De Pers: AZ-NEC

Omroep Gelderland
NEC kansloos onderuit in Alkmaar
NEC heeft zaterdagavond een kansloze 2-0 nederlaag geleden tegen AZ. Al na 75 seconden lag de 1-0 achterNEC doelman Dennis Gentenaar. Vlak voortijd viel de 2-0 uit een penalty.

AZ begon sterk aan de wedstrijd. NEC werd achteruit gedwongen, maar de ploegvan trainer Johan Neeskens bleef redelijk overeind. Dennis de Nooijer enPatrick Ax waren dichtbij de 1-1.

Zover kwam het niet. In de tweede helftwas NEC aanvallend machteloos. AZ kon de overwinning moeiteloos binnen halen.De spelers maken zich nu, ook door de nederlaag tegen ADO vorige week, zorgenover hun aanvallende capaciteiten.

Voetbalkrant (NOS)
Regelmatige overwinning AZ op NEC

De ster van trainer Co Adriaanse blijft rijzen in Alkmaar. De verrassende 1-0 bij PSV werd gevolgd door een 2-0 zege op het taaie NEC, waardoor AZ zich voorlopig stevig bovenin de ranglijst nestelde. “We kijken tegenwoordig al wat PSV heeft gedaan”, gaf aanvoerder Peter Wijker de stemming in de Zaanstreek treffend weer.

De tactiek die NEC-coach Johan Neeskens vooraf met zijn spelers had besproken kon na twee minuten de prullenbak in. Vogelvrij kon de lange Wijker een corner in het Nijmeegse doel koppen, waarna NEC meteen achter de feiten aanliep. “Ze konden zo hun favoriete spelletje niet spelen”, lachte Wijker. Nadat Barry van Galen in de tiende minuut de kans had laten liggen op een snelle genadeklap, daalde de amusementswaarde. “We bouwden bewust traag op, om hen niet de gelegenheid te geven te counteren”, beaamde Adriaanse. Het voorzichtige NEC kreeg voor rust toch nog twee kansen, die aan de spitsen niet besteed waren.

Na rust bleef AZ de betere ploeg, maar omdat de 2-0 lang uitbleef, konden de gasten blijven hopen. Neeskens stuurde de ene na de andere spits het veld op – uiteindelijk stonden er vijf binnen de lijnen-, AZ gaf geen krimp. Via een penalty haalde de ploeg in de slotfase de buit binnen. “Voor voetbalanalfabeten betekent een 1-0 overwinning op PSV dat je thuis wel met 5-0 van NEC moet winnen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Met die druk zijn mijn spelers, ondanks de absentie van drie verdedigers, goed omgegaan”, zei Adriaanse, die zeer tevreden was.

Voetbal.nl
AZ blijft bovenin meedoen

AZ blijft bovenin meedoen. De Alkmaarders wonnen zaterdag met 2-0 met NEC. Peter Wijker (1′) en Ali Elkhattabi (pen.,90′) maakten de doelpunten. AZ staat door de zege weer op de tweede plaats in de rangschikking. De ploeg verloor dit seizoen pas één keer. Op de eerste speeldag van het huidige seizoen was Willem II met 1-0 te sterk voor AZ.

AZ vergat na de snelle openingstreffer, een kopbal van Wijker uit een hoekschop, de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. De Alkmaarders kregen kans op kans, maar stuitten steeds weer op NEC-keeper Dennis Gentenaar NEC verdedigde eigenlijk alleen maar. De bezoekers wisten voor zich geen enkele kans te creëren. Het duurde uiteindelijk tot de blessuretijd van het duel voordat Elkhattabi vanaf de strafschopstip AZ de dikverdiende zege definitief stelde. NEC wist daardoor voor de vierde keer op rij niet te scoren in de Alkmaarderhout.

Barry van Galen kreeg voor het duel bloemen. De AZ-middenvelder speelde tegen NEC zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. Hij speelde er 77 voor Roda JC, 28 voor NAC en 144 voor AZ.

VI.nl
AZ heeft tegen NEC aan kwartier voldoende
Spankelend was het niet wat AZ in de eigen Hout te bieden had, maar het bleek ruim voldoende om NEC van zich af te houden. Dankzij een vroege treffer en een late strafschop behoudt de ploeg van Co Adriaanse z’n topklassering: 2-0.
De Alkmaarse trainer zal de afgelopen vooral druk zijn geweest om zijn spelers weer met beide benen op de ploeg te krijgen na de verrassende zege in Eindhoven van een week eerder. De coach zal de eerste tien minuten van het duel met NEC dan ook tevreden hebben gespind, want zijn ploeg speelde in die fase een puike partij.

Dat had het waarschijnlijk vooral ook te danken aan de vroege openingstreffer van Peter Wijker. Al binnen de minuut zag Sven Huysegems zijn inzet worden verwerkt tot hoekschop, waaruit Wijker de openingstreffer kon binnenkoppen: 1-0.

AZ kreeg in het kwartier dat volgde legio kansen om het duel al vroeg te beslissen, maar al ras werd de kwaliteit van het Alkmaarse spel (en daarmee ook de wedstrijd zelf) minder. Ook NEC kreeg kansen (Dennis de Nooijer schoot over, Dejan Govedarica kopte net naast) maar hoogstaand werd het in de Hout niet meer.

Het publiek diende zelfs tot de negentigste minuut het geduld op te brengen eer het weer kon juichen. Olaf Lindenbergh ging in het Nijmeegse strafschopgebied tegen de grond, waarna Ali Elkhattabi zich om de toegekende strafschop bekommerde. De aanvaller maakte geen fout: 2-0.