Groeten uit Uden

Naam: Wim van Cuijk
Leeftijd: 42
Bij NEC: 1983-1986
Woonplaats: Uden

Toen zijn zoontje Robin ooit thuiskwam met de mededeling: ‘Pa ik wil keeper worden’. vond Wim van Cuijk het hoog tijd om zijn kroost op andere gedachten te brengen. Opmerkelijk, want zijn vader Van Cuijk was in zijn leven liefst 26 jaar doelman, waarvan drie bij NEC.


Met die ploeg maakte hij zelfs de wedstrijd mee waarover heel voetbalminnend Nijmegen, ruim negentien jaar na dato, nog altijd niet is uitgepraat: het Europacup duel NEC-Barcelona.
“Naturlijk was dat een geweldige belevenis”,zet Van Cuijk, “maar inmiddels ben ik alweer wat jaartjes achter dat voetballen veel leuker is dat keepen. Vooral voor types zoals Robin en ik. Wij zijn veel te fanatiek en gedreven om negentig minuten stil te staan in een doel om uiteindelijk slechts een paar schoten te pareren.


Keeperstrainingen vond ik vroeger altijd het einde, maar wedstrijden te vaak siaa. Dus heb ik tegen mijn zoon gezegd: ‘Blijf jij maar lekker veldspeler’. Hij heeft geluisterd, is nu dertien jaar en voetbalt in een jeudselectie elftal van Udi’19.Het komt wel goed met ‘m.”
Wim van Cuijk zelf heeft het keepersvak al jaren afgezworen. Toch staat hij nog regelmatig op het veld. Als middenvelder of spits van UDI 5. “Lekker ‘rauschen’. mezelf helemaal uitleven, heerlijk. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik inmiddels op de reservelijst ben gezet. Ik heb vanwege mijn werk te weinig tijd om nog wekelijks mee te doen.”

Van Cuijk boert anno 2002 namelijk goed als ondernemer. Inmiddels is hij de baas van ‘Fresh and delicious’, een bedrijf in onder meer voorverpakte maaltijden. “Geloof me, dat is booming business. In maart 2003 moeten mijn verse maaltijden, die via een speciaal procédé zijn bereid en verpakt, in de schappen liggen.”
Aan zijn tijd als NEC doelman denkt de zakenman Van Cuijk -ooit opvolger van Harry Schellekens – nog regelmatig terug. “Mensen beginnen nog altijd tegen mij over “barcelona”, zegt Van Cuijk, die op die historische avond in De Goffert een aantal keer in de fout ging en direct zijn basisplaats verloor. “De beste herinneringen heb ik dan ook overgehouden aan die andere Europacup wedstrijd met NEC, tegen Brann Bergen. Thuis waren we niet verder gekomen dan een gelijkspel. In Noorwegen wonnen we. Ja, zeker ook dankzij mij.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.