NEC trapt in Braziliaanse val

De NEC-fans zijn vooralsnog niet te benijden. De ene dag is ?t voetbal van hun helden nauwelijks het aanzien waard, maar worden er punten gepakt. De andere dag is het een uur smullen, maar staat de ploeg met lege handen. NEC-Roda JC 2-4. Te wijten aan twee Braziliaanse sluipmoordenaars.Het was een onwerkelijk tafereel. Verliezend trainer Johan Neeskens die na afloop in de persruimte van NEC de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Voor zijn verjaardag welteverstaan. De Nees vierde gisteren zijn 51ste geboortedag, alhoewel iedereen zag dat de term ?vieren? volledig misplaatst was. Van het gelaat van Johan Neeskens – maar zeker ook zijn kapotgestreden spelers – viel na afloop de teleurstelling af te lezen van een gemiste kans. Het besef was voelbaar dat NEC tegen Roda JC een uitgelezen mogelijkheid had laten lopen om al in een vroegtijdig stadium van dit seizoen stevig aansluiting te vinden bij de subtop van de eredivisie; een plek die NEC ambieert.


Twintig minuten van vooral defensief gestuntel deden in De Goffert een bij vlagen heerlijke Nijmeegse eerste helft volledig teniet. Twintig minuten waarin de duivelsvlugge Braziliaan Cristiano – meestal met hulp van zijn al even briljante landgenoot Sergio – met messcherpe aanvallen hoogstpersoonlijk een Nijmeegse 2-1 omboog in een Limburgse 3-2. Tot de slotseconden bleef NEC – ondanks dat het goede voetbal tegen die tijd al lang en breed verdwenen was en Roda counterend kans op kans stapelde – opportunistisch jagen op de remise. Maar nadat Govedarica in de negentigste minuut vrij voor Kujovic te slap inkopte, was het aan de overzijde Soetaers die raak knalde: 2-4. Een uitslag die pijn doet in Nijmegen waar al een tijdje geleden definitief is afgesproken dat de onderste regionen tot het verleden behoren. Maar met het lastige uitduel bij Willem II voor de boeg, is het zeker niet ondenkbaar dat NEC voorlopig niet al te ver naar boven hoeft te kijken. Om over ?Europa? nog maar te zwijgen. En dat terwijl de Nijmegen Eendracht Combinatie gistermiddag in de eerste helft voor het eerst deze competitie liet zien waartoe het werkelijk in staat is. Eindelijk trok NEC vanaf minuut één zijn defensieve maatpak uit. Met Demouge náást De Nooijer in plaats van erachter ?speelde? NEC de eerste helft met Roda dat ?op z?n Vloets? achteruit leunde.

Het enige dat het fanatieke en vlot combinerende NEC zichzelf in die periode kon verwijten was ?n tekort aan doelpunten. Alleen Dennis de Nooijer (fraaie knal na negentien minuten) en Hersi (prima solo-actie in de 43ste minuut) wisten de onzekere Kujovic te passeren. Tussendoor was het Soetaers die de eerste en – veelzeggend genoeg – enige Roda-kans van de eerste helft benutte. Als er gistermiddag al neutrale toeschouwers te vinden waren in De Goffert, dan moeten die genoten hebben. NEC-Roda JC bevatte alle ingrediënten die een voetbalwedstrijd aantrekkelijk maken. Veel doelpunten, een overdosis gemiste kansen, wereldreddingen, opstootjes, discutabele buitenspelgevallen en eindeloze strijd. Met Roda JC als overwinnaar van een gevecht dat eigenlijk geen beslissing verdiende. ?Te euforisch aanvallen. En dat moet je tegen deze ploeg niet doen?, was de Neeskens-uitleg die de lading van het ?NEC na rust? grotendeels dekte. En: ?We werden ineens kwetsbaar omdat de scherpte die er eerst wél was, in de periode vlak na rust verdween. De gaten tussen de linies werden te groot. En dat terwijl we zó goed begonnen.? Het verjaardagscadeau dat Neeskens van NEC kreeg – een dure fles wijn – bleef gisteravond in elk geval ongeopend.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.