Besluit Ter Horst overschaduwt oefenduel NEC

Een beetje sneu was het wel. Voor ’t eerst in de 75 – jarige historie van Oranje Blauw ontvingen de Nijmeegse amateurs een profclub, maar over het in allerijl ingelaste oefenduel met NEC (2 – 13) sprak afgelopen zaterdagmiddag goedbeschouwd geen mens. Het was voor de vierhonderd aanwezigen toch vooral the day after the day before. De dag na de uitspraken van NEC-voorzitter Hans van Delft die dreigde binnenkort zijn functie neer te zullen leggen.


De preses is intens teleurgesteld over de weigering van de Nijmeegse autoriteiten om het UEFA Cup-duel NEC-Wisla Kraków te verplaatsen naar donderdag 16 oktober. Het ‘nee’ van burgemeester, politie en justitie heeft voor NEC stevige gevolgen. De NOS zendt het duel niet live uit: een sportieve maar zeker ook financiële aderlating.

Morgen belegt NEC een vergadering waarbij Van Delft zijn positie ‘heroverweegt’. De preses kennende zal hij, nadat de eerste en heftigste emoties zijn overgewaaid, aanblijven maar zeker is dat de zakelijke relatie met burgemeester Guusje ter Horst en politie voorlopig danig is verstoord.

De enigen die zich zaterdag op het sportpark van Oranje Blauw anderhalf uur lang even níet met ‘politiek’ bezighielden, waren de NEC-spelers. Al bleken na afloop ook zij vol onbegrip over de opstelling van burgemeester, politie en justitie.

Net als de aanwezige NEC-fans trouwens. De supportersvereniging van NEC kondigde zaterdag zelfs al acties aan om haar onvrede te uiten. “Daar is het nu de hoogste tijd voor”, aldus voorzitter Rob Schevers. “Dit kan echt niet meer. We hebben een brief gestuurd naar de verantwoordelijken bij de gemeente én Van Delft waaruit blijkt dat we onze voorzitter voor 100 procent steunen. Het wordt tijd voor actie. Uiteraard ludieke, we willen geen heibel, maar de gemeente moet zich goed realiseren zo niet met Europees voetbal mag worden omgegaan.”

Tussen alle discussies over ‘De Affaire’ door werd er zaterdag ook nog gevoetbald. De oefenwedstrijd Oranje Blauw – NEC werd er één zoals verwacht kon worden: een bijzonder eenvoudige afdroogpartij. NEC kon heerlijk vrijuit voetballen tegen goedwillende amateurs die vooral aan alle kanten voorbij werden gelopen. De fitte profs konden na rust ook nog eens bijna het gehele elftal wisselen. Het werd uiteindelijk 13-2 dankzij doelpunten van Zonneveld (4), Van Rijswijk (3), De Nooijer (2), De Haan (2), Simr en Schuurman. Veelbetekenend was dat na afloop de meeste aanwezigen niet eens wisten tot hoe hoog de NEC-profs de cijfers hadden opgevoerd. Ook ná het duel werd in de Oranje Blauw-kantine toch vooral weer schande gesproken over ‘De Affaire’.

Oranje – Blauw – NEC 2 -13 (1-6)

11. Zonneveld 0-1, 23. De Nooijer 0-2, 31. De Nooijer 0-3, 33. Zonneveld 0-4, 35. Harmens 1-4, 38. Zonneveld 1-5, 43. Zonneveld 1-6, 56. Van Rijswijk 1-7, 60. De Haan 1-8, 62. Simr 1-9, 68. De Haan 1-10, 73. Van Rijswijk 1-11, 81. Schuurman 1-12, 86. Van Rijswijk 1-13. 89. Lodewijk 2-13.

Opstelling NEC: Gentenaar (46. Van der Sleen); Wisgerhof (46. Nalbantoglu), Wielaert (46. Ebbinge), Govedarica (46. Paymans), Leiwakabessy (46. De Jong); Van Rijswijk, Zonneveld (46. Schuurman), Simr, Ax; De Nooijer (64. Prent), Divarci (46. De Haan).


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.