Ron Delgado ”Europees voetbal het wordt weer eens tijd”

EUROPEES VOETBAL: Het wordt eens tijd!

En dan nu een letterlijk citaat uit een bewaard gebleven brief van mij aan een vriend in Deventer, gedateerd op 17 mei 1983 (de dag van de tweede wedstrijd in de bekerfinale tegen Ajax):

“Maar eens een ander onderwerp : NEC. De combinatie degradatie-EC II heeft hier de radertjes in de diverse hersenen aan het werk gezet. Tot nu toe pas 47x mocht ik de ‘kostelijke’ grap aanhoren, dat er eerst tegen Heracles of Veendam (hierover verschillen de meningen) en dan tegen Barcelona moet worden aangetreden. Nog steeds zijn er personen die doen alsof ze de mop voor het eerst horen. Afgelopen zaterdag bezocht ik NEC-Roda JC en wat hoorde ik daar. Nou, je begrijpt het wel.”

Uiteindelijk was het Heracles, dat in het weekend voor de wedstrijd in Nou Camp naar de Goffert kwam, terwijl Barcelona op het moment van de grap de finale van de Spaanse beker nog moest spelen. Blijkbaar sprak de Catalaanse ploeg in Nijmegen het meest tot de verbeelding. De nuilerds op de tribunes en in de stad wisten bij het maken van de sarcastisch bedoelde grap niet eens, dat NEC de laagstgeklasseerde Nederlandse ploeg ooit bleek te zijn op het moment van een Europees duel.  Bij de komst van Barcelona was het naar een dertiende plaats in de eerste divisie gezakt na een thuisnederlaag tegen SC Cambuur.

Dit en de 2-0 voorsprong, maakt het Nijmeegse avontuur in de Europa Cup zo bizar en het blijft twintig jaar later nog een onderwerp van gesprek wanneer ergens drie of meer Nijmegenaren samenkomen. En de volgende twintig jaar ook, wanneer NEC niet doet wat het intussen aan haar stand verplicht is : opnieuw Europa in. Voor de 26e maal begint het aan een eredivisiejaar en hoeft nog maar elf clubs voor zich te laten met meer ervaring op het hoogste niveau. Daarbij zit één ploeg (MVV) die nooit Europees speelde en maar ééntje (Eagles) met één internationale bekerronde. Wel hebben ondertussen maar liefst achttien Nederlandse clubs meer Europese duels gespeeld dan NEC.

Statistisch gezien hebben de toeschouwers in de Goffert kortom relatief te weinig internationale competitie gezien voor de status van de thuisploeg. Dat kan wel in alle bescheidenheid volhouden totaal geen aanspraak te gaan maken op Europees voetbal, de cijfers spreken toch een ander verhaal. Hoog tijd voor de huidige generatie om de verafgoding van de selectie van 1983 een halt toe te roepen door hernieuwde kwalificatie.

NEC is aan de beurt en wel onmiddellijk!

Ron Delgado

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.