Bij NEC moet alles kloppen

Voorzitter Hans van Delft had het vóór het seizoen over meestrijden om Europees voetbal, maar de wens was duidelijk vader van de gedachte. Trainer Johan Neeskens heeft behoefte aan een behoorlijke kwaliteitsinjectie in zijn selectie om die ambitie te verwezenlijken.

Verwachting


Terwijl trainer Johan Neeskens zijn kaken op elkaar hield en technisch directeur Leen Looyen een plaats bovenin de middenmoot als het maximaal haalbare zag, droomde voorzitter Hans van Delft afgelopen zomer hardop over Europees voetbal. ”Wat zijn wij minder dan de nummers 5 en 6 van vorig seizoen?’, vroeg de preses zich af, doelend op Vitesse en NAC. Het positivisme kan echter nauwelijks op het aankoopbeleid zijn gebaseerd. NEC raakte Marcel Koning transfervrij kwijt aan NAC, bood Bart Latuheru en Luuk Maes geen nieuw contract aan, terwijl aanvaller Stefan Jansen naar FC Den Bosch vertrok. In hun plaats kwam huurling Youssouf Hersi (Ajax) en de transfervrije Dejan Govedariça (RKC Waalwijk). Verder verwachtte de club het nodige van de na veel blessureleed terugkeerende Gorgi Hristov en Mike Zonneveld, en van het rijpingsproces van de talenten Jarda Simr, Frank Demouge en resit Schuurman.


Realiteit

Hristov heeft zijn basisplaats nog steeds niet heroverd, Zonneveld mocht het voornamelijk als linksachter proberen, terwijl Jarda Simr en Frank Demouge  al een paar maanden met een vormcrisis kampen. Verder speelt Hersi nog veel te anonieme wedstrijden en kan Govedariça slechts terugkijken op een goede start. NEC had gedacht verder te zijn, maar de realiteit is dat de ploeg heel modaal eredivisievoetbal speelt. De concurrentie kijkt enigzins jaloers naar de Nijmeegse voorhoede met Dennis de Nooijer, Frank Demouge, Gorgi Hristov en Zico Tumba. Het probleem is echter dat NEC amper op de aanval kan spelen, omdat het daar niet de geschikte verdedigers voor heeft. Door de komst van Govedariça Zakte Rob Wielaert naar het centrum van de defensie en is Peter Wisgerhof gebombardeerd tot rechtsachter, maar met centrale verdediger Danny Hesp en linksback Mike Zonneveld blinkt achterin niemand uit in snelheid. Bij NEC moet dan ook alles kloppen. De afstand tussen de spelers dient klein te blijven, de dieptepass moet uit het spel van de tegenstander worden gehaald in iedereen is verplicht tot in de toppen van de tenen gemotiveerd te zijn om de persoonlijke duels te winnen. Dán kan NEC boven zichzelf uitstijgen en ploegen zoals SC Heerenveen en Vitesse naar de slachtbank lijden met energiek spel. Zodra de tegenpartei echter vroeg druk zet en de overhand krijgt in de duels, dan komen de gebreken van de Nijmegenaren dubbel zo hard aan het licht, zoals tegen Ajax (6-0) en PSV (0-5). In de verdediging heeft de ploeg dan ook behoefte aan snelheid en killers, zodat niet iedere vijandelijke spits de bal kan aannemen en zich sterk voelt.  Op het middenveld ontbeert NEC bovendien een leider. En het heeft te veel spelers die een vrije rol ambiëren (Govedariça, Wielaert, Hersi, Hristov), zodat het verschil tussen winst en verlies zeer klein is.


Prognose


Als NEC ooit wil gaan meestrijden im de prijzen zal voorzitter Hans van Delft eerst eens in de buidel moeten tasten. Trainer Johan Neeskens weet nu met hangern en wurgen de middenmoot te halen, maar zijn selectie kan als het even niet loopt net zo makkelijk in degradatiegevaar komen.


Het rapport

Winnaar; Dennis de Nooijer

SC Heerenveen had hem niet meer nodig en na een korte huurperiode bij Sparta leek de spits in de herfst van zijn carriëre beland. Met het verdwijnen van de blessures kwam echter ook de vorm terug. Vorig seizoen was de Zeeuw als huurling al een versterking voor NEC, in de eerste helft van het huidige jaargang vertoonde hij als aankoop weer alle  eigenschappen die van hem een topspits maken. Brutaal, sterk aan de bal en dreigend voor het doel.


Verliezer; Zico Tumba

‘NEC heeft me veel pijn gedaan, van trainer Johan Neeskens had ik meer verwacht’, klaagde de Congolees aan het begin van dit seizoen, toen hij hoorde dat hij beter een andere club kon zoeken. inmiddels zijn de rollen omgedraaid: Tumba heeft NEC pijn gedaan, terwijl Neeskens ook meer van hem verwachtte. De Afrikaan zit meestal op de bank en als hij invalt laat hij zelden wat zien. Tumba bewijst al maanden het gelijk van Neeskens.


Applausmeter

Als er wat op het spel staat en NEC zich oplaadt tot het uiterste kan er wat moois gebeuren in Nijmegen. SC Heerenveen (4-2) en Vitesse (2-0) ondervonden dat.


Teneur


Net als enkele andere eredivisieclubs lijdt NEC aan een uitsyndroom. In acht duels buitenshuis boekte de ploeg slechts één zege (1-3 bij De Graafscap). bovendien is NEC kanonnenvoer voor de top. ajax (6-0) en PSV (0-5) konden zich heerlijk uitleven, slechts Feyenoord moest het met bescheiden cijfers doen (2-0)


Nieuwe Oogst

Dejan Govedariça 7
Youssouf Hersi 6


Bron: Voetbal International

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.