De Nooijer: “Bekerloting is belachelijk”


 

Dennis de Nooijer in zijn colum in de PZC: Het bekertoernooi is voor de clubs de snelste weg naar Europees voetbal. Nou, na de bekerloting van afgelopen week gaat dat voor veel clubs niet meer op. De KNVB heeft een belachelijk systeem ontworpen. Ik wist niet wat ik zag afgelopen woensdag. Alles bleek voorgeprogammeerd. De tweede ronde, de achtste finales, de kwartfinales, alles staat zo’n beetje vast.

Als wij in de volgende ronde van Roda JC winnen, moeten we naar Ajax en als we die wedstrijd ook nog eens winnen, moeten we naar Feyenoord. Belachelijk gewoon. De kokertjes zijn dus verleden tijd. Er wordt één keer geloot en daarna niet meer. Weg charme, weg verrassing. Da’s lekker. Ik wist het niet, maar er is sinds dit jaar een plaatsingsschema. De KNVB wil een herkenbare competitie voor sponsors, media, clubs en supporters. Wat moet ik daar nu mee?


Ze kunnen van alles verzinnen, maar dit slaat nergens op. Volgens mij is er aan niemand om een mening gevraagd. Ik kan me niet voorstellen dat de clubs hiermee akkoord zijn gegaan. Ja, misschien de topzes van de eredivisie. Die stroomt pas in de achtste finales in. Dat is te gek voor woorden. Die clubs moeten pas in februari aan de bak. Drie wedstrijden winnen en ze zitten in de finale.


Wat mij erg stoort is dat de topdrie vreselijk voorgetrokken wordt. Ajax en Feyenoord hebben alleen maar thuiswedstrijden gekregen. Als Feyenoord gewoon zijn plicht doet, staan ze na drie wedstrijden in de finale en jawel, die wordt ook weer inde eigen De Kuip gespeeld. Ik kan niks bewijzen, maar ik vind dit wel heel erg toevallig hoor. Als er voor een EK of WK geloot wordt is dat gewoon op tv, bij de bekerloting in Nederland krijg ik sterk het gevoel dat het in een achterkamertje is gebeurd. Je moet het maar geloven.


Het verhaal is natuurlijk dat die topclubs al zo veel wedstrijden moeten spelen vanwege de Champions League. Nou en! Dan laat je de normale competitie maar wat langer duren of je speelt een oefeninterland minder. Er is heus wel een gaatje te vinden voor een bekerwedstrijd.


Waarom kan het in landen als Engeland, Spanje en Duitsland wel op een normale manier? Ik kan begrijpen dat je eerst een voorronde met al die amateurclubs afwerkt, maar daarna moet het een open loting zijn. Iedereen moet iedereen kunnen treffen. Als Hoek in de tweede ronde komt, moeten ze gewoon tegen Feyenoord kunnen loten. Dat is toch de charme van zo’n bekertoernooi, net zoals het leuk is dat een kleintje eens een keer van een grote ploeg wint.


In Spanje ligt een grote club als Barcelona er al uit. Dat is voor Barcelona een hard gelag, maar dat is wel leuk voor zo’n bekertoernooi. Voor mij hoeft het na woensdag niet meer. Dit is een verloren bekerjaar. Tsja, wat moet je hier tegen doen. Misschien moeten we als spelers eens aan de bel trekken bij de voetbalbond of gewoon niet voetballen. Ik vind het een grote schande.


Dennis de Nooijer

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.