend hoog tempo werd vrijwel direct Danko Lazovic gezocht, die als diepste spits het aanspeelpunt van het elftal vormde. De Serviër onderscheidde zich niet alleen door op werkelijk elke bal te lopen, maar ook door opvallend vaak aanspeelbaar te zijn. Daarbij liet hij andermaal zien erg balvast te zijn. Met name met zijn rug naar de goal is hij een speler die door een tegenstander maar moeilijk van de bal te krijgen.

Scoren deed Lazovic in de eerste helft niet, hoewel hij er wel een keer dichtbij was. In de 41ste minuut, toen de wedstrijd na een vermakelijk eerste half uur al enigszins was ingezakt, loste hij een venijnig schot. Het was toen te danken aan een prima reflex van doelman Gentenaar dat Feyenoord niet op een 1-0 voorsprong kwam.

Feyenoord had ook een voorsprong verdiend, maar de beloning voor het goede spel van het eerste half uur kwam pas na de rust. Toen was het wel raak voor Lazovic, die met zijn goal Feyenoord en het legioen de morele opkikker gaf die het nodig had. De Serviër was in de 52ste minuut attent, prikte de bal achter Gentenaar en vierde zijn goal uitbundig met de supporters achter het doel.

De openingsgoal van het seizoen bracht opluchting in De Kuip, waar wekenlang het doemdenken hoogtij had gevierd. Merkwaardig genoeg zorgde het er niet voor dat Feyenoord beter ging spelen. Sterker nog, NEC kende z?n beste periode kort na de Rotterdamse goal. Zoetebier, die in de voorgaande periode nauwelijks iets te doen had gehad, moest nu plotseling een paar keer handelend optreden. Bijvoorbeeld bij een afstandsschot van invaller Ax, die door de Volendammer knap over de lat werd getikt.

Gelukkig voor Feyenoord kreeg het hulp van NEC bij het uitbreiden van de voorsprong. Ebbinge liep door een misverstand zijn eigen doelman Gentenaar omver, waarna het voor Buffel vervolgens een koud kunstje was om zekerheid te brengen in De Kuip. Hij schoof de 2-0 binnen.

Feyenoord vervolgde de wedstrijd zonder al te grote problemen, al moest de attente Zoetebier nog wel tot twee maal toe redding brengen. Enige tegenvaller leek in de slotfase was het uitvallen van Lazovic. Hij moest het veld voortijdig verlaten met een blessure. Tot Patrick Paauwe in de laatste minuut invaller Tumba binnen het strafschopgebied vloerde. Het zorgde er voor dat NEC vanaf elf meter de eer kon redden. Wielaert scoorde uit een penalty en bracht zo de eindstand op 2-1.

Voetbalkrant.nl (NOS)
Feyenoord legt criticasters tegen NEC het stilzwijgen op
De voorbereiding zat vol valkuilen, was spraakmakend en leverde Feyenoord een reeks van nederlagen op. Het verlies van vijf basisspelers – en niet de minsten – deed bij de Rotterdamse aanhang het ergste voor de nieuwe jaargang vrezen. Maar in de competitieopening tegen NEC legde Feyenoord alle criticasters het stilzwijgen op: 2-1.

Bert van Marwijk viel in de aanloop naar het nieuwe seizoen niet te benijden. Het gemopper van de Rotterdamse achterban klonk overal en luid door na de zwakke resultaten in de voorbereiding, waarin de vijf serieuze duels allemaal verloren gingen. “Maar ik reken erop dat we de slechte voorbereiding tegen NEC in één klap goedmaken”, sprak de trainer vooraf. “Ik proef dat ook bij de spelers en heb er alle vertrouwen in.”

Aan passie ontbrak het de Rotterdammers tegen de Nijmegenaren, afgelopen seizoen als vijfde gefinisht, allerminst. Vol hartstocht en overleg werd constant de kortste route naar het vijandelijke doel gezocht. Met vier nieuwkomers (Alfred Schreuder, Danko Lazovic, Dirk Kuijt en Peter van den Berg) in de basisopstelling wiste Feyenoord de kritiek die er na de voorbereiding te horen viel, weer uit. NEC gunde de thuisclub ook alle medewerking om aan het zelfvertrouwen te werken. Het groef zich voor eigen doel in en kreeg ook nauwelijks een uitgespeelde kans.

De Rotterdammers schiepen zich een handvol kansen. Toch duurde het tot na de rust, voordat de bevrijdende Rotterdamse openingstreffer op het bord verscheen. Danko Lazovic, overgenomen van Partizan Belgrado als opvolger van Pierre van Hooijdonk, maakte zijn vooruitgesnelde reputatie als trefzekere spits bij zijn competitiedebuut direct waar. In de slotfase gooide Thomas Buffel de wedstrijd in het slot. De Belg profiteerde optimaal van een communicatief misverstand tussen doelman Dennis Gentenaar en Peter Wisgerhof. In blessuretijd bracht Rob Wielaert de spanning nog even terug, maar kon niet verhinderen dat de punten in Rotterdam bleven.

Voetbal.nl
Geplaagd Feyenoord opent met winst
Feyenoord heeft ondanks de moeizame voorbereiding geen misstap begaan op de eerste speeldag van de Eredivisie. De ploeg van Bert van Marwijk won in De Kuip met 2-1 van NEC, dat nooit aanspraak maakte op een punt. Danko Lazovic en Thomas Buffel scoorden voor de Rotterdammers en Rob Wielaert benutte in blessuretijd een strafschop voor de bezoekers.

Lazovic ontpopte zich als de nieuwe aanvalsleider van Feyenoord. De Serviër werkte hard, was altijd aanspeelbaar en er ging bovendien veel dreiging van hem uit. Het was dan ook niet verrassend dat juist Lazovic in de 52ste minuut de score opende. De twintigjarige aanvaller passeerde NEC-doelman Dennis Gentenaar na goed voorbereidend werk van Buffel. Diezelfde Buffel profiteerde in de 73ste minuut van een misverstand in de Nijmeegse defensie. Arjan Ebbinge liep zijn eigen doelman omver en de Belg kon eenvoudig de 2-0 aantekenen. In de slotfase gaf Wielaert de nederlaag een draaglijker aanzien vanaf de strafschopstip, na een overtreding van Patrick Paauwe op Zico Tumba, maar meer zat er niet in voor NEC.

Enige domper op de overwinning van Feyenoord was de blessure van Lazovic. De ‘Man van de Wedstrijd’ moest zich een kwartier voor tijd laten vervangen. Over de ernst van de kwetsuur is nog niets bekend.

VI.nl
Buffel loodst Feyenoord langs stug NEC
Indruk maakte Feyenoord nog niet, maar de eerste competitiewedstrijd leverde wel drie punten op voor de ploeg van coach Bert van Marwijk. Na vijftig moeilijke minuten tegen NEC bevrijdden Danko Lazovic en Thomas Buffel de Rotterdammers: 2-1. Na een voorbereiding die louter nederlagen opleverde tegen echte tegenstanders, zocht Feyenoord naar de eerste zege op een opponent van naam. Die kwam er zondag tegen NEC, alhoewel de elf van Van Marwijk lange tijd worstelden met deze tegenstander en in de slotfase nog even voorzichtig moesten zijn.

Feyenoord begon aanvallend aan het duel, waartoe het defensief ingestelde NEC ook alle ruimte bood. Maar veel kansen leverde het Rotterdamse offensief niet op. Gaandeweg verdween het leuke spel en het overwicht van de thuisploeg en was er al heel voorzichtig wat gemor te horen op de volle tribunes.

Dat gemor verstomde echter in de 52ste minuut. Danko Lazovic opende de score na voorbereidend werk van Thomas Buffel. De Belgische schaduwspits stond eerst oog in oog met doelman Dennis Gentenaar, maar zag de keeper zijn inzet keren. Buffel kreeg de bal terug en speelde de vrijstaande Lazovic aan, die zijn eerste goal maakte.

Na de Rotterdamse 1-0 kwam NEC wel enkele keren in de buurt van doelman Edwin Zoetebier, maar zonder succes. Zo leek een kwartier voor tijd Buffel het duel te beslissen. Hij profiteerde van een misverstand tussen Gentenaar en Arjan Ebbinge. De centrale verdediger liep zijn doelman omver waarna Buffel de bal in het lege Nijmeegse doel tikte. Zonder veel problemen leek Feyenoord het einde te halen. Toch ging Patrick Paauwe in de slotfase nog in de fout tegen Zico Tumba, waarna Rob Wielaert vanaf elf meter de achterstand tot 2-1 verkleinde. Maar echt in gevaar kwam Feyenoord niet meer. Bert van Marwijk zag echter wel Danko Lazovic voortijdig het veld verlaten met een blessure.

OmroepGelderland.nl
Geen stunt van NEC bij Feyenoord
NEC heeft zondag in de Kuip niet voor een verrassing kunnen zorgen. In de eerste competitiewedstrijd was Feyenoord met 2-1 te sterk.

NEC had het met name in de beginfase moeilijk tegen een erg aanvallend ingesteld Feyenoord. Zo kreeg Paauwe een hele goed kans. Van Persie scoorde zelfs, maar hij stond buitenspel.

NEC kreeg wat meer grip op het duel. Dat leidde wel tot meer balbezit van de Nijmegenaren, maar nauwelijks tot echte kansen. De grootste voor rust was toen Schuurman die Demouge vrij voor
de goal zette. Demouge raakte de bal niet goed en Zoetebier kon stoppen.

Na rust bleef Feyenoord de betere ploeg, al weerde NEC zich vrij goed. Toch kon de NEC-defensie niet voorkomen dat Feyenoord snel na rust toesloeg.

In de 52e minuut kopte Van Persie de bal panklaar van de nieuwe Feyenoord- spits Lazovic. Gentenaar stopte de eerste inzet van de Servier, maar die kon na een voorzet van Buffel alsnog de 1-0 laten aantekenen. Twintig minuten later liep Ebbinge tegen Gentenaar op, waarna Buffel kon profiteren (2-0). In de slotminuut kreeg NEC een penalty, die door Wielaert werd benut. De zege voor Feyenoord kwam echter niet in gevaar.