DE NEC-INDEX : IN DE MIN!

Een nieuw seizoen betekent een schone lei, vandaar dat deze index gewoon op 0 begint.


 


Juni 2003


Neeskens eist versterkingen. Tot niet geringe verbazing van de supporters heeft hij het oog op Ebbinge en Heije, die het afgelopen seizoen niet in de eredivisie speelden. NEC heeft geen geld voor aankopen, maar TD Looyen beweerde in het voorjaar dat de spelersmakelaars de deur bij hem plat liepen met aanbiedingen. Dan vallen deze aanwinsten niet mee. Wegh, Rossen en Hristov verlaten de Goffert in het kielzog van Hesp. Hersi blijft nog een jaar.


Voordeel van de twijfel : + 1


 


Juli


NEC vindt twee nieuwe hoofdsponsors, waarbij Frans Hendriks andermaal de reddende engel is. De uitstraling van Europees voetbal valt blijkbaar tegen. De training begint met een kleine selectie en veel publiek. Dan grote opwinding want OG maakt melding van geruchten rond de komst van Bruggink. De euforie slaat om in verbijstering als blijkt dat de nieuwe spits uit de zaalvoetbalcompetitie komt en niet uit de Champions League. De Freitas debuteert op de Open Dag tegen Dunfermline Athletic. Het applaus bij de terugkeer van Jimmy Calderwood is hartverwarmend, het spel van NEC in die wedstrijd vervolgens een ijskoude douche. De index valt terug naar ?3.


 


Augustus


De finale van het Maritiem Toernooi gaat kansloos verloren tegen RKC, uit bij Charlton speelt NEC wel verdienstelijk gelijk. De verwachtingen zijn nog niet hoog gespannen. Gelukkig maar, want in de Kuip profiteert Feyenoord van verdedigingsfouten. Demouge valt met een vervelende knieblessure uit. Een week later staat NEC zelfs laatste na een onthutsende thuisnederlaag tegen Roda JC. De loting voor de UEFA Cup valt niet mee : Wisla Krakau. In Utrecht volgt het herstel met een verrassende zege. Het lijkt een zwaar seizoen te worden en de index daalt naar ?4.


 


September


Tumult in de stad als de burgemeester de thuiswedstrijd tegen verzet naar woensdag en zo de rechtstreekse tv-uitzending op donderdag doorkruist. Supporters bezetten het Keizer Karelplein. Aansluitend wint NEC met veel geluk van Twente en een week later met  veel moeite ook bij Volendam. Dan breekt de Europese week aan. Een benutte penalty van Wielaert maakt het bezoek aan Polen een succes. De vele meegereisde supporters zijn over het algemeen enthousiast, behalve over de knullige busreis. De thuiswedstrijd tegen ADO is een regelrechte afknapper met een weggegeven voorsprong. Daardoor kruipt de index maar langzaam naar de nul : -2.


 


Oktober


Verlies in Alkmaar, maar wel komt NEC ten faveure van NAC rechtstreeks op het scherm tegen Wisla. Na de goal van Zonneveld waant heel Nijmegen zich tien minuten in de volgende ronde, maar vlak voor rust komt de gelijkmaker alweer. Na het rust een glimp van het oude NEC met drie rode kaarten, supportersrellen en een scheidsrechter die het de thuisploeg niet makkelijk maakte. Een paar dagen later volgt opnieuw een domper met een kansloze 0-3 op eigen veld tegen NAC. In Heerenveen  knokt de ploeg zich naar een opmerkelijke 1-2 zege. De index daalt niettemin, want het Europees avontuur was niet goed voor het imago van NEC : -4.


 


November


Een rampmaand met louter nederlagen. Het eigen publiek ziet een negatief record met liefst vijf nederlagen op rij in het eigen stadion. Van de Doelen versterkt de selectie en Neeskens gooit het systeem om, maar punten blijven uit. Twee keer gaat een 2-0 voorsprong op klunzige wijze verloren. Aan het eind van de maand staat NEC twee punten boven de nacompetitiestreep, houdt de A1 ook maar twee ploegen onder zich en is het tweede al vrijwel kansloos voor de titel.


De winst van het vorig seizoen lijkt verdwenen : -8


 


December


RKC maakt vlak voor tijd gelijk in de Goffert tot grote ergernis in de VIP-boxen. De portefeuilles worden getrokken en in de aanloop naar Vitesse blijkt NEC te onderhandelen met een Poolse topscorer. De Arnhemmers worden vervolgens eenvoudig aan de kant geschoven en in de beker loopt Heerenveen andermaal op eigen veld in de Hersi-val. De loting uit bij Sparta biedt kansen op de halve finale. Thuis tegen FC Zwolle is geen wereldpartij, maar levert wel drie punten op. Toch nog een plek in de middenmoot bij de Jaarwisseling. Na een paar dagen zweten volgt ook verlossend nieuws uit Polen : Niedzielan kiest voor NEC! De index leeft daarmee weer helemaal op : -1.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.