11.000 (650 NEC-supporters)

Hersi (NEC) & Van Leerdam en Berck Beelenkamp (Graafschap)

Willem II : De Vlieger, Jaliens, Victoria, Janssens, Mathijsen, Landzaat, Van Der Gun, Mariana, Mourad Mghizrat (59′ Ceesay), Simons (35′ Sektioui), Sjoekov

NEC : Gentenaar, Wisgerhof, Hesp, Wielaert, Zonneveld, Schuurman, Govedarica, Hersi (88′ Wegh), Simr, De Nooijer, Demouge (74′ Tumba)

NEC heeft zich vanavond door een geflatteerde 3-1 overwinning aan de top van Nederland gemeld.

NEC begon de eerste tien minuten erg sterk aan de wedstrijd, met fel voetbal werden de ‘superboeren’ onder druk gezet, dat resulteerde in een paar kansen goede kansen voor NEC maar nog geen treffer.
Na die eerste 10 minuten nam De Graafschap het initiatief over, de ‘superboeren’ groeide in de wedstrijd en NEC werd met de rug tegen de muur gezet.
Vijf minuten voor rust dacht iedereen dat De Graafschap met 1-0 voorkwam maar de bal sprong van de ene paal naar de andere paal en rolde daarna het doel van Gentenaar uit.

NEC was nog niet van de schrik bekomen toen de Doetinchemmers alweer een grote kans kregen, Van Vossen gaf voor maar Culina raakte alleen maar graspollen.
Daarna konden beide teams aan de thee en dat kwam vooral voor NEC erg goed uit.
Na de beginfase kwamen de Nijmegenaren bijna niet meer van eigen helft af en had Gentenaar het druk om zijn doel schoon te houden.

Na de rust ging De Graafschap verder waar ze de tweede helft mee gestopt waren: aanvallen.
NEC kwam nauwelijks van de eigen helft af en de ‘superboeren’ konden frank en vrij ten aanval.
Rond de 60e minuut deed Neeskens een dubbele wissel, Demouge werd vervangen door Hristov en Simr verliet het veld voor de teruggekeerde Ax.
Die laatste bleek gelijk een gouden wissel, Ax kreeg de bal net voor de ’16’ aangespeeld en schoot koelbloedig de onverdiende 0-1 voor NEC binnen.
Daarna was De Graafschap even de kluts kwijt en daar probeerde NEC van te profiteren.

Even later profiteerde NEC dan ook met een vreemd doelpunt.
Schuurman krulde de corner in de handen van keeper Wevers. De doelman schrok daar zo van (er was immers daarvoor door Simr geen enkele goede corner getrapt) en liet vervolgens de bal los. De sluwe Hristov zette zijn voet eronder en zo rolde de 0-2 binnen.
NEC zat toen op rozen en hoefde er alleen nog maar voor te zorgen dat De Graafschap niet terug in de wedstrijd zou komen.
Tja en als je dan aan het ‘NEC van vroeger’ denkt dan verwacht je eigenlijk dat de ‘superboeren’ wel terug in de wedstrijd zouden komen…..

En ja, toen gebeurde het ook nog eens… Smit schoot de bal drie minuten voor tijd in de kruising achter Gentenaar voor de 1-2, dus het leek er toen op dat we toch nog een paar minuten moesten ‘zweten’.
De Graafschap ging gelijk fel van ‘start’ na de aftrap van NEC en er werd gejaagd op de bal.
NEC kwam er door goed positiespel dan toch uit en Hristov kon via rechts het strafschopgebied inlopen, daar werd hij gevloerd en Danny Hesp schoot de toegekende strafschop eenvoudig binnen: 1-3

NEC blijft de nummer 1 van Gelderland en neemt brutaal de 3e plaats van de Holland Casino Eredivisie over van Feyenoord.
En zo werd er in Doetinchem dan ook afscheid genomen met de kraker “De nummer 3 van Nederland, De nummer 3 van Nederland.”  In ieder geval voor minimaal 1 avondje waarheid als een koe om in superboeren termen te spreken.