Ron Delgado: “Mijn Droomwereld”

MIJN DROOMWERELD


Dromen zijn bedrog, meent Marco Borsato, maar de Oostenrijker Sigmund Freud beweerde aan het begin van de vorige eeuw het tegendeel en verdiende er wereldfaam mee. Vrijwel alle dromen komen volgens hem voort uit seksuele frustraties en die uiten zich dan in symbolische beelden. Helaas is deze wetenschapper al weer geruime tijd overleden, want ik ben benieuwd wat zijn opinie zou zijn wanneer ik hem op zijn spreekuur zou bezoeken.


Al in de tijd dat ik bij Eindhoven op de tribune stond, heb ik terugkerende nachtmerries, waarvan het principe in Freuds handboeken schittert door afwezigheid. In de droom ben ik thuis iets willekeurigs aan het doen wanneer ik op de klok kijk. Meestal staan de wijzers op kwart voor drie. Paniek! Onbegrip! Hoe kan ik kwart voor drie nog thuis zijn, terwijl de wedstrijd nu al een kwartier bezig is! Als het meezit, wordt ik dan badend in het zweet wakker, maar in het slechtste geval vervolgt deze droom zich met een opeenvolging van tegenvallers waardoor het me maar niet lukt om het huis uit te komen.


Een tweede variant is het onbereikbare stadion. Ik ben nu wel op tijd vertrokken, maar op één of andere manier lukt het niet om de juiste route naar het veld te binden. De weg ligt in de buurt van het stadion en om de frustratie compleet te maken zie ik ook de lichtmasten nog, maar de goede afslag wil maar niet komen. Daarbij zie ik, op een klokje in de hoek van het beeld zoals bij een livewedstrijd, het aanvangstijdstip van de wedstrijd naderen en voorbij gaan. Ben ik er weer niet bij! In beide gevallen is de opluchting bij het ontwaken meestal enorm.


Mijn betrokkenheid met Eindhoven nam door de jaren af en ik sloeg ook wel eens wedstrijden over, zodat deze droomflarden voor langere tijd verdwenen. Een paar maanden geleden echter : ik keek op mijn horloge (draag ik overdag helemaal niet, maar dat is blijkbaar de dichterlijke vrijheid van de droommaker) en realiseerde me : wat doe ik hier? Ik moet in de Goffert zijn. Daarop volgde een veel te lang durende droom waarin ik in het park verdwaald raakte. Het zal allemaal wel symbolisch bedoeld zijn, maar dan heb ik toch liever iets met een wereldmiep en een slang of zo. Dan weet ik tenminste dat het een droom is. Nu komt het te dichtbij. HELP MIJ!


Ron Delgado

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.