NEC trapt tegen Foppe’s stoel

NIJMEGEN – NEC heeft de zorgen van Heerenveen-trainer Foppe de Haan verder vergroot. Dankzij ’n dikverdiende 4-2 zege kreeg het vertrouwen van de Friezen een nieuwe dreun en lijken de Nijmegenaren definitief te hebben afgerekend met een vervelende NEC-traditie.

Wat was jarenlang de beste remedie voor dolende voetbalploegen die hopeloos op zoek waren naar de juiste vorm? Antwoord: een wedstrijd tegen NEC. Niet voor niets is er een Nijmeegs spreekwoord dat luidt: ‘Als de nood hoog is, is NEC nabij’. Hulp aan de zorgenkindjes van het vaderlandse voetbal; het leek een typisch Nijmeegse kwaal.

Het meest meelijwekkende geval van de eredivisie is dit seizoen een verrassende: Heerenveen. Zelfs Friesland, waar nuchterheid en relativering ook in het betaald voetbal nog bestaan, werd zenuwachtig van vier nederlagen in vijf wedstrijden. Anders is het niet te verklaren waarom voorzitter Van der Velde – tot dan toe stilzwijgend en hoofdschuddend toeschouwer – vorige week een persconferentie uitschreef waarop hij heldere taal beloofde te spreken. De uitkomst was even gênant als voorspelbaar: natuurlijk was er geen sprake van een crisis, en nee, uiteraard stond de positie van ons aller Foppe niet ter discussie. Geen sprake van.


Misschien is het verstandig voor Van der Velde deze week opnieuw de pers bijeen te roepen, want door de volkomen verdiende 4-2 nederlaag bij NEC zal de druk op ‘zijn Foppe’ alleen maar toenemen. De lijmlaag waarmee het knuffelbeest van het nationale trainersgilde al jaren aan zijn Heerenveen-stoel zit vastgekit mag dan sterk zijn, hij zal toch ooit los beginnen te laten.


NEC kende gisteren in elk geval geen medelijden met Foppe en Riemer en lijkt daarmee te hebben afgerekend met de aloude en misplaatste vorm van ontwikkelingshulp. Vorig seizoen werd – althans in de eigen Goffert – Fortuna, De Graafschap, FC Twente en FC Den Bosch ook al geen punt meer gegund.


Vooral in de eerste helft viel er, inmiddels naar goed Nijmeegs gebruik, nauwelijks iets aan te merken op het verzorgde spel van NEC. Uitgerekend dankzij een wapen dat door de Nijmegenaren zelden wordt beproefd – een directe vrije trap – knalde Rob Wielaert na veertien minuten snoeihard raak. Jarda Simr tekende even later via de lat voor de 2-0. Ditmaal op aangeven van NEC’s grote aanjager: Dennis de Nooijer. De inwoner van Heerenveen, die vorig seizoen door Foppe de Haan overbodig werd geacht, was onophoudelijk de ultieme plaaggeest voor zijn voormalige werkgever. De Nooijer is dit seizoen de scorende spits waaraan het de Friezen ontbreekt.


De laatste twee competitieduels kon NEC de weelde van een voorsprong niet aan. Gisteren lukte dat wél, hoewel de Nijmegenaren er opnieuw na rust in slaagden het zichzelf volstrekt onnodig moeilijk te maken. Johan Neeskens weet inmiddels dat het nu eenmaal het lot van een NEC-trainer is om tot de slotminuut in spanning te moeten leven. “We kúnnen voetballen, dat hebben we ook vandaag weer laten zien”, aldus De Nees. “Toch gaven we opnieuw in te grote fases het initiatief onnodig uit handen. Op een gegeven moment werd veel te snel de lange bal gehanteerd. We krijgen het toch weer moeilijk omdat we na rust te weinig durven te voetballen. Ik heb ’t in de pauze nog maar eens benadrukt, maar het lijkt wel of het niet bij iedere speler doordringt. Een duel rustig uitspelen, dat lukt ons maar niet.”


Veelzeggend was dat razendsnel na de 3-0 van Hersi, een fabuleus afstandschot vanaf dertig meter, Selakovic van dichtbij de spanning mocht terugbrengen. Zelfs na de ‘veilige’ 4-1 van De Nooijer kon huurling De Jong namens Heerenveen zomaar vogeltje-vrij scoren en moest Gentenaar nog enkele malen serieus bewijzen dat hij toch echt naar de top van de vaderlandse doelmannen is gepromoveerd.


NEC’s terugval liet onverlet dat de 4-2 zege volkomen verdiend was. Zo moest ook Foppe de Haan erkennen. ‘Succes’, zo werd de Heerenveen-trainer na de persconferentie meermalen toegewenst. “Ik zal ’t nodig hebben”, verzuchtte de man die beseft dat de kritiek op hem en zijn ploeg alleen maar toe zal nemen.


Dat geldt overigens ook voor een ander zorgenkindje van de eredivisie: FC Groningen. Mocht NEC woensdag tegen de noorderlingen blijven breken met zijn aloude traditie van onbedoelde barmhartigheid, dan zal ook de stoel van trainer Dwight Lodeweges nóg heviger beginnen te wankelen.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.