De Pers: FC Utrecht-NEC

De Gelderlander
Intense opluchting bij NEC
De opluchting was gistermiddag bij NEC in alle geledingen voelbaar. Opnieuw was ’t voetbal ondermaats, maar de passie die Johan Neeskens een week lang preekte, bleek voldoende voor een 1 – 0 overwinning bij Utrecht. De eerste Nijmeegse seizoenszege kwam exact op tijd om eventuele onrust al bij voorbaat de kop in te drukken.

Het begint er sterk op te lijken dat NEC ‘iets’ heeft met FC Utrecht. Twee seizoenen geleden doolde de Nijmeegse club door de eredivisie – de ploeg was al vijftien maanden zonder uitwinst – om uitgerekend in Galgenwaard te zegevieren. En passant werd die middag het Utrechtse clubrecord van 25 thuisduels zonder nederlaag volkomen onverwacht aan flarden geschoten.

Vorig seizoen kende Utrecht – NEC opnieuw een gedenkwaardige editie. Het was voor de Nijmegenaren met afstand de allerberoerdste wedstrijd van het jaar. Neeskens boos, supporters woedend. Het gevolg: NEC won een week later de derby van Vitesse; een zege met meer dan een symbolische waarde. Het bleek zowaar de aanzet tot de Grote Opmars die uitmondde in NEC’s eerste Europa Cup-ticket sinds twee decennia.

Ook dit seizoen was de ontmoeting in Galgenwaard voor NEC al bij voorbaat een cruciale. Met dank aan de KNVB die de Nijmegenaren deze zomer opscheepte met een extreem lastig competitiebegin. Er hoefde geen waarzegster aan te pas te komen om te voorspellen dat NEC na drie wedstrijden zomaar eens puntloos zou kunnen zijn. Feyenoord-uit, Roda-thuis, FC Utrecht-uit. Het waren stuk voor stuk duels die NEC in het succesvolle afgelopen seizoen ook verloor. Over twee weken komt FC Twente naar De Goffert. Opnieuw een wedstrijd waaraan NEC in 2002 geen enkel punt overhield.

De 1-0 zege van gisteren bij Utrecht was voor NEC goedbeschouwd dus allerminst een overbodige luxe. Het is in de voetballerij nu eenmaal een ongeschreven wet dat een ploeg die aan het begin van het seizoen lang puntloos blijft – hoe verklaarbaar ook – als vanzelf een loodzwaar jaar tegemoet gaat.

NEC hoeft maar terug te denken aan het laatste seizoen uit het pre-Neeskens-tijdperk. In de jaargang 1999-2000 moest Nijmegen liefst vier duels wachten op NEC’s eerste puntje. Het bleek een valse start die de club tot de laatste wedstrijddag onophoudelijk zou achtervolgen.

De oprechte opluchting in het Nijmeegse kamp was gisteren dus verklaarbaar. NEC bleek na de recente wanvertoning tegen Roda juist op tijd de passie te hebben hervonden om Utrecht met zijn eigen middelen te verslaan. “Ik kan niet anders dan mijn jongens een compliment maken”, zo sprak Johan Neeskens na afloop. “Ik heb vorige week de agressie gemist. Nu was die er wél.”

Tegenvaller voor NEC was de afwezigheid van Dennis de Nooijer. De spits lag thuis in Heerenveen ziek op bed. Zijn vervanger, Zico Tumba, stelde opnieuw hevig teleur. Gelukkig bewees zijn nieuwe partner in de voorhoede wel degelijk voor NEC een versterking te kunnen zijn.

Voor het eerst sinds mei 2002 stond Fabian de Freitas in de basis tijdens een eredivisiewedstrijd. Het werd een weerzien dat de massaal meegereisde NEC-fans hoopvol moet hebben gestemd. Toen de werkloze De Freitas deze zomer uit de vergetelheid werd gerukt, was het cynisme bij de Nijmeegse supporters niet van de lucht. Gisteren bewees de Surinamer vooralsnog het ongelijk van al die critici.

NEC was in de eerste helft, net als Utrecht, zelden gevaarlijk, maar áls er Nijmeegse dreiging ontstond, was de nieuwe spits daar zo goed als altijd bij betrokken.

Na veertig minuten redde Utrecht-doelman Ponk op een gevaarlijk schot van De Freitas. Een minuut later stond het alsnog 1-0 voor NEC. Een voorzet van Wisgerhof kwam via een omweg – De Freitas en Utrecht-speler Van den Bergh – zomaar voor de voetban van Resit Schuurman die uithaalde. Utrecht behield na dat doelpunt voortdurend een veldoverwicht, maar de ploeg bleef toch vooral ongevaarlijk. Van een regen aan voorspelbare hoge ballen werd NEC – vooral met dank aan het hoofd van Dejan Govedarica – nooit echt zenuwachtig.

Tweemaal ontsnapte NEC na rust: de Japanner Fujita verprutste een nauwelijks te missen kans en een keer kon Gentenaar voor het eerst dit seizoen zijn wereldklasse tonen. Op een afgeslagen vrije trap van Van den Bergh reageerde ‘Neerlands doelman van het jaar’ subliem.

Aan de overzijde was opnieuw De Freitas – die door arbiter Van Egmond ook nog een penalty werd onthouden – dichtbij een treffer. Govedarica kopte in de slotfase op de paal. NEC eindigde het duel uiteindelijk met tien man omdat Rob Wielaert na 86 minuten zijn tweede – makkelijk gegeven – gele kaart ontving.

Het maakte de opluchting bij NEC er na afloop geen fractie minder om.

Omroep Gelderland
NEC behaalt eerste competitiezege
NEC heeft de eerste punten van het seizoen binnen. In en tegen Utrecht wonnen de Nijmegenaren met 1-0.Resit Schuurman was de matchwinner. De eerste grote kansen waren voor de Belg Tanghe. Eerst stuitte Dennis Gentenaar hem, de tweede gleed hij in kansrijke positie naast.

NEC speelde in de eerste helft rustig, goed in de organisatie, maar kreeg pas in de laatste vijf minuten kansen. In de 42e minuut kopte Zico Tumba (die de zieke Dennis de Nooijer verving) en via Van den Bergh kwam de bal bij Schuurman, die van dichtbij simpel kon intikken (0-1). Voor rust misten Mike Zonneveld en de gevaarlijk Fabian de Freitas nog goede kansen. Na rust had FC Utrecht meer kansen, al was de zege van NEC terecht.

Dennis Gentenaar stak weer in dezelfde vorm als vorig seizoen en keerde mooie inzetten van Broerse, Fujita en een van richting veranderde vrije trap van Van den Bergh. De Freitas miste voor NEC een goede kans, terwijl de uitblinkende Dejan Govedarica op de paal kopte. Vlak voor tijd haalde Rob Wielaert Van den Bergh vanachter neer. Dat betekende zijn tweede gele en dus een rode kaart. NEC bleef desondanks goed overeind en won.

Voetbalkrant.nl (NOS)
NEC pakt in Utrecht eerste competitiezege
NEC heeft zijn eerste competitiezege van het nieuwe seizoen binnen. Alert reageren van Schuurman hielp de bezoekers kort voor rust aan de 1-0 voorsprong. Na rust drong het gehavende Utrecht nog wel aan, maar het ontbrak de thuisploeg aan scherpte en geluk.

Elke voetbalploeg die naar Utrecht afreist, weet wat hem in de Galgenwaard te wachten staat: een tegenstander die passie en beleving hoog in het vaandel heeft staan. Wil je overeind blijven in de Domstad, dan zul je in die spelopvatting mee moeten gaan, had NEC-trainer Johan Neeskens zijn manschappen voorgehouden. Het leverde de gasten prompt de eerste drie punten van het nieuwe competitiejaar op.

Dat inzet niet gelijk staat aan aanvallend voetbal bewees de eerste helft, waarin NEC zich vooral beperkte tot het gesloten houden van de achterste linie. De Groot, stand-in voor de geblesseerde Van de Haar, kreeg niettemin een scoringskans, maar hij stuitte op Gentenaar. Pas in de laatste minuten voor rust kropen de Nijmegenaar uit hun schulp en werd de gehandicapte Utrecht-defensie – Lamey, Schut en Bosschaart ontbraken – op de proef gesteld.

Die aanvalsdrift leidde prompt tot een serie kansen. De Freitas stuitte op een sliding van Zwaanswijk en, net als Zonneveld, op Utrecht-sluitpost Ponk. Schuurman profiteerde daarentegen optimaal van de wanorde bij de opponent en zette NEC kort voor de pauze op voorsprong.

De Japanse aanwinst Fujita schoot kort na de hervatting in kansrijke positie naast en moest bij een tweede inzet constateren dat met de reflexen van Gentenaar niets mis is. De Nijmeegse uitblinker van het afgelopen seizoen wist ook kan een voetje te krijgen tegen een van richting veranderde Utrechtse vrije trap.

Voetbal.nl
Eerste punten NEC in Galgenwaard
NEC heeft in Stadion Nieuw Galgenwaard de eerste drie punten van het seizoen veroverd. Uit tegen FC Utrecht werd het 0-1. Resit Schuurman maakte in de 42ste minuut de enige treffer voor de Nijmegenaren, die in de tweede helft alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen moest inzetten om zich FC Utrecht van het lijf te houden.

Kaartenregen voor bezoekers
Mike Zonneveld, Rob Wielaert en Zico Tumba kregen na rust in de 45ste, de 71ste en de 72ste minuut geel. Trainer Johan Neeskens vond het voor aanvang van het duel met Utrecht ondanks de drie eerdere competitienederlagen nog “te vroeg voor paniek”, maar naarmate de wedstrijd vorderde leek die paniek toch toe te slaan. Aanvoerder Wielaert ging in de 86ste minuut zelfs voor de tweede maal op de bon, waardoor NEC de laatste minuten met tien man verder moest. Desondanks sleepten de Nijmegenaren drie punten uit het vuur.

NEC angstgegener in Utrecht
Met de zwaarbevochten zege werkt de rood-zwart-groene combinatie hard aan de status van angstgegner voor FC Utrecht. In de afgelopen drie jaar verloren de Domstedelingen thuis slechts twee maal, vorig seizoen van PSV en het seizoen daarvoor van NEC. De onderlinge historische balans in Utrecht blijft met 13 zeges tegen 8 in 24 wedstrijden echter ruim in het voordeel van de thuisploeg.

VI.nl
NEC boekt eerste zege in Utrecht
FC Utrecht leed op eigen veld een verrassend nederlaag tegen NEC (0-1), dat daarmee de eerste punten pakte.
 NEC speelde met het nieuwe spitsenkoppel Zico Tumba en Fabian de Freitas. De absentie van geblesseerde Frank Demouge was voorspeld, maar dat Dennis de Nooijer geen basisplaats kreeg was verrassend. Door ziekte moest trainer Johan Neeskens de oud-Spartaan missen. De wisseling van de wacht had resultaat getuige de 1-0 overwinning op FC Utrecht.

In de Galgenwaard bleek de treffer van Resit Schuurman beslissend. De middenvelder zette FC Utrecht kort voor rust op achterstand. De thuisploeg, die wordt geplaagd door blessures, was niet bij machte tegenwicht te geven. NEC eindigde het duel met tien man. Rob Wielaert mocht vijf minuten voor het einde met zijn tweede gele kaart van de middag de kleedkamer opzoeken.